Artikeln innehåller reklamlänkar
Lästips: Husmorstips Städning Återbruk Huskurer Städa med bikarbonat

Så rengör du gjutjärnspannan – bästa tipsen!

20 feb, 2016
author Helene Wikfalk
Helene Wikfalk
Så här rengör du din gjutjärnspanna så att den håller för alltid.
De gamla gjutjärnsföremålen håller än i dag. Stekpannor, grytor och plättlaggar är trotjänare som bara blir bättre ju mer de används. Och på loppis går de ofta att fynda till bra priser!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Om du har en gammal gjutjärnspanna – släng den inte! De vackra och mångsidiga stekpannorna och grytorna i gjutjärn kan nämligen hålla nästintill för alltid.

Gjutjärnspannor kräver underhåll

Så om du ser en gammal rostig panna på loppis, eller om du får ett arv, se först till att gå igenom våra tips för att sköta om pannan. Ofta kräver gjutjärn bara lite mer arbete i början för att sedan ge mer och mer smak med tiden.

Se också: Så rengör du en bränd kastrull

Så rengör du en vidbränd kastrullBrand logo
Så rengör du en vidbränd kastrull

Förutom att de håller så länge så är en annan fördel med gjutjärn just att smaken utvecklas med tiden. Så en 100 år gammal stekpanna kommer antagligen ge bättre smak på din mat än en nyköpt gjutjärnspanna.

Rengör gjutjärnspanna – så här gör du

  • Täck botten med grovsalt och värm på spisplatta i 25 minuter – högsta värme. Skaka om då och då. Saltet drar ur allt gammalt, ingrott fett. Om det finns mycket inbrända rester kan man gnugga runt saltet med en trasa. Häll bort saltet och låt pannan svalna helt.
  • Häll därefter i matolja och värm försiktigt på spisplatta i 15 minuter – svag värme. Häll i mer olja om någon fläck blir torr. Torka ur med hushållspapper.
  • Spissvärta ger färg och lyster åt järnspisar och andra gjutjärnsföremål. Gnugga in den med torr trasa! Använd till järnspisen, ljusstakar, grytans utsida och andra ytor som inte kommer i direkt kontakt med livsmedel.

Här kan du köpa fina och praktiska gjutjärnspannor

Vanlig gjutjärnspanna

Gjutjärnspanna.

En användbar gjutjärnsstekpanna från Senso Kitchen. Pannan har en naturlig egenskap av jämn och snabb värmefördelning som är perfekt för att få den ultimata stekytan. ANNONS Läs mer och köp den här.

Annons

Grillpanna i gjutjärn

Grillpanna i gjutjärn.

Med denna grillpanna i gjutjärn kan du enkelt förlänga grillsäsongen. Här får både kött och grönsaker en fin grillyta. ANNONS Läs mer och köp den här.

Skeppshult gjutjärnspanna

Gjutjärnspanna från Skeppshult.

Stekpanna från Skeppshult med sned kant och självventilerande stålhandtag. Denna gjutjärnspanna kan du med rätt skötsel ha hela livet. ANNONS Läs mer och köp den här.

Annons

Anders Petter plättlagg i gjutjärn

Plättlagg i gjutjärn.

En användbar plättlagg av gjutjärn med trähandtag och plats för sju plättar. ANNONS Läs mer och köp det här.

Ugnsform i gjutjärn

Ugnsform i gjutjärn med handtag, från Skeppshult.

Skeppshult Gratängform 25 cm med handtag. ANNONS Läs mer och köp den här.

Annons