Städexperten Marléne Eriksson rasar mot nya trenden: ”Kasta och köp nytt”
Så låter det i alla fall på TikTok, där flera influencers hyllar ett hack för att koka bort farliga bakterier från träslevar.
Den svenska städexperten Marléne Eriksson ställer sig dock kritisk till detta!
Den senaste tidens hysteri kring träskedar och träslevar grundar sig i nya rön kring att köksredskap i plast. Närmare bestämt att man bör undvika redskap tillverkade i svart plast, då detta bevistas innehålla ett cancerframkallande flamskyddsmedel, enligt en ny holländsk studie.
När träredskapen således fått ett uppsving, som ett naturligt substitut till plastredskap, har detta också väckt en del funderingar kring hur man sköter dessa redskap.
Inlägg i sociala medier har senaste tiden blivit virala för att sprida rädsla för bakteriespridning när det kommer till just träredskap. Varför?
Virala rengöringsknepet: Köksredskap i trä kan göra dig sjuk
Den amerikanska influencern och matbloggaren Teresa Gonzalez, känd under användarnamnet @withlove_tere på Instagram och TikTok, är en av flera kända namn som förespråkar kokning av köksredskap i trä. Något som, den senaste tiden, alltså blivit en stor trend som många hakat på!
I ett av Teresas videoinlägg, som fått stor spridning i sociala medier, säger hon att träslevar ”kan göra både dig och dina barn sjuka” eftersom de ”absorberar bakterier, oljor och matrester djupt i träet – som inte försvinner med vanlig diskning”.
Hon fortsätter sedan med att visa en lösning på problemet, nämligen ett hack som går ut på att koka träslevarna i vatten och därefter olja in dem. Men frågan är om det verkligen är det mest hygieniska?
Se Teresas videoinlägg här nedan:
Städexperten rasar mot nya trenden: ”Kasta och köp nytt”
Den svenska städexperten Marléne Eriksson, känd från tv-serien Rent hus och återkommande gäst i Nyhetsmorgon, ställer sig dock kritisk till det virala ”koka träredskapen-knepet”.
När hon gästar TV4-programmet Efter Fem berättar hon varför knepet snarare är kontraproduktivt.
Då trä är ett naturligt och poröst material kan det med tiden få sprickor. Det är i dessa sprickor som bakterierna frodas. Enligt henne är kokning av träredskapen därför ingen lösning, tvärtom så ökar det risken för sprickor – och bakterier!
– När du får sprickor så blir det ju ännu värre. Hur ska du få de rena då? Jag förstår inte vad man håller på med. Är det så att träbesticken spricker, kasta dem då och köp nytt, säger Marléne bestämt i inslaget.
Ingen typ av olja eller kokning kan rädda dina spruckna träslevar eller träbestick.
Undvik vanliga misstaget: Det är så problemet uppstår
Marléne Eriksson utvecklar sitt resonemang genom att erbjuda en bättre lösning för hur man tar hand om sina träredskap. Hon säger att det absolut bästa är att diska för hand med vatten, diskmedel och diskborste. Därefter kan man torka av redskapen.
Hon menar på att många svenskar begår en ”städsynd” när de rengör sina köksverktyg i trä, när de kör dem i diskmaskinen.
– Träet sväller när det blir varmt, säger hon och förklarar att det är då som sprickor lätt uppstår.
Hon fortsätter:
– Titta bara på en smörkniv som du kanske diskar i oändligheten i en diskmaskin, hur ser den ut? Den blir torr och spricker, säger hon.
Rengöring är självklart A och O när det kommer till köksredskap i största allmänhet, oavsett och de är av trä eller plast. Marléne förespråkar inte det ena eller det andra utan säger att det helt och hållet beror på vilken typ av mat hon ska laga.
Däremot rekommenderar hon starkt att man regelbundet kollar igenom sina slevar och bestick – och gör sig av med de verktyg som har sprickor.
De kan såklart gå att återbruka, men bör alltså inte användas i matlagning, så att bakterier sprids till oss människor genom maten!