Lästips: Husmorstips Städning Återbruk Huskurer Städa med bikarbonat

Vad betyder symbolerna på förpackningen i affären?

31 okt, 2016
author Katarina Markiewicz
Katarina Markiewicz
Vad betyder krav
Tycker du att det är svårt att begripa symbolerna på förpackningarna i mataffären? Lugn, du är inte ensam om att tycka det är krångligt. Vi reder ut begreppen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Annons
fair trade
Annons
UTZ

Vad betyder krav? Vad innebär ekologiskt jordbruk? Vad står MSC för?

Svanen

Svanen är en nordisk miljömärkning som handlar om hur hård miljöbelastningen är från råvara till avfall. Idag Svanenmärks allt från tvättmedel till möbler, butiker, biltvättar och hotell. Läs mer om Svanen.

Annons

Bra Miljöval

Bra Miljöval är Naturskyddsföreningens miljömärkning. Kraven på produkterna är hårda men inte omöjliga att nå. Istället skärps kraven efter hand och produkterna måste successivt utvecklas och bli mindre skadliga för miljön. Märkningen gäller antingen varor (till exempel papper och tvättmedel) eller tjänster (till exempel el, transporter och försäljning av livsmedel i butik). Läs mer om Bra miljöval.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ekologiskt jordbruk

EU:s logotyp för ekologisk produktion är obligatorisk på alla färdigförpackade ekologiska livsmedel. För importerade livsmedel är det frivilligt att använda märkningen. Läs mer om ekologiskt jordbruk.

Annons

Krav

KRAV-märket sitter bara på livsmedel som odlats utan kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel och GMO. KRAV-mat innehåller bara naturliga tillsatser. Märkningen står även för god djuromsorg, socialt ansvar och ett hållbart klimat. KRAV arbetar inom hela kedjan, från jord till bord, men även med KRAV-märkning av restauranger och butiker. All KRAV- certifierad verksamhet kontrolleras minst en gång per år. Läs mer om Krav.

EU Ecolabel

EU:s officiella miljömärkning där Blomman fungerar på samma sätt som Svanen. Produkterna granskas från råvara till avfall och för att få licens måste produkterna uppfylla höga krav på miljö, funktion och kvalitet. Märkningen finns bland annat på färg, textilier och barnskor. Läs mer om EU Ecolabel.

Annons
spara
Annons
Annons