Guide: Så blir din brödrost som ny igen – rengör den i 3 enkla steg
Älskar du också att börja dagen med en härligt gyllenbrun rostad macka? Det är du långt ifrån ensam om! Det är inte bara engelsmännen som älskar sina toasts, det frasiga varma brödet är en favorit på frukostbord världen över, men de läckra brödskivorna passar lika bra som ett matigt tillbehör till en soppa eller sallad. Att rosta bröd är dessutom ett smart sätt att minska på matsvinnet; i stället för att slänga bröd som börjat bli lite segt kan vi låta det gå ett varv i brödrosten och vips så har det fått en härligt frasig konsistens!
Se också: Så rengör du en vidbränd kastrull
Brödrosten är en av våra mesta trotjänare och finns i princip i var mans hem. De smarta uppfinningarna kommer i en uppsjö av modeller och storlekar där alltifrån två skivor till halvdussinet kan rostas samtidigt. Men lika vanligt som det är med en brödrost hemma i köket, lika vanligt är det att rengöra den efter användningen och det är egentligen inte så konstigt eftersom de mesta av resterna göms på brödrostens botten – vi ser helt enkelt inte för blotta ögat när det är dags att rengöra den.
Vidbränt bröd och rök från brödrosten
Däremot brukar lukt och grillyta pocka på vår uppmärksamhet när vi har glömt bort rengöringen lite för länge – att brödet inte blir lika jämnt grillat som vanligt eller att det plötsligt börjar ryka från brödrosten är två vanliga indikationer på att det är hög tid att ta itu med det. Men även om brödrosten fungerar felfritt är vi säkert många som inte ens vill tänka på de sedan länge passerade bäst före-datumen på de smulor och vidbrända brödsmulor som ligger på botten...
Men visst går det att få brödrosten ren och fräsch igen och det är faktiskt enklare än man kan tro. Hur ofta som du väljer att rengöra din beror förstås helt på hur ofta som du använder den, men oavsett om du äter toast någon gång ibland eller varje dag är en regelbunden rengöring att rekommendera.
Guide: Så här rengör du brödrosten
Innan du påbörjar rengöringen är det viktigt att du drar ur kontakten från vägguttaget! Följ därefter följande steg.
1. Värmeslingorna: Börja med att kontrollera värmeslingorna så att alla smulor som kan ha fastnat på dessa under användningen lossnar. För envisa smulor kan du behöva använda ett verktyg för att komma åt ordentligt, en smörkniv av trä är fullt tillräckligt. Tänk på att inte använda skarpa knivar eller föremål av metall för att få loss smulorna eftersom du då riskerar att skada brödrosten.
2. Smulbrickan: Ta loss smulbrickan som sitter på brödrostens undersida. På många brödrostmodeller finns ett litet handtag som du kan dra ut smulbrickan med, men saknas detta kan du ta bort den genom att lossa på den med hjälp av en skruvmejsel. Diska och torka smulbrickan noga innan du fäster den på brödrosten igen.
3. Utsidan: Torka av utsidan av brödrosten med en fuktig trasa. För envisa fläckar kan du behöva en skursvamp. Tänk på att använda milda rengöringsmedel och att gnugga varsamt så att du inte repar eller skadar brödrostens färg.
Nu är din brödrost ren och fin igen och du kan se fram emot goda mackor med jämn grillyta och slippa rökigt os i köket!