Det här ska du tänka på när du anlitar hantverkare

Är du också vilse i renoveringsdjungeln?Borta kan vara bra och hemma kan vara bäst. Men känner du kanske att du hade kunnat få det ännu lite bättre? Renoveringsdrömmar genomsyrar de flesta hem någon gång under boendetiden, men verkligheten av den kan bli utdragen. Här är några tips på hur du effektiviserar din överenskommelse med hantverkarna och en guide genom renoveringskaoset.
1. Kolla upp företaget
Sök upp företaget på nätet via sajter som exempelvis Bolagsverket.se eller Allabolag.se och få en översikt av bolagets årliga och totala omsättning. Gå in på Skatteverket.se och kontrollera att företaget är registrerat för F-skatt. Vill du se om företaget har skulder kan du se det antingen genom Skatteverket eller hos Kronofogden.
Vill du vara extra säker på deras kompetens så be om behörighetsintyg.
2. Be om en prisbild
Lämna förfrågan om estimerad offert för arbetet hos flera olika hantverkare och jämför och ställ dem mot varandra. Fråga även vad som ingår i offerten och vilka kostnader som kan tillkomma för exempelvis material. Bestäm om priset ska vara fast eller rörligt och i så fall vilket pristak som bör sättas. Se till att moms ingår i det överenskomna priset.
3. Anlita vitt och lagligt
Och på tal om moms, se till att anlita hantverkare vitt och håll dig på den lagliga sidan. Ha aspekter som arbetsskador, grova missar och uteblivet rotavdrag i åtanke. Även din hemförsäkring kan påverkas vid svartjobb.
4. Skriv kontrakt
Se till att få ett skriftligt avtal på er överenskommelse för att undvika eventuella feltolkningar. Specificera då hur ni tänker hantera oplanerat extraarbete och kostnader. Ta reda på vilken garanti hantverkaren kan lämna och formulera kontraktet på exempelvis Omboende.se. Glöm inte att du som beställare alltid har tre års reklamationsrätt.
5. Jobbet först, betalningen sen
Vid inga omständigheter ska du betala totalbeloppet i förskott. Gör du det riskerar du att få skjuta in ytterligare om komplikationer uppstår. Tumregeln eventuellt pristillägg är max 15 procent.
Vid eventuell tvist kan du anmäla ärendet till Allmänna reklamationsnämnden och kontakta Konsumentverkets upplysningstjänst ”Hallå konsument”.
Källa: Hem & Hyra