Smarta tips för dig som reser med katt
Katter blir stressade av att åka bil
Många katter avskyr att åka bil. De blir stressade vilket leder till typiska besvär som att katten kräks eller kissar i bilen. Ett konstant jamande är också ett tydligt tecken på oro.
En del katter gömmer sig när man sätter igång att packa, och visar tydligt att de inte vill följa med på bilresan. Kanske minns katten med obehag den senaste turen till veterinären eller kattpensionatet.
Sophie Liström är leg. Djursjukskötare och specialutbildad inom kattens beteende:
– Katter blir lätt oroliga av förändringar. Att tvingas lämna sitt trygga revir kan innebära mycket stress för en katt. De blir nervösa när en flyktväg saknas och i bilen är ju katten instängd. Dessutom störs kattens balanssinne av att det skakar under resan och bullret kan också vara jobbigt, säger Sophie Liström, som besvarar frågor på Vetzoo.se (f.d Djurhälsobutiken.se)
Syntetiska feromoner i sprayform underlättar
Genom att spraya exempelvis Feliway i transportburen och i bilen blir katten lugnare. Om du ska ta med katten på flyget eller tåget fungerar det också att spraya i buren.
– Spraya i buren innan resan. Vänta alltid i 15 minuter innan katten introduceras till den sprayade buren. Du kan även vänja katten vid buren genom att med jämna mellanrum spraya buren några dagar innan resan. Då kopplar katten ihop feromonet med tryggheten som finns i det egna reviret, säger Sophie Liström.
Så transporterar man katt i bil
Jordbruksverket har tagit fram riktlinjer för hur man ska transportera katt i bil. En katt som är lös i bilen, kan utgöra en trafikfara om den stör föraren. Katten, kan vid en kraftig inbromsning eller krock, bli som en projektil och riskera att skadas eller dö.
Därför är en transportbur ett måste och man ska spänna fast buren med bilbälte. En bil kan dessutom bli väldigt varm, så lämna inte katten utan tillsyn i bilen och se alltid till att den får tillräckligt med vatten.
Katt på utlandsresan
Allt fler tar med sig katten på utlandsresan
Antal utfärdade pass till sällskapsdjur har ökat kraftigt sedan nya gemensamma EU-regler infördes 2012. Tänk på att djuret ska vara ID-märkt, vaccinerat mot rabies och ha ett pass för att få resa inom EU. Veterinärer utfärdar pass och sätter stämplar i det efter genomförda vaccinationer.
Transport- och resetips för dig som har katt
Vänj katten vid att vara i transportburen – träna hemma genom att placera buren på en trygg plats med utsikt över rummet och lägg en filt och några leksaker i buren för att uppmuntra att katten självmant går in i buren. Låt buren alltid vara framme.
Välj en transportbur som är tvättbar, delbar och som går att öppna både från gaveln och från ovan. Vänj katten vid bilåkande successivt – börja med korta turer.
Efter varje transport är det viktigt att rengöra buren med såpalösning, för att tvätta bort eventuella alarmferomoner som en rädd katt utsöndrar från tassarna.
Om du lämnar din katt till ett kattpensionat alternativt till vän/vänner – kom ihåg att feromoner kan vara en hjälp för din katt att kunna anpassa sig i det nya hemmet, då det blir nya rutiner för katten när du är bortrest. Förslagsvis Feliway Spray i transportburen och sedan i buren på pensionatet, alternativt Feliway Doftavgivare i det nya hemmet under vistelsen.