Lästips: Husmorstips Städning Återbruk Huskurer Städa med bikarbonat

Guide: Så fungerar kattens sinnen

04 nov, 2016
author Cecilia Ericson
Cecilia Ericson
Vi lär dig hur kattens sinnen fungerar. Bland annat förklarar vi varför de alltid landar på fötterna.
Du beundrar säkert också allt det där som gör din katt till en katt: de nästan övernaturliga sinnena, mörkerseendet och förmågan att alltid landa på fötterna. Hur går det egentligen till? Här får du veta mer!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vi älskar våra katter och vill gärna förstå dem så långt det bara går. Här har vi samlat information om kattens sinnen. Läs om din fyrbenta väns luktsinne, hörsel, syn och mycket mer som gör att du lär känna din katt ännu bättre.

7 bilder som förklarar kattens sinnen

 

kattens sinnen

Kattens finurliga balanssinne

I kattens inneröra sitter ett balansorgan som hjälper katten att veta vad som är upp och ner.

Det är detta organ, tillsammans med syn och snabba muskelreflexer, som hjälper den fallande katten att vrida sig i luften och nästan alltid landa på fötterna.

kattens sinnen öron och hörsel

Hörseln – katter kan höra två oktaver högre jämfört med människan

Kattens ytteröron har 32 muskler som gör att katten kan röra på sina öron var för sig i upp till 180 graders vinkel. På så sätt kan de lokalisera ett ljud exakt.

Annons

Tack vare två ekokamrar som finns inne i skallen kan katten höra en ton som ligger två oktaver högre än vad människan förmår uppfatta. Det är ju toppen att kunna höra så högfrekventa ljud som muspip och fågelkvitter när man jagar!

Lågfrekventa ljud hör katten inte alls lika bra.

kattens sinnen synen

Synen – kattens elastiska ögon som kan uppfatta minsta ljus

Katten behöver bara en sjättedel av den ljusstyrka som vi människor är beroende av för att kunna se bra.

Inne i ögat finns ett vävnadslager som kallas tapetum lucidum. Lagret reflekterar ljuset inne i ögat och det är därför kattens ögon lyser i mörkret när en ljuskälla träffar dem.

Kattens ögon har vertikala pupiller som ändrar form snabbare än runda pupiller. När pupillerna är sammandragna släpper de in mindre ljus i ögat och skyddar katten från att bli bländad om ljuset plötsligt blir starkare.

I mörkret kan pupillen utvidgas maximalt och uppfatta också det minsta lilla ljus.

Annons
kattens sinnen luktsinne

Katter har fenomenalt luktsinne

Katten har 200 miljoner doftreceptorer och använder sitt otroliga doftsinne till att hitta byten. De har dock inte alls lika många smakreceptorer, så det är doften, och inte smaken, som lockar dem till maten.

Eftersom kattnosen är känslig för kväveföreningar så kan katten på så sätt avgöra om maten är dålig, eftersom ruttnande föda avger kväverika gaser.

Alldeles bakom kattens framtänder sitter Jacobsons organ. När katten använder detta organ drar den tillbaka läpparna, håller munnen halvöppen och ser ut som om den grimaserar. Då kombineras kattens smak- och luktsinnen och den kan på så vis få information om sin omgivning.

Detta kallas för att flema och används vid exempelvis fara eller av hankatten för att avgöra om en honkatt löper.

kattens sinnen morrhår

Kattens morrhår kan tala

Morrhår har katten på nosen, ovanför ögonen, på hakan och baktill på nedre delen av frambenen. De är långa, styva känselreceptorer som fungerar som känselspröt eller antenner.

Annons

De samlar information om den fysiska omgivningen och känner av vibrationer från små luftströmmar kring föremål, vilket gör att katten hinner undvika hinder på vägen. De hjälper också katten att beräkna om den kommer att få rum i ett smalt utrymme.

På morrhåren kan du också se vilket humör katten är på för stunden. Avslappnade morrhår betyder att katten är lugn. När de är sträckta framåt och utåt är katten glad, positivt upphetsad eller alert, medan bakåtstrukna morrhår betyder rädsla eller aggression.

kattens sinnen tungan

Katten har en mångsidig tunga

Tungan är sträv och det beror på de små hårda tapparna som sitter strödda över ytan. De är gjorda av keratin och har inget med smaksinnet att göra.

Katten har stor nytta av dem när den tvättar sig, men också då den äter, eftersom dessa tappar kan samla upp mycket små bitar av mat och rensa kött från ben.

kattens sinnen trampdynor

Tassarna tar tempen

Kattens trampdynor är starka nog att klara tuff terräng, men känsliga nog att registrera temperatur och ytunderlag. De innehåller svettkörtlar som hjälper katten att reglera sin kroppsvärme.

Mellan trampdynorna finns andra körtlar som innehåller ett sekret, vars doft bara andra katter kan upptäcka. När katten klöser på en yta avsätts en del av den doften.

Källor: Kattförbundet Sverak och Mother Nature Network

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons