Lästips: Gratis stickmönster Gratis stirkmönster Virka för nybörjare Sy Brodera Se ''snabbstickat''

Ellen gör stora skulpturer av små mosaikbitar

04 okt, 2024
author Petra Kjellström
Petra Kjellström
Nyfikna ugglor, söta fjärilslarver och tjusiga katter.
Konstnären Ellen Ljungqvist har sedan barnsben haft en stor kärlek till djur.
I dag arbetar hon heltid med att skapa djurskulpturer i mosaik.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Vas av träpärlor – så gör du!Brand logo
Se också: Vas av träpärlor – så gör du!

Det första man möts av utanför konstnären Ellen Ljungqvists ateljé är en halvmeter hög katt som förnöjt sitter och vaktar utanför dörren. Katten är Ellen kär då han är en av de första av alla mosaikdjur hon skapat.

– Han ingick i mitt examensprojekt på Konstfack. Skulpturen blev, på många sätt, ett startskott för mig att uttrycka mig genom djurskulpturer i mosaik, berättar hon.

Ellen är klädd i jeansoverall, har långt blont hår, rosa naglar och gympaskor. Hon ler och sitter på huk intill sin skulptur av mosaik, en stor vitbrun katt med gröna ögon.
Precis utanför entrén till ateljén sitter en stor katt som är en av konstnären Ellen Ljungqvists första djurskapelser. FOTO: FRIDA EKMAN

Vid vårt besök är Ellen i full färd med att avsluta ett av sina största, och mest uppmärksammade, projekt hittills i karriären – en gigantisk orange katt som går under namnet ”Luffar-Lasse”. Skulpturen mäter omkring 60 centimeter från tass till rygg och 130 centimeter från nos till svanstipp. Hela 21 000 mosaikbitar har gått åt. Och väldigt många arbetstimmar.

Annons
Ellens studio med skåp, uggleskulpturer, bord, krukväxter och en stor katt i mitten som håller på att byggas av mosaik.
Ellens luftiga och ljusa ateljé ligger i Dals Rostock. Tavlorna med fågelmotiv har hon målat. FOTO: FRIDA EKMAN

Skulptur av katten ”Luffar-Lasse”– känd från Musikhjälpen

”Luffar-Lasse” som ska stå i en rondell i Trollhättan är en hyllning till en kattkändis. Den livs levande katten har en speciell historia och har blivit något av en rikskändis. Under Musikhjälpen 2023 drog han in nära 2 miljoner kronor. Med hela 73 000 följare på Facebook har Lasse blivit såväl omtalad bland folk som omskriven i media.

– Luffar-Lasse lämnar sin mattes lägenhet i Trollhättan varje dag för att promenera 1,5 kilometer till ett köpcentrum. Vid centrumet blir han klappad och gosar med besökare och har blivit så populär att han fått ett eget litet hus, berättar Ellen.

Ellen sätter fast mosaikplattor på sin skulptur, en stor katt i gult, vitt och orange.
Ellen är särskilt noga med att få till blicken, som gör verken mer levande. Kattskulpturen ska stå i Trollhättan när den är klar. FOTO: FRIDA EKMAN

Boende i Trollhättan har velat hitta ett sätt att hylla den rikskända katten. Han blev därför framröstad som rondellmonument. Ellen blev den lyckliga konstnären som fått äran att skapa Lasses avbild.

Annons

– Jag har även fått träffa Lasse i verkligheten, innan jag skulle avbilda honom. För mig är detta ett drömprojekt på alla sätt och vis. Jag hoppas att folk blir glada när de ser min skulptur, säger hon.

Ellen står vid ett bord och knipsar till mosaikplattor med verktyg.
Under en utbytestermin i Japan blev Ellen uppmuntrad och inspirerad till att fortsätta med att skapa djuravbilder. FOTO: FRIDA EKMAN

Skapar larver, ugglor och fjärilar i mosaik

Det är inte bara katter i Ellens ateljé, där huserar även ett gäng ugglor i olika former och färger. De är ett beställningsjobb från en privatperson och ska snart flytta in i beställarens trädgård. Utöver ugglorna ligger även en gigantisk fjärilslarv på ett arbetsbord.

Det speciella med djur är att de väcker känslor

– Larven är en prototyp och den kommande gestaltningen kommer att bestå av fyra larver, tre meter långa, som ska stå på en skolgård. Jag hoppas barnen kommer tycka om dem. Skulpturerna har liknande uppbyggnad som en utomhuspool så de är väldigt tåliga och barnen kommer kunna klättra och klänga på dem, berättar Ellen.

En skulptur av grön mosaik som föreställer en larv.
Larven är en prototyp och den kommande gestaltningen kommer bestå av fyra larver, tre meter långa, som ska stå på en skolgård. Foto: FRIDA EKMAN

Trots att Ellen i dag kan livnära sig på sina djurskulpturer har vägen till framgången varit varken spikrak eller självklar. Hon har sammanlagt åtta års utbildning i konstnärligt hantverk, varav tre år på Konstfack i Stockholm där hon läste metallhantverk.

Annons

– Under utbildningarnas gång kunde jag ibland känna mig lite ifrågasatt när jag främst ville gestalta djur. Jag tror att vissa tyckte att det var lite för ”enkel konst” och att det saknade djup, berättar Ellen.

Att folk ifrågasätter ens skapande kan vara bra

– Att folk ifrågasätter ens skapande kan vara bra. Man blir utmanad och behöver verkligen tro på sig själv för att hitta sin egen väg. Även om det inte alltid varit lätt, säger Ellen.

Ellen står intill träskåp och håller verktyg i ena handen och håller den andra mot sina skulpturer som föreställer ugglor gjorda av mosaik.
På en byrå i ateljén står ett gäng ugglor Ellen skapat. De ska placeras ut i en privatpersons trädgård inom en snar framtid. FOTO: FRIDA EKMAN

Under en utbytestermin i Japan blev Ellen stärkt, uppmuntrad och inspirerad till att fortsätta med att skapa djuravbilder. Japanska konstnärsstudenter gestaltade djur på självklara och tillåtande sätt.

– När jag var där kände jag mig säker på att det var djuravbilder jag ska arbeta med. Det är vad mitt hjärta klappar för och vad som gör mig lycklig, säger hon.

En gammalt träskåp med lådor som bär etiketter, på toppen står flera ugglor uppradade av mosaik i brunt, vitt, svart och gult.
Ellen har alltid älskat djur. Favorit som barn gråsuggor, i dag har hon fastnat för katter. FOTO: FRIDA EKMAN

Sedan Ellen varit barn har hon älskat djur. Hon minns att hon ibland kom sent till skolan för att hon stannat och tittat på myror eller räddat maskar. Ellens favorit som barn var gråsuggor, men i dag har hon fastnat för katter.

Annons

– Djur är det finaste vi människor har. Jag är fascinerad av dem och älskar att studera en specifik art noggrant inför mina projekt. Skiftningar i färger och uttrycken i deras ögon är extra viktiga, säger hon.

Närbild på många små mosaikplattor i vitt och orange.
Mera mosaik! FOTO: FRIDA EKMAN

Föll för slitstarka materialet efter en kurs

Att valet föll på mosaik, närmare bestämt glasmosaik, beror på att Ellen älskar materialet och sättet att arbeta med det. Hon var bekant med mosaik från studieåren men har även tagit en fristående kurs i materialet, efter vilken hon blev helt förälskad.

– Det går att skapa oerhört detaljrikt med de små rutorna och mosaik är ett vackert och slitstarkt material. Sedan blir jag glad av alla färger, säger hon.

Ellen vid ett högt skåp med lådor klädda i olika bildmotiv. Hon drar ut en låda med schackmönster i rött och svart med fyrkantigt handtag.
Skåpet, där Ellen förvarar mosaik, har hennes mamma Kerstin målat. Varje låda med fantasifulla motiv. FOTO: FRIDA EKMAN

Andra offentliga djurgestaltningar Ellen skapat är, bland annat, sköldpaddor till djurparken Nordens ark och ett väggfast träd med en uggla till ett demensboende. Hon har fått utsmycka skolgårdar med skulpturer föreställande olika djur, exempel är gröngöling, grävling, björn och hare.

Annons

– Det speciella med djur är att de väcker känslor hos de flesta – oavsett ålder. Att ha fått skapa till såväl äldreboende som skolor är fantastiskt, säger hon.

Närbild på utdragen låda med röda mosaikplattor. Ellens händer syns trycka ut en mosaikkarta.
Glasmosaik i granna kulörer. FOTO: FRIDA EKMAN

Mödosamt arbete, som kanske inte alltid uppmärksammas, ligger bakom att vara en aktivt arbetande konstnär. Som exempel går mycket tid åt till att skriva ansökningar till upphandlingar för att få göra offentliga konstprojekt hos kommuner runtom Sverige.

Mamma och pappa är mina förebilder

– Till en början får man vara beredd på många nekande svar. Mitt råd till aspirerande konstnärer är att kämpa på med ansökningarna, även när det känns uppgivet. Det tog ett tag innan det började rulla på för min del, säger hon.

Stor skulptur av en mjukglass i strut.
Den stora glassen är en skulptur och var en del av Ellens examensprojekt på Konstfack. FOTO: FRIDA EKMAN

Djur, natur och kreativt entreprenörskap

Ellens konstnärskap har präglats av hennes uppväxt. Hon har vuxit upp i en familj som värdesatt djur, natur och kreativt entreprenörskap. Ingen av hennes föräldrar har haft ett 9 till 5-liv utan arbetar bägge som egenföretagare inom kultur, konst och musik.

Annons
Ellen sitter utomhus vid grönt gräs med skulptur av en uggla i famnen. Sommar.
Ellen Ljungqvist är mosaikkonstnär. FOTO: FRIDA EKMAN

Det här är Ellen

Namn: Ellen Ljungqvist.
Ålder: 33 år.
Familj: Sambon Robin. Mamma, pappa, tre systrar, samt marsvinen Anders och Bobby.
Bor: I villa i Trollhättan, men har ateljé i Dals Rostock, dit Ellen pendlar varje dag.
Yrke: Ellen är konstnär och håller kurser i mosaikskapande.
Instagramkonto: @ellenljungqvist

Ellens mamma Kerstin driver en butik och handelsträdgård som ligger granne med Ellens ateljé och hennes pappa är musiker.

– Mamma och pappa är mina förebilder. De har visat att det går att skapa sitt eget liv. De har alltid fått mig att tro på att man faktiskt kan försörja sig som konstnär. Jag är glad att jag har fått med mig den styrkan hemifrån, säger Ellen och ler. ●

Annons