Lästips: Husmorstips Städning Återbruk Huskurer Städa med bikarbonat

Smarta husmorsknepen för att städa badrummet – som du önskar att du visste tidigare

27 sep, 2024
author allas.se redaktionen
allas.se redaktionen
städa badrum tips
Att hålla badrummet skinande rent kan kännas som en utmaning, men med rätt metoder och regelbundna rutiner kan det bli en enkel och tillfredsställande del av din städning. I den här guiden går vi igenom allt du behöver veta för att få ett fläckfritt badrum från golv till tak.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Badrummet är ett av de mest använda rummen i hemmet, och det kräver regelbunden städning för att hålla sig fräscht och hygieniskt. Här samlas både fukt och bakterier, vilket gör det viktigt att ha effektiva rutiner och använda rätt produkter för att hålla smuts och mögel borta. Men att städa badrummet behöver inte vara en oöverkomlig uppgift. Här samlar vi några smarta tips som gör det lättare.

Ekohemmet #7 - 3 hushållsknep med bikarbonatBrand logo
Ekohemmet #7 - 3 hushållsknep med bikarbonat

Rengör badrummet smart – knepen att testa

Med rätt planering och några smarta knep kan du snabbt och enkelt få ett skinande resultat som håller längre. I denna artikel delar vi med oss av de bästa tipsen för att städa badrummet – från att få kakel och fogar rena till att hålla handfat och toalett blänkande.

Bli av med svartmögel

Svartmögel trivs i fuktiga och dåligt ventilerade miljöer, vilket gör badrummet till en vanlig plats för dess tillväxt. För att bekämpa svartmögel, börja med att blanda vatten och ättika i en sprayflaska. Spreja lösningen direkt på de drabbade områdena, som kakel och fogar, och låt den verka i minst 30 minuter. Skrubba sedan bort möglet med en borste. För envisa fläckar kan du prova ett mögelborttagningsmedel eller klorin, men se till att vädra väl och skydda huden. För att förebygga återkomst är det viktigt att förbättra ventilationen och torka av fuktiga ytor regelbundet.

Här kan du läsa mer om att bli av med svartmögel i badrummet

Ta bort kalk från badrummet

Kalkavlagringar kan vara ett vanligt problem i badrum, speciellt på duschväggar, kranar och kakel. För att effektivt ta bort kalk kan du använda en mirakelspray med blandning av ättika och vatten (se ingredienser nedan!). Spreja lösningen på de drabbade ytorna och låt den verka i några minuter innan du torkar av med en trasa eller skrubbar lätt med en svamp. För envisa avlagringar kan du låta ättikan verka längre eller använda ett specifikt kalkborttagningsmedel. Se till att avsluta med att skölja ytorna noga för att undvika rester.

Annons

Ekotipsets mirakelspray med ättika

Någon som verkligen har stått igenom när det gäller husmorstips och städning är Allas-favoriten @ekotipset. När du blandat ihop mirakelsprayen är det bara att använda en tratt, hälla ner i en sprayflaska och skaka försiktigt. Sedan är det klart! Städa med en trasa i mikrofiber för bästa resultat.Ingredienser till mirakelsprayen:

  • En blomspruta eller en tom flaska med spraypump.
  • 1 dl ättika 24% eller 2 dl ättikssprit 12 %
  • 5 droppar handdiskmedel
  • 3-4 dl vatten - hur mycket du ska ta beror på vilken ättika du använder

Här kan du läsa mer om hur du blir av med kalk och avlagringar i badrummet

Få bort dålig lukt i badrummet

Dålig lukt i badrummet kan bero på många faktorer, från avlopp till fuktiga textilier. Ventilation är viktigt – se till att badrummet vädras ordentligt efter dusch eller bad. Tvätta handdukar och badmattor ofta och använd doftfria rengöringsmedel för att undvika att doftproblem maskeras istället för att lösas. Här är fler exempel på vad du kan använda dig av för att få bort dålig lukt:

  • Droppa eterisk olja på insidan av toarullen
  • Ställ ut en skål med ättika i badrummet
  • Använd dig av citronskal
  • Ställ ut doftljus och doftpinnar
  • Tänd några tändstickor

Bli av med fläckar i toaletten

Kalk, rost och andra fläckar kan lätt bildas i toaletten. För att effektivt få bort dem kan du använda en toalettrengöring speciellt framtagen för kalk och rost, eller prova med vinäger och bikarbonat. Häll vinäger i toaletten, låt det verka en stund och skrubba sedan med toalettborsten. För envisa fläckar kan du låta en blandning av vinäger och bikarbonat stå över natten innan du skrubbar. Se också till att regelbundet rengöra under kanten där smuts ofta gömmer sig.

Här hittar du fler tips på hur du rengör toaletten smart

Annons

Få ett skinande rent handfat med smarta knepet

Handfatet samlar snabbt på sig tandkrämsrester, kalk och tvålrester. För att hålla det skinande rent, börja med att ta bort smuts och rester med en mild rengöring eller en blandning av diskmedel och varmt vatten. Skrubba ytorna försiktigt med en svamp och glöm inte kranen och dess munstycke där kalk ofta samlas.

Här kan du läsa om det smarta tipset för att få handfatet rent

9 andra smarta husmorsknep för att städa badrummet

  1. Skrubba badkaret med salt och citrusfrukt
  2. Använd en gammal tandborste till städning
  3. Fixa rent under badkaret med en gummiskrapa satt på en lång käpp – så kommer du åt alla områden!
  4. Lägg en maskindiskmedelstablett i toaletten för att hålla den ren
  5. Håll duschen ren med ättika
  6. Rädda gulnat porslin med bikarbonat
  7. Tvätta spegeln med potatismjöl för att få den skinande ren
  8. Använd tidningspapper istället för en skrapa för att unvdvika fula linjer
  9. Rengör fogarna med ättika

Läs också: Karin blev sjuk av mögel hemma – tvingades lämna allt

Annons