Experten: Så sorterar du dina sopor på rätt sätt
På VA Syds kontor i Malmö arbetar Christina Rydholm som kommunikatör. Ett arbete som bland annat handlar om att upplysa om hur man som privatperson sorterar sitt avfall på rätt sätt. Det kan låta enkelt, plast slängs bland plast och metall bland metall. Men fullt så enkelt är det inte. För trots att svensken i allmänhet är flitig på att sortera, så visar det sig att en stor mängd avfall sorteras fel.
– Det som slängs i den vanliga soppåsen sorteras inte i efterhand av oss eller någon annan. Det är ett vanligt missförstånd att det skulle finnas en stor soptipp med fiskmåsar flygande omkring där soporna sorteras manuellt. Det som slängs i brännbart, bränns helt enkelt upp, säger Christina Rydholm.
Lagbrott att sopsynda
Att inte sopsortera på rätt sätt kan enligt avfallsförordningen (2011:927) vara ett lagbrott. Men få döms för överträdelser och enligt Christina Rydholm är det inte laglydigheten som driver oss att sopsortera.
– Många vill göra rätt för sig. Vi hade en japansk delegation på studiebesök en gång och de besökte återvinningscentraler och pantskåp i matbutiker dit folk själva tog sig för att sortera sopor och pantburkar. De frågade oss hur vi fick folk att komma dit med sitt skräp, de förvånades över att det skedde helt frivilligt, säger Christina Rydholm.
Experten svarar: Så sopsorterar du rätt
Värmeljus
Förr räknades dessa som en förpackning och kunde slängas bland konservburkar. Detta har ändrats och värmeljusen måste nu tas med till återvinningscentralen och slängas bland metall. Dock ska du ta bort veken som är av järn från koppen som är i aluminium. Annars återvinns inte koppen utan följer med in i i smältugnen för järn och brinner upp.
Fönsterkuvert
Slösar du tid med att ta bort plastfönstret i dina kuvert? Sluta med det. I själva verket är det klistret som är problemet. Expertens råd, släng hela kuvertet i den vanliga soppåsen.
Korken på mjölk- och juiceförpackningen
Släng den i plast, men bara om du orkar. Du gör nästan helt rätt så länge hela förpackningen hamnar i pappersförpackningar och inte i brännbart. Du behöver inte tvätta den, det är ofta slöseri med vatten.
Tandborsten
Ska inte slängas bland plastförpackningar. Tandborsten ska istället, liksom leksaker och andra saker i plast som inte är en förpackning, transporteras till återvinningscentralen och slängas bland hårdplast. Eller i dina vanliga sopor som då hamnar i brännbart.
Kryddor i kruka
Resterna av de kryddor som du köper i livsmedelsbutik eller odlar själv ska du slänga i vanliga soppåsen. Jorden och stammen ska inte ner i den bruna matavfallspåsen. Har du en kompost? Släng den där!
Trasig spegel
Din spegel innehåller bly och ska inte slängas i glasåtervinningen. Det gäller även dina dricksglas. Flera av dessa innehåller bly, andra är av ”fel” sorts glas. Vira in i tidningspapper och släng i vanliga soporna.
Sopsortera medicin
Lämna in all överbliven medicin på apoteket. De får inte hamna i vårt dricksvatten. Idag erbjuder många apotek bonus i utbyte mot din medicin när du är medlem!
Hårspray och nagellack
Dessa produkter räknas som farligt avfall om de inte är helt tomma. Lämna till farligt avfall-stationen. Är de tomma så räknas de som glas-, metall- eller plastförpackningar och ska sorteras.
Gamla elproppar
Har du gamla elproppar i keramik? Släng dessa i brännbart, de går inte att återvinna.
Bestick i metall
Om de är så slitna att inte second hand-butiker vill ta emot dessa, så slänger du dessa i återvinningscentralens metallåtervinning. De ska inte slängas bland metallförpackningar.
Bildäck
Slitna däck har du rätt att lämna till vilket företag som helst som säljer däck. De är skyldiga att ta emot däcken oavsett om du köpt dessa just där.
Text: Fredrik Rubin
Foto: TT/Shutterstock