Lästips:NYTT! Korsord Husmorstips Städning Återbruk Huskurer Städa med bikarbonat

Så slipper du oönskade skadedjur och dålig lukt i second hand kläder

21 mar, 2023
author Susanne Lolling
Susanne Lolling
Frys in kläderna för att slippa skadedjur.
Foto: Shutterstock/TT
Återbruk och retrotrender – skälen är många och goda till att köpa second hand. Men, och det finns alltid ett men, risken med andra hands-fynd är att du får med dig oönskade gäster i form av ohyra hem. Här är bästa knepen för att undvika skadedjur och dålig lukt!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Har du hittat drömklänningen på second hand, eller klickat hem finaste koftan till vrakpris på någon auktionssajt? Då finns det några enkla knep du kan använda dig av för att undvika att du får in ohyra med dina köp:

Se också: 4 tips på hur du slipper ohyra i garderobenBrand logo
Se också: 4 tips på hur du slipper ohyra i garderoben

Frysa kläder second hand

Innan du använder någon form av textilier som du second hand-fyndat så bör du lägga dem i en plastpåse i frysen. Beroende på småkryp finns det olika rekommendationer för hur länge. Efter frysbehandlingen bör du bör du även tvätta plaggen, om materialet tål det.

Beroende på vilket skadedjur du har drabbats av, så finns det lite olika knep att ta till. Vi listar de bästa knepen för att bli kvitt dessa vanliga skadedjur och även hur du blir av med dålig lukt!

Vägglöss

Vägglössen blir allt vanligare, så det är bra att vara vaksam. Lägg plaggen i en plastpåse i frysen, och låt ligga i minst tre dygn. Efter det tvättar du dem i minst 60 grader, vilket enligt Anticimex ska ta död på vägglöss och deras ägg. Vill du vara säker på att de håller sig borta kan du sedan gardera dig med vägglusfällor och vägglustejp.

Pälsängrar

Har kläderna runda hål är det sannolikt pälsängrar som ligger bakom. De älskar att äta saker med animaliskt ursprung. För att behandla, skaka och borsta av textilierna noggrant. Frys in kläderna i minst en vecka (-18 grader eller kallare), och följ upp med att tvätta dem och/eller värmebehandla i minst 60 grader. Har du väl fått in pälsängrar bör du även dammsuga noggrant, torka lister och stävja framtida besökare med rödcederolja eller rödcederkuber.

Stickad tröjor med små malätna hål.
Mal kan göra hål i dina kläder. Foto: Shutterstock/TT

Mal

För såväl klädesmal som pälsmal så är det larverna som gör mest skada. De hugger allra helst in på material från djurriket och ibland även från växtriket, men kan även ge sig på syntetfibrer om de är sammanvävda med naturliga djurfiber eller har blivit nedsmutsade. Klädesmal är särskilt vanliga i äldre textilier. Även här gäller det att städa undan ordentligt, och behandla genom att frysa in (-18) och värmebehandla (60°C) genom tvätt, strykning eller torktumling. I förebyggande syfte kan du sedan använda klädesmalfälla.

Så får du bort svettlukt från second hand kläder

Luktar dina fynd lite otrevligt, trots frys och tvättar? Testa vinäger! Blanda en del vinäger till och två delar vatten i en sprayflaska. Häng upp kläderna på en galge och spraya vinägerlösningen över dem. Häng ut på vädring och låt torka. Färdigt!

Den pikanta doften försvinner när vinägern avdunstar.

Källa: Anticimex

Annons