Enkla knepen: Så tar du hand om dina stekpannor
Så sköter du din stekpanna på bästa sätt
Enligt köksbutiken Bagaren och Kocken, som har gått igenom de fyra olika sorternas pannor, är sättet man tar hand om stekpannorna nästan lika viktigt som stekpannan i sig.
1. Rostfria stekpannor
Enligt Bagaren och Kocken är rostfria stekpannor något som gör noviser nervösa och som får kockarna att slå klackarna i taket. De tål hårda tag och ska vara väldigt lätta att hantera, när man väl lärt sig hur de fungerar.
Till exempel så ska de värmas upp långsamt och man måste använda ordentligt med matfett.
Så rengör du rostfria stekpannor:
Använd varmt vatten och diskmedel för att diska stekpannan. Har någonting bränt fast kan du koka vatten med diskmedel i och skrubba för glatta livet. Eventuella kalk- och rostfläckar blir historia med lite polermedel. Envisa fläckar får man bort med ättika.
2. Gjutjärnspannor
Gjutjärnspannor ska man bara diska med diskmedel en gång – INNAN du använder den första gången. Sen är det dags att bränna in den genom att smörja med neutral olja, sätta pannan på spisen och hetta upp pannan tills den sugit åt sig oljan.
Se också: Så rengör du ugnsgaller - medan du sover!
Detta ska du repetera tills det att oljan inte längre sjunker in – då är pannan ”mättad”.
Så rengör du gjutjärnspannor:
Till vardags behöver inte skötseln vara mer avancerad än något annat stekkärl. Det enda man bör tänka på är att inte använda diskmedel – det kan påverka pannans avstötande förmåga. Varmt vatten räcker gott och väl!
Torka av pannan (inte den som sitter ovanför dina ögon) och värm långsamt på låg temperatur på spisen. Smörj in järnet med raps- eller solrosolja och ställ tillbaka på låg temperatur tills fettet sjunkit in.
3. Kolstålspannor
Vad i hela fridens namn är nu detta? Jo! Kolstål är stål med högre kolhalt än vanligt. Dessa pannor är, enligt Bagaren och Kocken, ganska ovanliga i svenska hushåll. Kolstålspannor kan hålla sig bra lika länge som gjutjärn – förutsatt att de får rätt typ av kärlek.
Även kolstålspannor behöver brännas in – och så här gör du:
- Sätt på fläkten.
- Öppna fönster.
- Stäng av brandlarmet.
- Skapa så mycket drag som bara möjligt för det kommer osa, REJÄLT.
- Slå i lite raps- eller solrosolja.
- Sprid ut oljan med en trasa – pannan ska vara fuktig, inte blöt.
- Hetta upp pannan tills det börjar ryka.
- Låt kolstålspannan svalna.
- Upprepa steg 5, 6, 7 och 8 ungefär 6-7 gånger.
- Sätt igång ditt brandlarm igen!
Så rengör du kolstålspannor:
Det är viktigt att inte låta pannorna ligga i vasken. De ska inte ligga i blöt mer än en minut. Utöver det gäller samma knep här som för gjutjärnspannor: Inget diskmedel – det förstör den naturliga nonstick-ytan.
4. Belagda stekpannor
Detta är de vanligaste stekpannorna i svenska hushåll. Vanligtvis har de en keramisk beläggning eller en i teflon. Det man alltid ska tänka på med belagda stekpannor är att inte överhetta dem. Gå istället från låg värme och stegra. Dessutom: Undvik metallredskap om inte du med säkerhet vet att din panna klarar av dem.
Så rengör du belagda stekpannor:
Diska för hand, med diskmedel. Beläggningen hindrar vanligtvis saker från att bränna fast så det ska inte vara något större problem. Vissa belagda stekpannor klarar av att diskas i maskin, men se till att du är säker på att din tål det innan du testar.
Källa: Bagaren och Kocken
Foto: IBL