Bästa maten för din hund – experten tipsar!
Experten om olika typer av hundfoder
1. Vad ska jag tänka på när jag väljer foder?
— Leta efter ett helfoder, det framgår av märkningen på maten och kan finnas för olika åldrar och livsstilar. Helfoder innehåller alla livsnödvändiga näringsämnen som protein, fett, mineraler och vitaminer och i vissa bestämda minimimängder. Alla helfoder innehåller samtliga dessa näringsämnen, de bör alltså inte kompletteras om hunden får den rekommenderade angivna volymen. Halvfabrikat måste alltid kompletteras.
2. Är det skillnad på de olika märkena?
— Ja, prismässigt och kvalitetsmässigt, men det som slutligen avgör kvaliteten är hur en viss hund mår av sin mat. Kvalitet bestäms i första hand av hur mycket av näringen i ett foder som hunden kan tillgodogöra sig. Men även ett mycket bra foder kan ges på ett felaktigt sätt, om man till exempel ger för mycket av det. Det kan då påverka mag- och tarmfunktionen, hunden bajsar ofta och det kan ge oönskad övervikt.
3. Vad ska man tänka på om man vill laga själv?
— Jag tycker inte det finns någon anledning att laga själv. Då riskerar man att sätta samman ett foder som blir obalanserat, med kanske för lite eller för mycket av vissa näringsämnen. Det kan vara skadligt. Den som gör egen hundmat måste vara påläst om råvarorna och veta att vitaminerna och mineralerna tillförs i precis rätt mängd. Detta är en hel vetenskap. Hur gärna jag än skulle vilja säga att vi kan laga bra hundmat själva så är det inte så.
4. Vilka är för- och nackdelarna med olika fodertyper?
— 90 % av allt foder som säljs i Sverige är torrfoder. Fördelarna är valmöjligheten – att det finns anpassat för hundars olika behov som ålder, aktivitet etc och att torrfoder håller jämn kvalitet, är lätt att hantera, förvara och har lång hållbarhet. Färskfoder, som också är fabrikstillverkat, har ökat mycket i popularitet. Färskfoder som helfoder är också näringsmässigt korrekt sammansatt och finns i olika varianter. I allmänhet innehåller färskfoder mer fett än torrfoder, vilket innebär att kaloribehovet kan tillgodoses med en mindre mängd. Det har oftast mer smak än ett torrfoder och kan därför vara ett bra alternativ för hundar som är kroniska matvägrare. Nackdelar med färskfodret är att det måste hållas i en obruten fryskedja. Risken för salmonella och campylobakter i färskfodret eftersom det inte genomgått någon uppvärmning. Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, har vid analyser av färskfoder sett att de kan innehålla salmonella och antibiotikaresistenta bakterier, och därmed kan det utgöra en viss hälsorisk både för människor som hanterar fodret och för hunden. Ett alternativ om man inte vill ge torrfoder eller färskfoder är konservfoder som har färskfodrets höga smaklighet och är bakteriefritt genom kokningsprocessen. Konservfoder är dock dyrt.
5. Hur många gånger om dagen bör hunden få mat?
– Den lilla valpen bör äta 3-4 gånger om dagen, detta minskas efterhand. Den vuxna hunden bör få mat 1-2 gånger om dagen. Ibland, och vid vissa sjukdomstillstånd, kan även vuxna hundar behöva dela upp den dagliga portionen på flera måltider efter veterinärs ordination.
De rekommenderade mängder som finns angivna på en förpackning är enbart vägledande och den mängd mat din hund behöver kan variera stort från rekommendationerna beroende på hundens ålder och aktivitetsnivå. Ett tips är att alltid börja i underkant av rekommenderad mängd/dag alternativt att minska den föreslagna mängden med 10-15%. Det är lättare att öka upp fodergivan för en hund som är hungrig än att minska den för en hund som tröttnat på maten.
6. Hur märker man att hunden mår bra av maten?
— Första tecknet är bajset, som ska vara korvformat – din mage talar om hur du mår. Lös avföring är ett tecken på att magen är i oordning och att hunden inte kan tillgodogöra sig fodret på rätt sätt. Det kan bero på att fodret inte passar hunden, att man ger för mycket eller tillsätter matrester eller annat som hunden inte tål. Annat som visar hur hunden mår är pälsen, vilket hull den har, hur den bygger muskler och hur snabbt den återhämtar sig efter lek/arbete.
7. Hur kan man öka aptiten för en hund som inte är så sugen på att äta?
— Bra vanor grundläggs tidigt, en hund som har ständig tillgång till aptitligt foder äter gärna mer än den egentligen behöver och blir bortskämd och kräsen. Att gå proppmätt från en måltid mår inte vi heller bra av och det gör dessutom att nästa måltid inte är lika intressant. Ge något mindre än rekommenderad mängd, och låt matskålen stå framme max 15 minuter oavsett om hunden ätit eller inte.
8. Hur sätter man en för rund hund på diet?
— Välj ett foder med lågt kaloriinnehåll och med högt innehåll av fibrer som bidrar till en god mättnadskänsla.
9. Är det farligt att ge överblivna middagsrester?
— Nej, det är i allmänhet inte farligt. Men undvik i första hand starkt kryddat mat och i synnerhet lök och choklad. För mer information om vilka livsmedel som kan vara skadliga kontakta din veterinär.
10. Finns det något nyttigt godis?
— Hundgodis finns även det i många olika sorter och smaker, men glöm inte att minska på maten om du ger extra godis. Om du vill göra eget godis till hunden kan du torka exempelvis lever eller njure på låg värme i ugnen.
12. Vi människor tröttnar ju på att äta samma mat sju dagar i veckan. Hur är det med hunden?
— Det finns ingen anledning att variera om hunden mår bra av maten.
13. I dag finns mycket specialinriktad mat för t ex dräktiga tikar eller seniorhundar – hur viktigt är det att välja detta?
— Forskningen visar det inte råder någon tvekan om att näringsbehoven ser annorlunda ut för olika hundar beroende på livsstadium. Utbudet av foder för olika typer av hundar underlättar att välja foder som passar hunden beroende på ras, ålder, aktivitetsnivå, eventuell känslighet eller sjukdom.
Sist men inte minst: Tänk på att hunden alltid ska ha tillgång till friskt vatten. Det är det viktigaste näringsämnet av alla!