Färga ägg på naturligt vis
Att färga ägg till påsk är kul och de blir så fina! Du kan få fram en mängd olika vackra nyanser med hjälp av mat du har hemma. I filmen använder vi oss av rödkål som ger äggen en ljus grönblå nyans.
Gör så här:
Koka upp 15 dl vatten med ca 4 dl hackad rödkål och 1 msk vitvinsvinäger och låt koka i 30 minuter. Ta kastrullen från plattan och låt stå och dra i 20 minuter. Sila bort kålen men häll den färgade vätskan i en oöm skål. Lägg ner de kokta äggen.
Tumregel! Ju längre tid äggen ligger i färgbadet, desto starkare färg.
Fler råvaror som färgar:
Hallon – ljusrosa
Gurkmeja – gul
Paprikapulver – orange
Grönt te – grönbrun
Pulverkaffe – chokladbrun
Rödlöksskal – rödbrun
Rödbeta – cerise/röd
Spenat – svagt grön
Tips! Experimentera gärna med egna blandningar för att hitta fler nyanser!