Så rengör du karaffer och vaser enklast – smarta tips
Hur svårt brukar det inte vara att komma åt med diskborsten i karafferna?
Och märken efter blomvatten och kalk är inte fint i glasvasen. Är det en smal blomvas brukar den dessutom vara omöjlig att få ren.
Tänk på att det alltid kan vara en idé att diska glas för hand för att undvika repor och beläggningar.
Att rengöra glasvaser
Långvarig fukt är glasets värsta fiende. Har du låtit vasen stå länge med vatten i ökar också risken för grumliga eller kalkaktiga beläggningar.
Diska noga
Det är viktigt att diska ur vasen med vanligt syntetiskt diskmedel, skölja med mycket vatten och låta torka ordentligt efter varje användning.
Gör egen blandning
Mot beläggningar och fläckar på glas finns flera husmorsknep. Flera av dem går ut på att låta en blandning av vatten och syra, till exempel citronsyra, vinäger eller ättika, verka ett tag och sedan skölja ur.
Obs! Tänk på att om det är helkristall är detta inte alltid det bästa eftersom glaset kan få en matt yta.
Salt och ris
Vid svåra fall kan man hälla i några riskorn eller lite salt i lösningen och skaka runt så att de nöter mekaniskt på beläggningen.
Obs! Om din glasvas är mycket värdefull rekommenderas att man lämnar in glaset till fackman för att få det fixat.
Vita beläggningar på glas
Har dina glas fått en ful, mjölkaktig beläggning? Blanda 1 del vinäger med 1 del diskmedel och 3 delar vatten, häll över i en plastflaska och skaka om. Spruta blandningen på en mikrofiberduk eller en mjuk svamp (utan skrubbyta – annars riskerar du att repa glaset) och torka av glasen. Den fula beläggningen försvinner direkt och därefter kan du diska glasen precis som vanligt.
ANNONS Här finns perfekta mikrodukar att använda
Karaffrengörare
En underbar uppfinning! Med dessa smarta små kulor är det bara att hälla i vatten och diskmedel. Gunga runt kulorna och skölj sedan ur. Klart!
ANNONS Läs mer och köp karaffkulorna här
ANNONS Läs mer och köp karaffkulorna här
Sugen på en ny karaff?
Den här fina karaffen är designad för rödvin men funkar naturligtvis till vilken dryck som helst. Från Sagaform.