Punch needle: Allt du behöver veta om broderiformen
Det är omöjligt att sluta med punch needle när man väl börjat.
Med den enkla broderitekniken kan du verkligen låta fantasin gå loss. Supersnabbt blir du kreativ med nålen som kan måla fram trendiga mönster bara genom att pickas ner och upp i ett tyg.
Se också: Måla en tavla med punch needle
– Punch needle är ett oerhört roligt och kreativt handarbete som ger dig stora möjligheter att skapa egna motiv utifrån nästan vad som helst. Du kan utgå ifrån en bild eller rita ditt eget kanske lite grafiska mönster, säger Anna-Karin Amilon som är handarbetesredaktör på Aller Media.
Så funkar punch needle
Punch needle, eller ”needle punching” – som det också kallas funkar såhär: Man trär sin nål – punch needle – med garn. Lurvigt garn, glittertråd eller en silkigt pastellgarn, du bestämmer! Både grövre garn och tunnare tråd blir nämligen supersnyggt och kan varieras beroende på hur grov nål man använder.
Nålen funkar sedan nästan som en penna. Enkelt ”målar” man fram mönstret på tyget genom att trycka ner spetsen i väven – och dra upp den samma väg.
På baksidan av tyget lägger sig garnet i öglor, i form av små ”u:n”. Motivet på framsidan målar man fram helt efter tycke och smak.
Olika tekniker med punch needle
Den broderade ytan kan få flera olika strukturer, beroende på hur man använder nålen. Drar man tråden längs med tyget och sätter ”nedslagen” med små mellanrum liknar resultatet raka efterstygn. Men det går också att göra en luftigare ”u-ögla” – och ytan blir snarare fluffig.
Man byter enkelt färg på garnet och fortsätter att fylla i mönstret där man har lust. Det går bra att brodera fram ett motiv helt på frihand, eller så skissar man först med en skräddarkrita. Visst låter det befriande?!
Blir mönstret inte bra repar man enkelt upp broderiet genom att dra i garnet. Då löser öglorna på tygets undersida upp sig lätt som en plätt. Här får man dock vara lite försiktig så att bara de stygn man är missnöjd med repas up, inte fler.
Inspiration till punch needle
Möjligheterna är oändliga för hur man kan använda det färdiga broderiet. På nätet finns gott om inspiration.
– Gör en kudde, gör en tavla, en matta, en väska… Blickar man framåt mot den kommande vårens inredningstrender, ligger detta helt rätt i tiden med sin lite knottriga struktur och moderna hantverkskänsla, säger Anna-Karin Amilon.
För att hålla broderiet på plats kan man med fördel fixera det genom att stryka fast vlieseline på baksidan.
Likartade tekniker fanns redan för hundra år sedan, bland annat liknar punch needle rya-tekniken. Idag är den stor i DIY-världen där både inspirationskonton på Instagram och bilderna på Pinterest är oändliga till antalet.
Än finns ganska få varianter av broderinålen att köpa på den svenska marknaden men på internet kan man enkelt beställa nålar i olika grovlekar.
Gå loss med inspiration, köp en nål och brodera! Kanske hinner du rentav tillverka några fina klappar till jul?
– Har du inte fastnat för någon typ av handarbete förr är risken/chansen stor att du gör det nu! säger Anna-Karin Amilon.
Foto: Rose Pearlman, Sallie Dale och Lindsay Gruetzmacher.