Lästips:NYTT! Korsord Husmorstips Städning Återbruk Huskurer Städa med bikarbonat

9 vanliga kattproblem och hur du löser dem

23 aug, 2017
author Elin Gunnarsson
Elin Gunnarsson
Katt som gömmer sig under en filt efter att ha varit busig.
Det händer att katten inte beter sig som vi vill. Den klöser sönder möbler, biter gästerna i tårna och kissar lite här och var. Kattexperten har goda råd till alla bekymrade kattägare.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

1. Var gör jag när katten väcker mig?

Går du upp och ger den mat? Gosar du med den? Då förstärker du kattens beteende och den blir belönad för sitt uppträdande.

Många katter sover hela dagarna och vaknar till liv när ägaren går och lägger sig. När den inte tycker det är kul att vara uppe själv försöker den med alla knep att få upp sin husse eller matte ur sängen.

Tänk efter vad din katt har gjort på dagen. Har den sovit bort halva dagen kan en lång springrunda efter långa snören göra susen. Bli din katts PT, alltså personliga tränare. Motionera den innan du går och lägger dig, då sover den gott.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Om du har för vana att ge den lite mjukmat när du äter din middag, ändra på det! Ge mjukmaten precis innan du ska gå i säng, då äter den och och går sedan och vilar sig.

2. Varför kissar katten i sängen?

Att katter kissar där de inte ska är ett vanligt problem som är lätt att åtgärda. Det gäller bara att hitta vad som är grundproblemet. De vanligaste orsakerna är att katten har urinvägsbekymmer, är missnöjd med sin kattoalett eller känner sig hotad i sitt hem.

Allra vanligast är att katten är missnöjd med sin kattoalett. Kanske har du precis bytt till en annan kattsandssort? En del katter kan vara kinkiga med vilken sand de vill kissa i. Och katter älskar en ren och nystädad kattlåda. Är kattlådan inte rensad för dagen kan katten välja att kissa på en annan mjuk plats. Din säng, till exempel.

Se också: Bygg en kattkoja av en tröja

Bygg enkel kattkoja - av en tröjaBrand logo
Bygg enkel kattkoja - av en tröja

Katter vill också ha mjuk kattsand till sina känsliga trampdynor. Och det ska finnas massor med sand att gräva i. Är du för snål med mängden sand i lådan, kanske din katt inte kan gräva ner eller dölja sina doftspår.

Annons

Lägg gärna ett duschdraperi över sängen ett tag och sätt gärna en ny kattlåda i närheten av ditt sovrum. Och tänk på att din katt skulle bli väldigt glad om den fick tillgång till två kattlådor.

3. Hur blir jag av med grannens katt?

Även om man är kattälskare kanske man inte uppskattar att andra katter kommer och hälsar på. En del katter lär sig att hålla koll, och när du går in och är ur sikte så kommer katten tillbaka.

Bjussa aldrig på mat eller kel. Kanske du kan täppa till hålet i staketet, där katten har för vana att komma igenom.

Jag har hört att ringblommor är bra att odla för att slip pa andras katter. Du kan också hälla ut citronskal eller riven vitlök i rabatterna.

Jag har precis testat en ny produkt, Kakaoflis, för att få bort mördarsniglarna. Jag kan berätta att varken sniglarna eller katterna gillade den doften och undviker nu helt mina rabatter.

Kattskrämmor finns också att köpa för att montera där du inte vill att de ska vara. En del avger ett högt ultraljud när något rör sig i närheten, andra sprutar luft eller vatten.

4. Hur vet jag om katten mår bra?

Våra djur lever i nuet. Om du vill veta hur din katt mår är det viktigt att du själv blir medveten om vad som händer just nu. Om du lär dig mindfulness och skakar av dig alla dina tankar och fokuserar på din katt kan du förmodligen se flera tecken på hur den känner sig.

Jag kallar det för att kliva in i catfulness, då du som kattägare kan titta på olika saker: Var ligger din katt och vilar sig? Hur har den placerat sina tassar? Har den tassarna mot underlage är den kanske beredd på att ta sig därifrån snabbt. Men om den har lagt sig på sidan med tassarna utsträckta är den mer avslappnad och lugn.

Annons

Kanske upptäcker du att katten följer dig som en liten skugga och väntar på att du ska ta fram en kul leksak och leka med den? En katt som är leksugen varje dag är en katt som är glad.

5. Hur visar jag katten kärlek?

Visst är det härligt att få veta att man kan visa sin katt kärlek med bara ett ögonkast? Många katter skickar små signaler till sina ägare utan att de är medvetna om dem.

Om din katt tittar på dig med en vänlig blick och plötsligt blinkar i slowmotion (långsamt), då har du fått en slängkyss. Prova att göra det tillbaka med en vänlig ögonblinkning. Själva blinkningen meddelar motparten att ”jag är snäll”.

6. Varför kissar min katt vid ytterdörren?

Katter är till sin art väldigt noga med var den bor och att den kan känna sig trygg och säker. De är revirdjur och gillar inte att det dyker upp andra katter i omgivningen.

Hur ska den då kunna berätta för andra katter att reviret är upptaget? Jo, genom att lämna sina dofter på platsen. Dessa dofter kallas feromoner.

Vad man vet i dag kan katter utsöndra fem olika typer av feromondofter: via doftkörtlar på kinderna, trampdynorna, vid kattmammans juver (enbart när hon har kattungar) i urin och genom avföring.

Se också: Katten Bonus simmade sig i form

Katten Bonus simmade sig i form – se bildernaBrand logo
Katten Bonus simmade sig i form – se bilderna

Katter väljer ofta att urinmarkera på ställen som de upplever som farliga och hotfulla. En del katter kan vara känsliga till sin natur. Då räcker det med att du har trampat med dina skor i en okänd doft och sedan ställer skorna vid ytterdörren.

Annons

Det finns i dag doftferomoner som är framtagna på kemisk väg, som katten kan känna sig trygg av. Produkten heter Feliway Classic. Antingen köper du sprejen och sprejar flera gånger om dagen på det ställe som katten har kissat på, eller så skaffar du feromonadaptern som du pluggar in i eluttaget i närheten av området.

7. Vad gör jag när katten attackerar mina händer?

Den vanligaste orsaken till att katter attackerar händer och fötter är att vi människor har lärt den det. Jo, det är sant. När människor träffar en busig kattunge åker handen genast fram.

Det som då händer är att vi lär kattungen att våra händer är en jättekul leksak. Samma sak med fötterna, du kanske har viftat med tårna till din katt?

Om kattungen inte är specialtränad av människor under sin uppväxt så rör den varken händer eller fötter. Fast det förutsätter förstås att katten har tillgång till andra roliga leksaker.

Kattexperten Susanne Hellman Holmström svarar på vanliga kattfrågor.
Kattexperten Susanne Hellman Holmström svarar på vanliga kattfrågor.

8. Varför är min katt så skygg?

En katts beteende är beroende av fyra saker: arvet, socialiseringen, näringen och miljön. En kattmamma som är väldigt skygg lämnar oftast samma beteende till sina ungar.En kull kattungar behöver bli hanterade av människor redan från att de är två veckor gamla. Men självklart under lugna och trygga former.Här är de populäraste namnen på katter just nu!Läs mer

Annons

En katt som springer och gömmer sig är rädd för vad som ska hända. Då vill den få tak över huvudet, vanligtvis under sängen eller i garderoben.

Det går bra att träna katten att komma fram, men du får inte ha bråttom. Börja med att leka med din katt innan gästerna kommer, då har den gjort av med energi och behöver inte vara lika spänd. Ge den gärna favoritmaten eller favoritgodiset när gästerna har anlänt. Då kommer den att förknippa gästerna med godsaker.

På sikt kan din katt komma fram och ta en bit godis ur handen på din gäst.

9. Hur gör jag när katten klöser på soffan?

Visst har du ett klösträd till din katt? En katt har som instinkt att klösa för att hålla klorna skarpa och rena.

Men den behöver även klösa för att kommunicera. Den klöser då för att lämna rivmärken, ett sätt att kommunicera rent visuellt för andra katter men även för att sätta dit sitt eget doftmärke.

Ett bra klösträd till en katt ska vara högt och stadigt. Den behöver vara av ett klösvänligt material, antingen med snurrat rep, sisalmatta eller heltäckningsmatta som inte trådar sig.

Om din katt fortfarande klöser på soffan fast du har skaffat ett klösträd finns det en ny lösning på problemet – produkten Feliscratch.

Det är ett feromonpreparat du applicerar på det ställe du vill att katten ska klösa. Preparatet är helt nytt på marknaden och många kattägare kommer att få sina katters klösbeteende löst.

Foto: Shutterstock/IBL, Jean Michel Labat/Ardea/IBL och Unsplash.com

Annons