10 matvaror du inte visste att du kan frysa
Vilka matvaror kan man egentligen frysa in?
1. Mjölk
Mjölk klarar sig i frysen i högst 3 månader i oöppnad förpackning eller i annan förpackning där det finns extra plats, mjölken expanderar i volym. Låt tina långsamt i kylen.
2. Grädde
Kan frysas in vispad, men måste röras om när den tinas. Visp- och matlagningsgrädde fryser du in i isbitsformar för matlagning. Inte för att vispa eller att ha i kaffet.
3. Smör
Frys in i tättslutande plastpåse och låt tina i kylen över natten. Håller ca 3 månader i frysen om fetthalten är 80 procent.
Se också: 7 matvaror du aldrig ska ha i kylskåpet
4. Färska örter
Hacka och frys in örterna i påsar. Ta fram efter behov.
5. Valnötter
Frys in skalade nötter i en tättslutande burk.
6. Brie (och andra ostar)
Packa in i aluminiumfolie och plastpåse. Låt tina långsamt. Herrgårdsost går bra att frysa in. Gryniga ostar, som svecia och prästost, blir lite för smuliga.
7. Keso
Frys in snabbt som den är och låt tina långsamt. Bli lite torrare när den tinas.
8. Pesto
Pesto behöver ingen speciell behandling innan frysen. Bara frys in den som den är.
9. Vin
Har du kvar i flaskan? Fyll isbitsformar, frys in och ta fram till matlagningen.
10. Ägg
Knäck och dela äggen. Rör om gula och vita var för sig och frys in i isbitsformar till baket.
Text: Pernilla Elmquist
Bild: TT/Shutterstock
Källa: www.kokaihop.se