Författaren Johan Tell ger sina bästa tips för säker eldning
– Man beräknar att tusen människor dör i förtid varje år till följd av dålig eldning, säger han.
Att sprakandet i den öppna spisen eller kakelugnen är en riktig stämningshöjare under de kalla årstiderna, är vi många som kan skriva under på. Faktum är att i Sverige finns det drygt två miljoner eldstäder, och att elda har blivit en populär sysselsättning.
Däremot verkar inte kunskaperna om eldning ha fått samma spridning, och det är den kunskapsluckan som Johan Tell vill täppa till med sin nya bok Elda på bästa sätt i kamin, kakelugn och öppen spis (Max Ström). För eldandet har en mörk baksida.
– Det finns en mysfaktor i att elda, att ha en kamin som tindrar i vardagsrummet. Men det finns också ett stort problem med eldning och det är att om vi eldar fel försämrar det vår hälsa. Man beräknar att tusen människor dör i förtid varje år till följd av dålig eldning. Det beror på alla partiklar som frigörs vid eldning, säger Johan.
Tydliga regler för hur mycket man får elda
På grund av det här finns det på många håll i landet regler för hur mycket man får elda. Men det är det få som känner till, menar Johan.
– På många håll finns det regler om att man får trivselelda någon gång ibland under den kalla årstiden, men att man inte får värma upp hus och lägenheter med hjälp av kakelugn eller kamin. Det är för att man har insett det här problemet.
Se också: Fira en god och brandsäker jul med levande ljus
Moderna kaminer bättre än gamla
För att vi ändå ska kunna fortsätta njuta av en sprakande brasa, vill Johan att vi lär oss att elda på ett sätt som är snällt både mot vår hälsa och mot klimatet. I boken ger Johan – som är journalist i grunden och som genom åren har skrivit en mängd böcker och reseskildringar, och i dag dessutom är en flitigt anlitad föreläsare – sina bästa tips för en säker eldning. Bland annat rekommenderar han oss att skaffa moderna kaminer om vi vill elda hemma.
– I nya kaminer finns något som kallas ”clean burning”, som fungerar ungefär som en katalysator på bilar. Enkelt förklarat tar man in den första röken från elden ett varv till i spisen och eldar den en andra gång. Det gäller att få upp värmen ordentligt för då minskar partikelhalten och vi får en effektiv eldning.
Så tänder man en brasa på bästa sätt – topptändning
En annan sak som Johan vill lära oss är att alltid tända en brasa från toppen. I stället för att börja med lättantändliga pinnar och mindre vedträn och bygga på med större, ska vi göra tvärtom. Och sedan tända på högst upp.
– När veden värms upp avger den gaser där partiklarna finns. Om vi då har elden överst eldar man helt enkelt upp partiklarna. Om vi i stället börjar längst ner frigörs partiklarna högre upp och hinner inte förbrännas innan vi andas in dem.
Elda klimatmedvetet
Debatten om huruvida vi verkligen ska använda våra skogar som brasved har blossat upp de senaste åren, men Johan menar att han inte har särskilt mycket klimatångest över att han tänder en brasa då och då. Däremot ska man tänka sig för och göra kloka val. Till exempel välja ved med omsorg.
– Titta på var veden kommer ifrån när du köper den. Det gäller inte bara ved, utan även grillkol. I Sverige har vi över tusen träd per person, vi är ett av världens skogrikaste länder och då är det dumt att köpa ved från Baltikum eller grillkol från Sydafrika. Jag såg en kock i tv en gång som lagade mat på sin stora utegrill. Han använde kol från Kuba, och det är inte det vi ska ha de tropiska skogarna till – att grilla biffar i skärgården.
Så väljer du rätt ved till brasan
Att elda hållbart handlar också om att se till att värmen håller i sig så länge som möjligt. I det hänseendet fungerar en kakelugn bra, men har man inte det kan man fundera över vilken typ av ved man använder. Björk är en bra start.
– Det är skogens tiokampare, bra på allt men inte mästare på något. Björk är lätt att torka och klyva, den sprätter inte glöd och gnistor, den brinner snyggt, ger bra glöd och kan köpas på bensinmacken. Så man kan börja med björk, men sedan är det bra med ett hårdare träslag, som ek eller fruktträd. Ju hårdare träslag desto längre glöd blir det.
Därför älskar vi eld och doften av rök
Johan är medveten om att hans tips och råd kring eldning kan verka provocerande för vissa, precis som när det infördes nya regler för vedspisar för något år sedan vilket ledde till ett helt uppror på sociala medier. Johan tror att eldandet väcker något djupt inom oss.
– Vi människor är lite felkopplade, för vi tycker ju om rök. Vi älskar rökt fisk, rökt skinka, rökt whiskey och tjärad brygga. Till och med nylagd asfalt kan vi gå och lukta på. Våra endorfiner gör tummen upp i stället för att varna oss. Nu killgissar jag, men jag tror att det är en gammal instinkt som säger oss att rök signalerar värme och laga mat. Därför dras vi till den i stället för att tänka miljöfara eller cancer.
Elda på bästa sätt i kamin, kakelugn och öppen spis gavs ut i oktober 2021 av bokförlaget Max Ström.
Johan Tells tre bästa tips för säker eldning
- Lär dig topptända.
”I det ingår också att försöka hitta vettigt tände. Köp inte tände som bygger på bensin och olja, det är bättre att pyssla ihop något själv med hjälp av smält stearin”. - Torka veden.
”Många har en liten hög med ved vid spisen som räcker två timmar, sedan går vi ut och hämtar mer i vedstapeln. Men då är veden inte torr och det frigörs mer partiklar vid eldning. Helst ska man ha en årsförbrukning ved inomhus. Det ingår i konceptet att elda, det är ett stort åtagande. Man kan inte bara ha en snygg vedkorg där det får plats fem pinnar och en kotte”. - Ta reda på vilka regler som gäller.
”Det är viktigt att veta vad som gäller där man själv bor. Det är någon på Miljöförvaltningen som har tänkt till kring det här och vi får hjälpas åt att vara måna om våra grannars hälsa”.