Samlarmani? Så kommer du igång med att rensa hemma!
”Det tog tid, det var tufft – men i dag känner jag mig fri och har fått mer energi” säger Eva Maria som skrev boken Rensa ut & lev lättare.
Eva Maria var samlare – men tröttnade på att jämt behöva städa och röja bland alla prylarna i hemmet. Och på att känna att sakerna ägde henne – inte tvärtom. Hon beslöt sig för att rensa rejält.– Det tog tid, det var tufft – men i dag känner jag mig fri och har fått mer energi.
Att samla på saker är vanligt. De allra flesta barn har någon gång samlat på till exempel fotbollskort eller leksaksdjur. Även många vuxna samlar på oss saker som vi är förtjusta i.
Det finns dock en allvarligare form av samlande, som 2013 fick en diagnos: Hoarding disorder. På svenska: samlarsyndrom, samlarmani, eller problematiskt samlarbeteende .
Eva Maria Karlander kallar sig ”recovering hoarder” – en ”tillfrisknad samlare”.
För drygt tio år sedan insåg Eva Maria att det fanns väldigt många saker i hennes hem och att detta stressade henne.
– Jag vill inte kalla mig för hoarder, men jag har absolut en mild grad av diagnosen! Jag var så trött på att bo i något som såg ut som en loppmarknad, och inte bara huset utan även trädgården.
– Hela tiden fick jag städa och plocka med sakerna som nästan levde sitt eget liv. Det kändes som om sakerna ägde mig istället för tvärtom. Tiden jag la på att fixa och underhålla sakerna ville jag ägna åt något annat.
Jag ville inte få panik om det ringde på dörren
Efter en julledighet när nya saker flödat in i hemmet fick Eva Maria nog och började rensa ut hemma.
– Målet var ett luftigt och lättstädat hem. Jag ville inte längre få panik när det ringde på dörren och jag fick be om ursäkt för röran!
– Jag skämdes för att bjuda hem folk, jag ville jättegärna men drog mig eftersom det krävdes en stor insats för att städa och röja undan.
Eva Maria berättar att hon alltid haft svårt att göra sig av med saker.
– Många gånger har det varit en kamp. Men jag har aldrig behövt eller tänkt på att söka professionell hjälp, jag har aldrig känt riktig ångest, bara ett påtagligt obehag. Ofta var jag var rädd för att ångra mig när jag gjort mig av med något.
Eva Maria även började omvärdera sättet hon konsumerade på och kom fram till att hon inte kunde fortsätta i samma takt.
– Jag är intresserad av hållbar utveckling, konsumtion och miljö. Alla saker vi köper innebär miljöpåverkan i olika grad.
Eva Maria hade många onödiga saker
– Jag gick en kurs i Medveten Konsumtion och blev medveten om hur många av sakerna i vårt hem som var köpta helt i onödan på impuls och som var av låg kvalitet, säger Eva Maria.
Hon började rensa och ganska omgående började hon känna sig lättare till mods. Ordningen och de färre sakerna skänkte lugn och ro. Starten på dagen blev trevligare när hon möttes av ordning och reda.
– Jag kände mig fri och lättad. Och fick ny energi som jag kunde använda till annat än alla mina prylar. Tiden, som jag vanligtvis använde för shopping, lade jag på att vara ute i skogen och att umgås med familj och vänner.
Gav sig köpstopp ett helt år
– För mig har det främst varit kläder jag velat belöna mig med när jag rensat ut. Jag slutade titta på nätet, och när jag blev sugen på något fint i butiker tvingade jag mig att fråga: Behöver jag verkligen det här? Jag bestämde mig för ett helt års köpstopp av kläder. Det var tufft, vid första försöket klarade jag bara tre månader! Men till slut klarade jag ett helt år och det kändes befriande, som en detox. Jag lärde mig hantera impulser, säger Eva Maria.
2014 fick hon tanken att samla sina erfarenheter i en bok.
– Jag tycker om att skriva och jobba med text och bild, och resultatet blev boken Rensa ut & Lev lättare.
Eva Maria har märkt att intresset för detta ämne ökat markant sista åren. I USA och Storbritannien har det varit så länge, och nu har det även nått Sverige.
– Kanske kan det vara så att många har varit hemma under pandemin och upptäckt hur mycket onödigt de har i sina hem? Jag tror att också miljöperspektivet spelar in, många känner att de vill minska sitt köpande.
– Via min blogg har jag kommit i kontakt med så många trevliga människor och fått massor med tips och idéer. Och jag hoppas att jag själv inspirerar andra.
Se också: 5 saker du tyckte var sjukt viktiga förr men som nu är helt oanvändbara
Eva Marias bästa råd för lyckad rensning
1. Se över ditt köpbeteende. Om du rensar ut kanske du vill belöna dig och köpa något nytt som du tycker om! Men se upp – det är lätt att börja fylla på igen.
2. Planera långsiktigt. Om man samlat på sig saker under många år kan man inte klara en rensning på en helg. Du kan t ex börja med ett par timmars rensning varje söndag.
– Jag behövde själv lång tid på mig att fatta beslut om varje sak, och jag blev väldigt trött av processen. Jag gav mig massor av tid till min utrensning, delade upp det i små projekt och återhämtade mig mellan varven.
3. Ge dig själv en belöning efter varje avklarad rensning. Något du tycker om: bio, ett restaurangbesök, eller en bra film på tv.
4. Börja med det rum där du vistas mest. Min ordning var: kök och badrum, sedan vardagsrum och sovrum. Allra sist rensade jag i förråden.
5. Behöver du verkligen det här? Försök tänka bortom sentimentala känslor och fråga dig: Vad betyder den här prylen egentligen för dig, vad använder du den till? Har du inte liknande saker som betyder mer? Detta kan du träna upp.
Jag kallar det för ”rensa-ut-muskeln”! Börja till exempel med köksutrustning som inte har någon direkt personlig eller känslomässig anknytning.
6. Ta farväl av gamla kläder. Här tycker jag att du kan vara bestämd. Det har motiverat mig att tänka att någon annan kan få glädje av kläderna. Skänk eller sälj.
Detta är Eva Maria Karlander
Ålder: 48 år.
Bor: I Ljunghusen, utanför Skanör-Falsterbo.
Familj: Sambo och två barn från tidigare äktenskap. 18 och 15 år.
Arbetar med: Civilekonom och diplomerad friskvårdsterapeut. Arbetar halvtid med ekonomi och resterande halva skriver och bloggar hon. (www.rensaut.nu). Håller även en kurs i konsten att rensa ut tillsammans med Rofylld Vardag.
Fritid: Umgås jag med familj och vänner, går långa promenader, spelar tennis.
Fakta: Hoarding
• 2-6 procent beräknas ha den svårare formen av samlarproblem. Män och kvinnor drabbas lika ofta, men en större andel kvinnor söker hjälp.
• De flesta med överdrivet samlande har fått det i barndomen eller under tonåren, men debuten kan ske även senare i livet. I allmänhet förvärras tillståndet med åren.
• Man skiljer man mellan hoarding och collecting, vanligt samlande. En ”collector” kan vara någon som samlar på till exempel frimärken, handväskor eller äggkoppar - samlandet har ett specifikt tema och en röd tråd. Personen har ordning på sin samling och visar gärna upp den för andra. 30 procent av alla vuxna har någon gång varit hobbysamlare.
• Det kan vara allt möjligt, saker som kan vara ”bra att ha” eller prylar de är fästa vid utan anledning. Tanken på att göra sig av med sakerna skapar ångest.
• Traumatiska och påfrestande händelser har visat sig kunna trigga eller förvärra hoardersymtomen.
• Obeslutsamhet, perfektionism, uppskjutandebeteende och koncentrationssvårigheter är drag som finns hos många.
• Det finns ingen läkemedelsbehandling för samlarsyndrom, men olika studier har visat goda resultat för former av KBT som utvecklats särskilt för just samlarsyndrom.