Lästips:HusmorstipsStädningÅterbrukHuskurerStäda med bikarbonat

Så blir du av med flugor inomhus

25 jun, 2015 
Johanna Svan
Sommar och varmt väder är lika med mycket flugor. Den som vill slippa eländet med flugor gör klokast i att ta tag i problemet så tidigt som möjligt. Helst innan det börjat. För flugor är inte bara jobbiga. De är också den främsta anledningen till att exempelvis uteserveringar drabbas av matförgiftningar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Så blir du av med flugor inomhus:

Förebygg

Släpp inte in flugorna. Myggnät för både fönster och dörrar är ett bra skydd. Se till så att miljön inte är gynnsam för flugorna genom att hålla rent och torrt. Förvara matspill i förslutna behållare.

5 enkla sätt att bli av med flugor hemmaBrand logo
5 enkla sätt att bli av med flugor hemma

Håll rent och töm soporna

Det är viktigt att hålla ordentligt rent hemma – speciellt under sommaren, eller om du tycker om att ha hög temperatur hemma året runt – allt över 20 grader tycker flugorna är toppen, speciellt bananflugor. Torka av ytorna i köket så snart du har lagat mat, töm soporna regelbundet och kom ihåg att återvinna tomma glasflaskor och pappförpackningar ofta.

Ställ undan mat och frukt

Bananflugor lägger gärna ägg i mat så ställ undan maten direkt när du har ätit klart. Förvara frukt som inte ska ätas omgående i kylskåpet. Färsk och oskalad frukt kan du låta ligga framme, det är först när den börjat mogna ordentligt som flugorna fattar intresse.

Övervattna inte dina blommor

Vattna dina krukväxter med måtta, flugor gillar den fuktiga miljön så förse dem inte med nya favoritplatser i onödan… Har du problem med många flugor inomhus kan du låta blommorna stå utomhus under en period tills du har fått bukt med problemet.

Annons

Begränsa

För de flugor som trots allt tagit sig in handlar det om att begränsa populationen. I vissa miljöer fungerar flugpapper bäst. Det klibbiga pappret har en lätt doft och ett gift som flugorna dras till varpå de fastnar och dör direkt. Det går även att dammsuga upp flugor, men töm påsen direkt så att de inte hittar ut igen…

Kontrollera

Har flugorna etablerat sig och börjar bli för många, kan det vara dags att ta hjälp av en professionell skadedjursbekämpare.

Så här vet du om du har ett flugproblem:
Knappnålsstora mörka fläckar i ljusa områden på väggar eller fönster inomhus.

Flugor runt maten eller soporna.

Larver kan vara tecken på en äggläggningsplats.

Fakta om flugor:

Det finns över 120 000 flugarter över hela världen.

Vanliga flugsorter i Sverige är stor och liten husfluga, spyfluga, vindsfluga, och fruktflugan.

Flugor kan sprida sjukdomar som salmonella och E-coli.

Husflugor förökar sig bäst i fuktigt, multnande, vegetabiliskt material.

Husflugan lägger 120 – 150 ägg som kan kläckas redan efter 8 timmar upp till 3 dagar.

Husflugan lever i cirka 30 dagar – den genomgår en komplett livscykel i fyra stadier som består av ägg, larv, puppa och vuxenstadium.

Spyflugans ägg kläcks redan efter 0-18 timmar och kan börja utvecklas redan inne i honan.

Spyflugan förökar sig bäst i köttprodukter men även i ost.

Läs också:

Så blir du av med bananflugor!

Knepet som garanterat håller myggen borta!

Källa: Rentokil, Allers

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons