Skydda mobilen på stranden – 3 viktiga saker alla borde känna till
I dagens uppkopplade samhälle är det inte många minuter om dagen som vi lämnar ifrån oss våra mobiltelefoner, även om det, handen på hjärtat, säkert skulle vara bra för oss ibland.
Att ta med sig telefonen till stranden är på gott och ont eftersom miljön lätt kan orsaka skador på din telefon, eller i värsta fall förstöra den helt. Som tur är kan du enkelt skydda din telefon med några enkla knep.
Vi lär dig hur du gör för att undvika att det kommer sand i din telefon, hur du undviker att den blir överhettad och vad du kan göra om olyckan har varit framme och det har kommit in vatten i din telefon.
3 sätt att skydda mobiltelefonen på stranden
1. Undvik överhettning
Visst, stranden är alldeles underbar med sin inbjudande värme och svalkande vatten, men din mobiltelefon är faktiskt ännu känsligare mot hettan än vad du är och kan ta ordentlig skada om du låter den ligga för länge i direkt solljus. Enligt telefoniföretaget Solunobc räcker det med att batteriet överstiger 30 grader celcius innan det börjar påverkas negativt. I värsta fall kan värmen orsaka att batteriet sväller så mycket att det skadar hela telefonens innanmäte.
Det enklaste sättet att komma runt detta problemet är förstås att undvika att placera telefonen så att den blir för varm. Lämna den aldrig framme i direkt solljus utan placera den hellre på ett skuggigt ställe så att temperaturen inte blir riktigt lika hög. Ett smart knep är också att stänga ner appar som du inte använder så att telefonen inte behöver jobba lika hårt.
2. Undvik att få sand i telefonen
Att små sandkorn följer med hem efter en dag på stranden är närmast oundvikligt men är det ett ställe där du verkligen inte vill ha dem så är det i telefonen. Lösningen är busenkel; stoppa din mobiltelefon i en plastpåse med zip-förslutning så slipper du oroa dig för att det ska komma sand in i det känsliga innandömet. Och oroa dig inte; du kan enkelt fortsätta att surfa och skriva även när telefonen är täckt av plasten.
3. Undvik vatten i telefonen
Att få vatten i luren kan vara ett ödesdigert misstag som i värsta fall kan leda till att din mobiltelefon helt slutar att fungera. På stranden gäller det förstås att hålla telefonen på avstånd från både våta händer och vattenbryn, men om olyckan är framme och din telefon får sig ett bad finns det några saker du kan göra för att försöka rädda den.
Först och främst bör du förstås se till att telefonen kommer ur vattnet så snabbt som möjligt, därefter stänga av den och torka av den utvändigt med en torr trasa. Skaka mobilen försiktigt och vänd den uppS och ner för att få bort vatten ur portar och uttag – koppla absolut inte in elkabel! Låt telefonen stå och torka i 48 timmar innan du startar den igen.
Du kan också använda ris för att torka ut telefonen på insidan. Tekniken är enkel; du lägger helt enkelt okokt ris i en skål och låter mobiltelefonen ligga i den i 48 timmar. Riset är jättebra för att absorbera fukt, däremot ska du låta bli att försöka torka telefonen med en hårfön eller liknande då detta kan göra mer skada än nytta.
När två dygn har gått kan du testa att sätta igång din mobiltelefon igen och med lite tur har du klarat dig undan en vattenskada. Annars behöver du uppsöka en reparationsverkstad.
Källor: Soluno.se, Refurbly.se