Stormsäkra ditt hem med enkla metoder
Under vinterhalvåret kommer de namngivna stormarna som ett brev på posten. Det är lätt att känna sig maktlös av naturens krafter, men det finns en hel del som du kan göra själv för att stormsäkra ditt hem.
Att tänka på före stormen
Bor du i en bostad med en trädgård eller balkong så är det viktigt att du förankrar lösa föremål. Det kan handla om utemöbler, byggnadsställningar eller presenningar. Se även till att ta in mindre föremål som verktyg, trädgårdstomtar och annat smått och gott. Risken är annars att stormens vindar förvandlar föremålen till projektiler som kan skada egendom och i värsta fall dig eller dina grannar. Se även till att samtliga dörrar och fönster är stängda. Även en liten springa kan ge stormen grepp om ditt fönster och ge förödande resultat.
När du väl säkrat din trädgård och balkong på bästa möjliga vis har det blivit dags att se över hemmet invändigt. Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som skickat ut en broschyr till samtliga hushåll i Sverige, finns det en lång rad punkter att tänka på. Faktum är att oavsett tid på året bör du vara redo för eventuell kris. Det handlar exempelvis om att ha tillgång till ljus, batterier, vatten, konserverad mat, fungerande brandvarnare, filtar, ficklampa och batteridriven radio. Allt för att klara av några dagar utan el och vatten.
Att tänka på under stormen
När stormvindarna nått ditt hem är det viktigaste att bara slappna av. Låt vetskapen om att risken för skada är minimal i Sverige bidra till ett inre lugn. Ta något gott att äta eller dricka. Titta på en bra film eller umgås med nära och kära. Det viktiga är att du håller dig inomhus. Känner du en granne, vän eller anhörig som du vet sitter ensam så är det en bra idé att visa omtanke och höra av sig till denne. Tveka aldrig att be om hjälp om du behöver det.
Håll dig kontinuerligt uppdaterad om nyhetsläget, förslagsvis via P4 i din batteridrivna radio. Följ även alla ordningsföreskrifter från myndigheterna, oavsett om du anser att de överdriver eventuell fara. I händelse av strömavbrott är det viktigt att vara extra vaksam på eventuell brandfara. Somna aldrig ifrån en tänd låga och ställ inte värmeljusen för tätt intill varandra. Den samlade värmen kan resultera i höga lågor. Braskaminen går bra att använda om den släcks innan du somnar och inte ryker in. Gasspisen däremot ska du däremot aldrig använda som värmekälla.
Att tänka på efter stormen
Efter stormen är det dags att se över din balkong, fastighet och trädgård. Kontrollera takpannor, plåttak, skorstensplåtar och andra delar som kan ha tagit skada. Tveka inte att be om hjälp om kompetens eller fysik tryter. Rensa även bort nedfallna saker på taket och i trädgården och se över dina fönster i fall de tagit skada av kringflygande föremål.
Källa: Krisinformation, IF