Aktivera din hund hemma – enkla övningar och knep
Coronavirusets framfart har gjort så att många blivit satta att arbeta hemifrån för att undvika att smittas och sprida vidare viruset. Vi har dessutom sett stora mängder uppsägningar och permitteringar under den tidiga vårvintern – och självklart har många också blivit sjuka i covid-19.
Detta har skapat en situation som innebär att väldigt många sitter hemma och antingen så kan de inte gå ut eller så isolerar de sig för att bidra till samhällets bästa. För många hundägare har detta gett en understimulerad vän som kräver extremt mycket uppmärksamhet. Inte det bästa när man försöker fokusera på jobb, eller är helt matt av feber, eller hur? Som tur är finns det massvis med roliga metoder för att få hunden nöjd och för att ge dig själv tid att fokusera på annat utan att få dåligt samvete.
Mental stimulans kan ersätta promenaden
Det är klart att din hund vill ut och gå promenader, dels för att göra sina behov, men också för att få nya intryck. Men enligt Ulrika Högbom, som driver Hund Helt Enkelt, är inte promenadernas viktigaste syfte att ge hunden fysisk motion.
– Det är främst människans motion när vi går på promenad, inte hundens. De flesta hundar har ett underskott av fysiska utmaningar så intellektuell stimulans kan ersätta. På promenaden får hunden främst nya intryck och mental stimulans – dessa kan ersätts genom att byta ut stimulansen, berättar Ulrika.
Ett tips Ulrika ger till dig som är sjuk är så kallad Free Shaping. Detta innebär att hunden belönas för allt den gör. Viftar den på örat? Belöna. Blinkar den? Belöna. Det hunden själv råkar göra tills den räknar ut att den får belöning för ett specifikt beteende.
– Hunden får tänka mycket men man själv kan sitta och vara lugn och avslappnad, säger Ulrika.
Man ska inte heller underskatta den fysiska träning man kan ge hunden på hemmaplan. Att lyfta ett av hundens ben och se om den kan balansera på tre ben, och även annan lek är bra att göra om man orkar göra det. Lekar ger ofta ganska mycket ansträngning för hunden jämfört med en kort promenad.
Så här stimulerar du hunden när du jobbar hemifrån
Står hunden bredvid dig hela dagarna och hämtar leksak efter leksak? Det hjälper inte att ignorera den. Då är det bättre att svara på hundens inbjudan, säger Ulrika och fortsätter:
– Det går mycket fortare att ta de tre minuterna som hunden föreslår, sen är den kanske nöjd i en halvtimme. Det är bättre om hunden får som den vill och du får ro att jobba.
Om inte detta funkar rekommenderar Ulrika att man har en påse med väldigt små hundgodisar bredvid sig.
– Kasta godiset i ett hörn med en hand medan du jobbar och låt hunden leta efter den och hämta. Men egentligen handlar allt om att förekomma hundens behov. Hinn med att ta en promenad på morgonen innan du sätter dig framför datorn. Om du är sjuk och inte orkar med att gå en promenad så kanske du kan sätta dig utomhus och jobba med hunden och bara kolla på trafiken. Detta aktiverar hunden. Det mesta hunden gör när den "irriterar" oss är att den ger oss information om att den behöver något, säger Ulrika.
Dessa irritationsmoment kan du eliminera genom att förstå det. Din hund vill ju inte vara jobbig, den vill bara ha någonting.
Hunden skäller inomhus när jag försöker jobba
Om din hund stör dig i arbetet genom att stå och skälla hela dagarna så ska du först ställa dig fråga: Varför skäller hunden? Är det för att grannar rör sig utanför? Det är ju hundens naturliga reaktion för att få uppmärksamhet. För att komma undan från detta rekommenderar Ulrika en så kallad ljuddämpare.
– Lär hunden att när den ser något spännande som den normalt hade börjat skälla av så ska den hämta en leksak och ha den i munnen. Då kan ju hunden inte skälla. Detta tar ju inte bort behovet av uppmärksamhet heller.
Om hunden skäller på sina leksaker för att få din uppmärksamhet så handlar det däremot om understimulans. Detta slipper du om du förekommer det genom att aktivera din hund på sätten vi nämnt ovan.
– Tänk inte "jag vill inte att hunden ska göra det här". Tänk istället vad du vill att hunden ska göra, tipsar Ulrika.
Om hundens behov är uppfyllda så kommer du inte ha några problem heller. Du kan inte alltid göra som hunden vill, men tänk förekommande och förebyggande så sparar du tid och slipper frustration från både hund och människa.
– Vi tenderar att ta det personligt när hunden är jobbig, men så är det inte. Det handlar om den, inte dig.
Enkla sätt att aktivera hunden hemma
Ulrika tipsar om att göra de vanliga sakerna i vardagen till ett party. I stället för att hiva fram en matskål så göm den i garderoben, eller pytsa ut maten i flera olika små högar som hunden får hitta. Sen får du självklart hålla koll så att inte mat ligger och blir gammal, men de flesta hundar letar väldigt noga. Detta är en låginvesteringsaktivering av hunden som inte kräver mycket av dig, men som gör att hunden får ha kul.
– Skala upp till att använda den vanliga maten till aktivering, träning och tricks, säger Ulrika.
Det är också väldigt enkelt att hitta sätt att leka med hunden hemma från soffan.
– Bara leken som man gör med barn, där man "bygger ett torn" med händerna ovanför varandra tycker hunden är roligt. Lägg bara en hand ovanpå hundens tass och sen hundens tass ovanpå din hand. Den kommer snabbt fatta leken och ha roligt.
Hon tipsar också om internet och Youtube, där finns mängder med kurser och lekar du kan göra med hunden.
All denna lek är dessutom bra för oss människor också, det blir som en verklighetsflykt när allt annat i vardagen är kaos.
Hund Helt Enkelt har dessutom lanserat abilityträning online. I denna onlinekurs tipsar de om nya och existerande sporter för hunden.
– Nu har vi dessutom lanserat Karantänkompis. Där lär vi dig bland annat hur du lär din hund att vara en assisthund, men på ett leksamt sätt. Lär din hund göra små saker, som att hämta näsdukar och liknande.
Det finns ingen "rätt" eller "fel" ras för att lära hundar hur man gör trick eller träningar. Ulrika själv har en Cane corso-hanne som heter Totoro, inte den första hundrasen man tänker på när man tänker på hundar som gör tricks. I videon nedan är Ulrika den långhåriga tränaren och Totoro den större hunden. Den svarta hunden vars ägare har rosa hår är Midori, en australiensisk kelpie-tik. Hennes ägare heter Åsa. Både Ulrika och Åsa möter ofta personer som tror att de har "fel" hundras för att lära dem övningar och tricks, men det stämmer inte – så testa du också!
Har du fler tips på övningar man kan göra hemma som inte är nosövningar?
– Tusentals! Det beror så klart på vilken hund du har, men alla sporter kan göras inomhus. Du kan träna fotgående eller rallylydnad till exempel. Det mesta man ser folk göra med sina hundar seriöst kan man göra hemma för skojs skull, berättar Ulrika.
Kort sagt handlar det om att få hjälp med idéer – men de flesta lekar och sporter är redan uppfunna och regler kan du hitta på Svenska Kennelklubbens hemsida eller lära dig via onlinekurser för självstudier.
– Kolla in roliga trick på Youtube annars och få tusentals idéer. Det svåra är att faktiskt sätta igång, snarare än vad man ska göra. Om du nu är hemma mycket är det en bra chans och en större motivation för att uppmuntra sig själv också. För oss som lever med hundar är de väldigt viktiga för vårt välmående. Utnyttja möjligheten som kommer med karantänen och istället för att läsa coronanyheter – träna din hund och må bättre själv, säger Ulrika.
Så här hanterar du hundmöten i coronatider
Oavsett om du själv är sjuk eller om du vill undvika sociala kontakter på grund av coronaviruset så kan du vilja hålla ett avstånd till andra hundägare just nu. Men hur löser man detta när man samtidigt behöver gå på promenader med sin hund?
– Att hunden dras mot andra hundar beror på två saker: Förväntan (detta är vad vi ska göra) och det är dessutom ett betyg på dig själv. Hur rolig är jag själv vid hundmöten? Det är alltid bättre att fråga vad man vill att hunden ska göra, inte vad man vill att den inte ska göra, berättar Ulrika.
– Ta kontakt med hunden när du är ute och går och få hunden att gå fot. Försök träna på detta varje gång ni möter en hund på promenaden, gå fot och belöna som bara den.
Detta blir då en signal för hunden. Varje gång vi möter andra hundar lär sig hunden att ”nu kommer jag få godis”. Då blir du istället det roliga och hunden förstår att husse eller matte vill göra saker med mig när ni möter andra hundar.
– Det kan vara lättare att träna in detta nu för den andra hundens ägare vill inte heller mötas. Det kan vara svårt när det inte är coronakris för att den andra kanske inte tränar sin hund att hålla sig borta, avslutar Ulrika.
Fem saker du kan lära din hund i karantän
Lär din hund att tända och släcka lampan
1. Lär hunden att trycka nosen mot din hand ("handtaget").
2. Sätt en postit-lapp/klistermärke/tejpbit i handen så hunden trycker på den.
3. Flytta klistermärket från handen till något nära dig (eller t.ex. knät om det är för svårt att den lämnar dig helt).
4. Flytta märket till lampknappen så hunden trycker på knappen när den trycker på märket, döp beteendet (t.ex. "lampan").
5. Ta bort märket helt och använd bara ordet.
Lär din hund att ta av dig strumporna
1. Håll strumpan i handen och belöna hunden för att den tar i den.
2. Trä strumpan lite över handen så mycket hänger löst, och låt hunden dra av den.
3. Trä strumpan helt över handen och armen så hunden får anstränga sig lite för att få tag i tåspetsen och måste dra med uthållighet för att helt få av den.
4. Sätt strumpan lite löst över foten, låt hunden dra av den.
5. Trä på strumpan helt på foten och låt hunden ta av den ordentligt, döp beteendet.
Lär din hund att räcka dig handduken efter att du tvättat händerna
1. Håll handduken i handen och belöna hunden för att den tar i den.
2. Lär hunden att hålla i handduken samtidigt som den är i din hand.
3. Häng upp handduken och belöna hunden för att den tar/drar i den.
4. Backa gradvis längre bort så hunden kan göra beteendet utan att du står precis intill, döp beteendet så du kan be om det på avstånd.
5. Sätt ihop *dra från hängaren* och *håll i handduken tillsammans med mig* så hunden drar handduken från hängaren och går bort till dig med den utan att släppa den på golvet.
Lär din hund att stänga ytterdörren efter er
1. Lek dragkamp med en lagom lång kamptrasa (hunden måste kunna nå den när den hänger från dörren).
2. Håll trasan i handen, men håll handen mot dörren så du bara ger passivt motstånd i kampleken med hunden.
3. Häng trasan i dörren och belöna hunden för att den tar och drar i den utan att du leker, döp beteendet.
4. Öppna dörren lite och låt hunden dra igen den med trasan – håll emot lite när dörren stängs så det inte blir en hög duns som kan skrämma hunden.
5. Gå in genom dörren utifrån, be hunden dra igen den med trasan efter att ni båda kommit inne. Be inte hunden dra med sig dörren medan ni går in, för då kan hunden bli klämd när dörren stängs.
Lär din hund att hämta näsdukar till dig
1. Belöna hunden för att den är intresserad av näsdukspaketet eller väskan (välj en, på filmen har vi en väska för att kunna variera lite vad vi stoppar i den).
2. Lär hunden att ta väskan i munnen.
3. Lär hunden att lyfta och hålla väskan.
4. Lär hunden att lämna väskan till din hand, döp beteendet.
5. Öka avståndet så hunden får springa iväg, lyfta upp, bära och leverera väskan till dig.