Lästips: Husmorstips Städning Återbruk Huskurer Städa med bikarbonat

Flytta barskåpet till städskåpet – få fräschare kläder med vodka!

18 okt, 2024
author Louise Wibergh Lenti
Louise Wibergh Lenti
Stockfoto
Problem med svettlukt som håller sig kvar i kläderna?
Dags att låta vodkan flytta över från barskåpet till städskåpet! Ja, du läste faktiskt helt rätt. Med hjälp av det här husmorsknepet kan du få dina kläder fräschare tack vare ingrediensen från fredagsdrinken.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Tove testar #2 – Går det att tvätta sneakers med bikarbonat?Brand logo
Tove testar #2 – Går det att tvätta sneakers med bikarbonat?

Det har blivit mer och mer trendigt att tänka hållbart och svenskarna tenderar att köpa mer och mer begagnat.

Faktum är att vi på bara fem år har gått från att en tredjedel av befolkningen handlade kläder på second hand till att så många som 75% nu har handlat kläder eller prylar second hand det senaste året. Detta visade en stor rapport som en av Sveriges största second hand-aktörer, Myrorna, släppte tidigare i år.

Att handla kläder second hand är både roligt och miljövänligt men ibland råkar man på ett plagg där det finns en ihållande svettlukt kvar. Misströsta inte! Det finns ett fiffigt husmorsknep som kan trolla bort lukten och du hittar det faktiskt i barskåpet.

Så använder du vodka på illaluktande kläder

Det hela är från början ett gammalt knep från kostymörerna vid teater- och operahusen... Aktörerna svettades på scenen och fick scenkläderna att lukta illa men det fanns inte tid eller möjlighet att tvätta kläderna mellan varje föreställning.

Man valde då att hälla ren vodka i en sprayflaska och spraya det på kläderna uppifrån och ner. Sedan hängdes kläderna på en galge och fick vädra då de nu istället stank av alkohol. Efter några timmar hade dock odören från både alkohol och svett försvunnit och kläderna kändes fräschare. Man upptäckte till och med att vissa fläckar hade försvunnit!

Knepet kommer ursprungligen från teatervärlden. Stockfoto

Det visade sig att vodkan hade samma effekt som bakteriedödande handsprit. Det är däremot viktigt att man använder en outspädd spritsort utan någon smak, annars försämras effekten.

Annons

Fördelar med att spraya vodka på kläderna

Även om det kan kännas lite knasigt är det här husmorsknepet något som förespråkas av stora aktörer. Bland annat har marknadsplatsen Blocket listat det som ett av de bästa tipsen för att tvätta begagnade kläder.

Vad finns det då för fördelar som gör det här knepet så poppis?

Det tar bort oönskad lukt.

Det leder till färre tvättar vilket sparar vatten och blir skonsammare för miljön.

Det sägs döda bakterierna i plagget.

Perfekt för uppfräschning av plagg som är för ömtåliga för att tvättas i maskin.

Har du lite ren sprit hemma är det helt klart värt att prova!

Annons