Då ska du aldrig städa med ättika – förödande konsekvensen
Att använda ättika i städningen har länge varit ett populärt alternativ till rengöringsmedel för att vara mer skonsam mot både plånboken och miljön. Det finns däremot tillfällen där ättika kan stjälpa mer än hjälpa.
Här ska du inte städa med ättika
Det finns många områden då ättikan har en självklar plats i städningen. Här kommer däremot tre tillfällen då ättikan kan röra till det rejält.
1. Naturstenen. En av ättikans många fördelar är att den har en frätande effekt vilket hjälper oss att få bort ingrodd smuts. Den frätande syran kan däremot förstöra natursten så som marmor, granit, sandsten eller kalksten och ge dem bestående matta fula fläckar.
2. Äggspillet. Om du råkat krascha ett ägg och ska få bort smeten bör du absolut inte använda ättika eller vinäger. De har nämligen en koagulerande effekt på ägget vilket gör att äggsmeten bara fastnar ännu värre.
3. Ädelträt och vaxade ytan. Liksom vid naturstenen tenderar syran i ättikan att förstöra ytan på vaxade ytor. Till en början blir ytan alldeles matt och i längden försvinner vaxets skyddande effekt. Även ädelträ, parkettgolv och finare trämöbler riskerar att skadas med ättika.
Skillnaden mellan ättika och ättiksprit
Nu har vi koll på när vi inte ska använda oss utav ättika vid städningen. När vi däremot vill använda ättikan kan vissa bli förvirrade av att det finns två olika sorter i matbutiken – ättika och ättiksprit.
Vad är egentligen skillnaden och vilken ska man använda?
Svaret är enkelt. De är samma sak bara det är de har olika koncentration. Ättika/ättiksprit är en blandning utav ättiksyra och vatten. Ju högre procent desto högre koncentration syra. Det som i butik omnämns som "Ättika" har en syrehalt på 24 procent medan det man kallar "Ättiksprit" är utspätt med vatten och har en syrehalt på 12 procent.
Du kan använda bägge till rengöring men bör vara medveten om att då Ättika (24%) är mer koncentrerad tenderar den att ha en större frätande effekt och det är främst Ättiksprit (12%) som används vid städning. Det är däremot enkelt att skapa din egen Ättiksprit hemma genom att späda ut Ättika. En deciliter Ättika plus en deciliter vatten ger två deciliter Ättiksprit.