Förstärk hälar och återbruka stickade kläder – stickprojekt året runt!
Så här förstärker du häl på sockor
Om du stickar förstärkta/dubbelstickade hälar håller sockarna längre. Här är ett enkelt sätt:Sätt m på 2:a och 3:e st på en hjälpst och sticka sedan en förstärkt hällapp över m på 1:a och 4:e st. Varv 1 (räts): *Lyft 1 m med tråden bakom arbetet, sticka 1 rm*, upprepa *–* varvet ut, sticka den sista m avig varje varv. Varv 2: Lyft 1 m, sticka resterande m avigt. Upprepa Varv 1 och 2 tills det är stickat lika många varv som det finns m på hälen. Om du vill fortsätter du med den förstärkat stickningen även under hälsulan.
Att öka och minska jämnt på ett varv när man stickar
Ja, visst kan det vara lite klurigt? Här får du som inte är vän med matematiken lite guidning hur du kan räkna.Om du till exempel har 120 m och ska öka 15 m så dividera 120 med 15 = 8. Det innebär att du ska sticka 8 m och öka 1 m. Har du 126 m och ska öka 12 m så dividera 126 med 12 = 10,5. Då ökar du växelvis efter var 10:e och 11:e maska.Räkna likadant när du ska minska jämnt på ett varv. Ska du till exempel minska var 8:e maska betyder det att du stickar ihop var 7:e m med den 8:e.
Lär dig mer om mohair
Angoragarn får man från angorakaniner, mohairgarn från angoragetter. En underbar ras, lite mindre än en ”vanlig” get, som kom till Sverige tillsammans med potatisen och Jonas Alströmer. Han tog med sig de första djuren från Turkiet 1742 med tanken att producera tyger av vit, finfibrig mohair för adelns räkning. Men, på 1800-talet minskade intresset för angorageten, och allmogen föredrog fortfarande den mörka, grova fårullen. Dessutom var det svårare att spinna mohair och angorageten gav mindre kött. Det skulle dröja ända till 1980-talet innan den skulle göra comeback.
Mohair värmer och absorberar fukt lika effektivt som fårull men är mer silkig. Dess fibrer är långa, mellan 100 och 300 mm, glatta, glänsande och lätta att färga in.
De är inte så feta som fårullsfibrer och de filtar inte ihop sig lika lätt som vanlig ull. Att fibrerna är så långa och saknar ullens ”hakar” gör plagg av mohair också mer slitstarka!Mohair av bra kvalitet innehåller endast lite kemp och andra oönskade fiberkvaliteter.
Kemp är sträva, raggliknande strån som inte tar till sig färg. Mjukast, med lite kemp, och därför mer exklusiv är den så kallade kidmohairen från killingar och unga djur av god stam. Djuren klipps två gånger om året och en get kan ge upp till drygt 3½ kg mohairull, en killing mellan 1 och 2 kg.Vill du veta mer kan du gå in på www.infoom.se, www.skaningsmala.se och www.angatorp.se.
För liten, för stor, för tråkig?
Har du stickat ett plagg i ett älskat garn men nu är plagget något som du inte längre kan, eller vill, använda? Återbruka! Med lite pill i början tar det inte så lång tid att repa upp ett monterat plagg. Sprätta försiktigt upp ändarna du en gång fäst och sedan tråden vid avmaskningarna. Ibland kan det behövas klippas något så räkna med lite svinn. Nysta upp garnet till en härva – på en nystvinda eller runt en större bok. Knyt om härvan på ett par ställen och skölj den sedan i ljummet vatten, pressa försiktigt ur vattnet och låt torka hängande, ev med någon liten tyngd så garnet sträcks ut något. Behöver fibrerna ”fluffas upp” kan du ånga garnet något. När garnet är torrt nystar du upp det på nytt!
Nysta nätt och lätt
En nystpinne är lätt att både plocka fram och ta med sig. Sök på nysta garn på pinne på Youtube så finns där info hur du går tillväga.