Så organiserar du frysen - och sparar pengar
Oidentifierade grytor i gamla glassförpackningar, enstaka brödskalkar och några ensamma lingon. Så kan innehållet i en vanlig frys se ut. Och för den som inte vill köra ”lunch-roulette” och satsa på att den där grytan faktiskt håller så kan det vara på sin plats med en inventering och organisering av innehållet. Uppdraget kan kännas tråkigt men det finns flera plus-faktorer.
Du slipper slänga mat (bra för miljön, bra för plånboken)och riskerar inte att äta dålig mat (bra för hälsan)
Förpacka och märk upp det som ska frysas
1. Packa om
Ett problem med att knöla in halvtomma påsar frysmat och kartonger är att de riskerar att hamna huller om buller. Att packa om i egna lådor eller egna (genomskinliga) påsar gör att maten tar mindre plats i frysfacket.
Köttfärs, som ofta är billigare att köpa i storförpackning, är till exempel perfekt att dela in i flera platta paket och stapla. På så sätt har du lagom mycket färs att tina när du behöver.
2. Vakuum
Med vakuumförpackning slipper du risk för frostskador på maten eller att kött och fisk torkar. Det sparar dessutom plats i frysen. Passar såväl kött som grönsaker.
Se också: Sju matvaror du aldrig ska ha i kylskåpet
3. Zip-påsar
Praktiskt för grönsaker. Zip-påsar är lätta att öppna lätt att försluta. Du kan också lätt se vad påsen innehåller.
4. Frys i kub
Blev det en slatt rödvin över, örter som du kan hacka ner? Frys in i islåda och använd när du behöver lyfta grytan till exempel.
5. Riv ost
Överbliven ost förvaras lättast i riven form. Om man fryser in den hel kan den bli smulig. Tag fram när det vankas pizza och gratäng till exempel. Riven hårdost kan hålla sex månader i frysen
5. Märk upp
Använd märkpenna så att du vet vad förpackningen innehåller och viktiga datum. Som när du fryste in varan och eventuellt bäst före datum.
Hur länge håller maten i frysen?
Det korta svaret är ”längre än vad du tror” om det fryses in på rätt sätt. Grönsaker mår till exempel bäst av att förvällas innan infrysning för att näringsämnen och smak ska bevaras. Vätskerika grönsaker som tomat, gurka och sallad lämpar sig dock inte för frysning. Frukt och bär kan dock hålla 12 månader eller längre i frysen.
Tumregeln är att fet mat blir sämre snabbare än magrare varianter eftersom fettet härsknar. Magert kött, som vilt och kyckling, kan däremot hålla 12 månader i frysen, enligt Livsmedelsverket.
Köttfärs och charkvaror: 2-3 månader
Fläskkött: 4 månader
Fetare kött (som till exempel högrev och lamm): 6 månader
Magert kött (som kycklingfiléer och vilt): 12 månader
Fet fisk (som lax): 2-3 månader
Mager fisk (som torsk): 12 månader
Mejeriprodukter: Såväl mjölk som smör kan frysas in i tre månader. Även ovispad grädde håller i månader. Filmjölk, Yoghurt, Crème fraiche, gräddfil går dock inte att frysa.
Källa: Hem & Hyra, Livsmedelsverket, Råd & Rön
Foto: TT/Shutterstock