6 vanliga skadedjur i köket – och hur du bekämpar dem
Att hålla köket rent och prydligt har inte bara med trivselfaktorn att göra. Det förebygger även att du får oinbjudna gäster då många skadedjur lockas fram av matrester, sötsaker och öppna förpackningar.
6 vanliga skadedjur och hur du gör för att förebygga deras uppkomst:
1. Mjölbaggar
Färg: svartbrun
Längd: 5-6 millimeter
Övrigt: Det allra vanligaste skadedjuret i svenska hem. Trivs inomhus i värme och särskilt i kök där den sprider en lysolliknande lukt. Äter gärna mjöl. Minska risken för att drabbas genom att grundligt rengöra köket regelbundet.
2. Brödbaggar
Färg: rödbruna
Längd: 2-4 millimeter
Övrigt: Äter gärna hårt bröd och pasta, torkade grönsaker, nötter och kryddor. Har du detta hemma bör du förvara det i tättslutande förpackningar i skafferiet.
3. Möss
Färg: varierar från ljusbrunt till svart, med ljus mageLängd: 10 centimeter utan svansÖvrigt: Den vanligaste musarten i köket är husmusen. Den gillar frön och spannmål men ofta äter den allt. Lägg stearinljus i lådor och se till att mat inte ligger framme.
4. Svartmyror
Färg: svarta, röda eller bruna
Längd: 3-5 millimeter
Övrigt: Bygger gärna bon i husets isolering och kan tränga sig in genom sprickor – eller lockas in utifrån av mat. Torka upp allt sött som har spillts direkt (kaksmulor, saft) och ha söta råvaror i stängda förpackningar.
5. Kackerlackor
Färg: brun med oval och platt ovansida
Längd: 10-15 millimeter
Övrigt: Kackerlackor trivs väldigt bra i varma och fuktiga platser och definitivt i kök med tanke på att kackerlackor är allätare. Se därför till att tömma sopbehållaren så fort den börjar bli full.
6. Fläskängrar
Färg: svart med ljust tvärband med en handfull små svarta fläckar på ovansidan
Längd: max 12 millimeter
Övrigt: Lever i första hand på fläsk och kött men även andra animaliska produkter. Var noga med att dammsuga vrår och vinklar!
Av Thowe Wagner Larsson
Foto: Shutterstock/TT