Snart kan du sticka Marie Mandelmanns tröja – med ull från gården
Gustavs och Marie Mandelmanns kor och får kommer från en gård utanför Örebro, som Karin Strömberg-Lundqvist bor på. Hon äger också Båvens spinnhus och där har paret Mandelmann varit och gjort garn av sin ull. Nu har ett nytt spännande samarbete påbörjats mellan Marie och Karin.
Marie stickar någon gång per år, men säger att hon gärna hade gjort det mer om hon haft tid.
– Speciellt nu när vi har eget garn så vill jag ju försöka hitta på egna mönster, därav håller vi på att sticka upp lite olika tröjor och ser vad som passar att göra med det garnet, säger hon.
Se också: 5 saker du inte visste om Gustav Mandelmann
Mandelmann ska sälja garn och stickmönster
Men det är inte bara för att Marie ska ha fina stickade tröjor som hon och Karin tagit fram garn och stickmönster – planen är att sälja det som ett paket.
– Det är ju ändå roligast att göra sakerna själv, säger Marie.
Karin har designat och stickat den gråa omlottröjan som Marie hade på sig i avsnitt sju av TV4-programmet Mandelmanns gård.
– Vi bestämde att vi skulle göra det här, så jag gjorde mönstret och stickade upp ett exemplar. Marie har en gammal kofta som jag tycker har så fint ytmönster, så då gjorde jag en omlottröja med liknande mönster, för jag vet att hon gillar omlottgrejer, säger Karin.
Ny gårdsbutik på Mandelmanns gård
På Mandelmanns gård pågår bygget av en ny gårdsbutik för fullt. Arbetet påbörjades i september förra året och Marie hoppas att det är klart den första juli.
– När den är färdig så öppnar vi och då kommer vi kunna sälja garn och stickmönster, säger Marie.
Hon tillägger att risken för att pandemin sätter stopp för planerna dock finns. Men det kommer gå att få tag på produkterna i alla fall – Karin berättar nämligen att de också kommer att säljas i webbshopen som Båvens spinnhus driver.
– Vi säljer inte mönstren bara som styckmönster, utan då får man köpa hela paketet, för lite av vitsen är ju att det ska vara garn från just de här fåren, och getterna så småningom, säger Karin.
Hon berättar att det blir paket med garn i både vitt och gråskala från Gotlandsfår, Leicesterfår och angoragetter.