Så får du bort fastbrända matrester från ugnen!
Men ge inte upp!
Här är knepet som lätt löser problemet!
Du vet hur det är, speciellt om man har haft en stor middag där ugnen gått på högvarv med gratänger, bak och ugnsstekt kött… Fastbrända matrester VÄGRAR att ge med sig och hur mycket du än skrubbar och skurar så sitter det som berget!
Nu är det dags att ta i med hårdhandskarna och lösningen stavas ammoniak. Vätskan används i många rengöringsprodukter och är mycket stark. Du behöver alltså använda gummihandskar.
Så rengör du en ugn där allt är fastbränt:
Du behöver:
- 1 kastrull med vatten
- 2 dl ammoniak
- Skål som tål att värmas
- 1-2 tsk diskmedel
- 1 liter varmt vatten
- skursvamp av nylon
- gummihandskar
Gör så här:
1. Värm upp ugnen till ca 65 grader.
2. Låt vattnet i kastrullen koka upp.
3. Stäng av ugnen när den nått den önskade temperaturen.
4. Häll ammoniak i skålen och placera högst upp i ugnen. Ställ kastrullen med kokande vatten längst ner. Lämna båda över natten.
5. På morgonen tar du ut både skål och kastrull från ugnen, häll dock inte ut det. Låt ugnen stå öppen i cirka en kvart för att vädras ordentligt.
6. Tillsätt diskmedel och varmt vatten till ammoniaken. Ta på dig gummihandskarna och doppa skursvampen i blandningen och skura ugnen. Allt fastbränt kommer att lossna lätt som en plätt!
Obs! Den här metoden är supereffektiv, men du behöver vara försiktig. Kom ihåg att ammoniak är mycket starkt och absolut inget du vill få på varken hud eller kläder!