7 sätt att undvika skador vid stickning – för händer, handleder och axlar
Brukar du också få ont i dina händer eller kanske i nacke när du har suttit och stickat en stund? Ja, då är du inte ensam.
Den tyske stickningsbloggaren Norman "Nimbleneedlez", delar med sig av sina bästa knep för att undvika skador i händer, handleder och axlar i en video på Youtube.
Här är sju saker att tänka på för att motverka skador när du stickar.
1. Hållning
Det är viktigt att tänka på att du har en bra hållning när du stickar. Se till att sitta på en bra stol eller varför inte träningsboll så att din rygg och hållning är rak, men avslappnad.
2. Pauser
Det är inte enbart dålig hållning som gör att du kan få ont i kroppen, utan hur länge du sitter och stickar. Ta små regelbundna pauser för att låta kroppen hinna återhämta sig. Efter 15-30 minuter, upp och stäck på dig, ta en liten promenad eller gå ut med soporna.
3. Rätt belysning
Om du sitter i ett för mörk rum med dålig belysning så kommer du automatiskt ta din stickning närmare ansiktet för att se bättre och du kommer böja din nacke på ett icke-ergonomiskt sätt. Ha därför en bra lampa bredvid dig, så att både din kropp och ögon får slappna av. Det finns även läsningslampor, som fungerar lika bra vid stickning, som du sätter runt halsen, för att få extra bra belysning.
ANNONS Här kan du köpa en billig och ergonomisk lampa att ha runt halsen.
4. Ta hand om fingrarna
Beroende på hur hårt du stickar kan du få ont i fingrarna när garnet ligger och drar emot. Därför kan det vara bra att ha ett fingerskydd eller fingerborg som avlastar fingrarna. Den här fingerborgen har dessutom en extra funktion – den gör det nämligen enklare att hålla isär garn i olika färger när du mönsterstickar.
ANNONS Här kan du läsa mer om fingerborgen och köpa den.
5. Överansträngd handled
Det är inte ovanligt att handlederna blir överansträngda, oavsett om det är av stickning, arbete framför en dator – eller en kombination. Om du känner att din handled börjar värka, så kan du använda ett handledsskydd som avlastar din handled. Om värken håller i sig en längre period så kan det vara bra att du vänder dig till din vårdcentral för att få handleden undersökt.
ANNONS Här kan du köpa ett handledsskydd.
6. Träna och stretcha
För att undvika skador kan det också vara bra att både stärka upp och stretcha händer, nacke och rygg. Det finns enkla övningar som stärker upp dina händer och yoga är bra för både styrka och stretch.
7. Avlasta
Ifall du stickar på ett större och tyngre projekt kan det vara läge att avlasta dina handleder från tyngden från ditt arbete. Lägg en kudde i knät som stickningen kan vila på och därmed avlasta lite av tyngden.