Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Yvette är långtidssjuk i covid-19 – tappade minnet och fick dödsångest

24 mar, 2021
author Minna Wallén-Widung
Minna Wallén-Widung
Delad bild. Till vänster syns Yvette Lissman som är långtidssjuk i covid-19. Till höger syns hon andas i en maskin när hon var som sjukast.
I över ett år har Yvette Lissman, 50, varit sjuk i covid-19. Det har varit ett år präglat av bland annat fruktansvärd hosta, andningsbesvär – och dödsångest. Än i dag kämpar hon med kognitiva svårigheter till följd av sjukdomen.
– Jag har haft mycket dödsångest och trott att det här går aldrig, säger hon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det var på väg till ett seminarium på Borås högskola som Yvette Lissman, som jobbar som författare och föreläsare, först märkte att något inte var som det brukade. Hon kunde helt enkelt inte hitta till högskolan, trots att hon varit där flera gånger tidigare och har ett gott lokalsinnet. Redan samma eftermiddag började fler symtom dyka upp.

Här är vanligaste symtomen vid långtidscovidBrand logo
Här är vanligaste symtomen vid långtidscovid

– Jag blev bara tröttare och tröttare och tappade fokus. På väg till bilen efter seminariet blev jag varm och kände mig jättekonstig. I efterhand vet jag inte hur jag lyckades ta mig hem till Alingsås, men när jag väl kom fram stupade jag i säng. Jag vaknade två timmar senare med 41 graders feber, säger Yvette.

Yvette Lissman som är långtidssjuk i covid-19 fotograferad ute i en park i Alingsås.
Yvette Lissman i Alingsås smittades troligtvis av coronaviruset i februari 2020 – och lider fortfarande av vissa symtom.

Att hon ett år senare skulle ha gått igenom ett helvete med de mest märkliga symtom, kunde hon inte föreställa sig den där dagen i slutet av februari 2020. Eftersom coronaviruset vid det laget ännu inte hade fått så stor spridning i Sverige, trodde Yvette att hon drabbats av en vanlig influensa och att det skulle gå över på några dagar. Men så blev det alltså inte.

Vaknade av svår andnöd

De kommande dagarna efter insjuknandet hade Yvette dragit på sig en besvärlig torrhosta som plågade henne. Hon sov bort det mesta av dagarna och kunde inte göra mycket mer än att hosta den vakna tiden. Den 28 februari fyllde Yvette år. Det är en födelsedag hon förmodligen aldrig kommer att glömma, eftersom hon samma natt vaknade upp och trodde att den också skulle bli hennes sista.

Annons

– Jag vaknade vid tretiden av att jag inte kunde få luft. Det var helt stopp. Jag försökte ta mig upp och kröp fram på golvet. Jag kunde inte få fram ett ljud och när jag kom till köket tänkte jag bara nu dör jag.

Mitt i dödsångesten lyckades Yvette ändå hålla huvudet någorlunda kallt. Hon kravlade sig in i badrummet och hittade sin astmamedicin, som hon inhalerade. Samtidigt slog det henne att hennes son har en maskin som effektivt finfördelar medicin och skjutsar den rakt in i luftrören. På något sätt lyckades hon få igång maskinen. Hon är övertygad om att det var tack vare den hon överlevde.

– Det var en fruktansvärd upplevelse. Jag kunde inte ens ringa 112. Samtidigt är jag en ganska tålig person och tänkte jag har inte ens fyllt 50, jag ska fan inte dö.

Yvette Lissman har långtidscovid och använder här en maskin som hjälper henne med andningen.
Andningsmaskinen har varit Yvettes räddning när det varit som värst.

Fick fler symtom på långtidscovid

Efter den där ångestfyllda natten fortsatte Yvettes symtom. Det bildades slem i lungorna som inte gick att hosta upp. Yvette beskriver det som en känsla av att dränkas inifrån. I närmare tre månader hade hon problem med andningen, och hon tvingades ta starka mediciner flera gånger om dagen för att syresätta sig ordentligt.

Medicinen skrevs ut via telefon, eftersom ingen läkare ville ta in henne. De två första veckorna vågade hon inte sova eftersom hon drabbades av andningsuppehåll. Hon var totalt utmattad och sjukdomen tog över hela hennes liv.

– Hostan var fruktansvärd, jag hostade hela tiden. Jag kunde inte prata, inte träffa någon, inte skriva, inte jobba. Jag orkade bara ligga på soffan. Jag har en vuxen son som är handikappad och bor hemma, och jag var livrädd för att han också skulle bli sjuk – eller värre.

Yvette Lissman har långtidscovid och har varit sjuk i över ett år. Här syns hon ute i en park i Alingsås.
Yvette har inte kunnat jobba på ett helt år och sjukdomen har slagit hårt mot hennes ekonomi.

Blev aldrig inlagd på sjukhus

Att Yvette kunde ha drabbats av covid-19 slog henne först efter några veckor. Vid den här tiden testades bara personer som blev inlagda på sjukhus, och Yvette har därför aldrig fått något säkert bevis på att det var just coronaviruset hon drabbats av. Hon hade kontakt med en läkare som skrev ut mediciner och kortison, men allt skedde fortsättningsvis via telefon eftersom Yvette uppmanades av sjukvården att stanna hemma.

Annons

– Egentligen borde jag nog ha blivit inlagd, men jag tror inte läkarna riktigt förstod hur sjuk jag faktiskt var. Jag är väl inte heller den som ringer i första taget.

Har upplevt ett femtiotal olika symtom

De kommande månaderna kom symtomen i skov. Yvettes mående gick upp och ner – vissa veckor kändes det bättre och hon började tro att hon var på bättringsvägen, och andra veckor var hon tillbaka på ruta ett igen.

Yvette Lissman, som drabbats av långtidscovid, fotograferad ute i en park i Alingsås.
För Yvette kommer symtomen i skov. Under det gångna året har hon haft perioder då hon känt sig nästan frisk, men så har symtomen återkommit med full kraft.

Och nya symtom dök upp – lukt- och smaksinnet försvann, hon samlade på sig vätska i kroppen, lederna värkte, hon fick fruktansvärda mardrömmar och hon tappade känsel i fingrar och tår. Ibland kunde hon plötsligt känna en väldigt påtaglig cigarettlukt – trots att hon inte befann sig i närheten av någon som rökte. Vid andra tillfällen kände hon en brännande känsla under huden som också blev flammig och röd. Yvette uppskattar att hon under det gångna året har upplevt ett femtiotal olika symtom, det ena märkligare än det andra.

Kognitiva problem till följd av covid-19

Men även om de fysiska symtomen stundtals har varit nästan outhärdliga, menar Yvette att det är den kognitiva påverkan som är det värsta. Än i dag, ett år efter att hon först insjuknade, har hon fortfarande problem med minnet och inlärningen.

– Mitt långtidsminne blev helt konstigt, jag fick svårt att hitta ord och bytte ut dem mot andra. Så är det fortfarande – jag vet att jag säger fel ord, men kan inte hitta rätt. Och jag har svårt att komma ihåg namn. Allt det här har haft en stor ekonomisk påverkan eftersom jag inte har kunnat jobba.

Annons

Som författare och föreläsare jobbar Yvette med ord varenda dag och är beroende av att hennes kognitiva förmågor fungerar. Det senaste året har hon inte kunnat jobba alls.

– Det har varit väldigt jobbigt, för jag är en person som normalt är ganska snabb i tanken och har lätt för ord. Jag höll på med en historisk roman när det här hände, där jag hade gjort research i två år. När jag skulle börja arbeta med den igen var allt som bortblåst, jag kunde inte skriva något alls. Jag lyckades inte tyda någonting av det arbete jag lagt ner.

Svårt att fungera i vardagen

Det har också blivit svårare för Yvette att fungera i vardagen. Hon har totalt sju barn, varav tre fortfarande bor hemma, så att sköta hushållet tar mycket tid. I takt med att hennes minne har försämrats har Yvette tvingats ta till strategier för att få ihop allting. Skriver hon inte ner allt som ska göras blir det helt enkelt inte gjort. Planering har blivit a och o.

Under sommaren mådde Yvette trots allt bättre. Förutom tröttheten och problem med minnet kände hon sig nästan frisk under flera veckor. Hennes lungor röntgades och läkarna konstaterade att hon har förändringar som troligtvis beror på covid-19. Men någon diagnos har hon aldrig fått – och det grämer henne i dag.

– Om jag får skador som visar sig längre fram, hade det ju varit bra att ha det i sin journal. Jag tycker att de gjorde fel som inte tog in mig i början, jag borde ha testats för jag var så pass sjuk. Men nu har jag ändå accepterat att det är så här eftersom jag känner att jag sakta blir bättre.

Väldigt sjuk – men frisk på pappret

Sedan den allmänna testningen kom igång har Yvette testat sig flera gånger när symtomen har återkommit. Testerna har visat negativt varje gång. Antikroppar har hon inte heller – det hade gått mer än nio månader mellan det att hon insjuknade och tidpunkten för när testerna kom igång.

Yvette Lissman, som drabbats av långtidscovid, sitter på en parkbänk i Alingsås.
I dag inser Yvette att hon troligtvis borde ha blivit inlagd på sjukhus när andningsbesvären var som värst.

– Det är en väldigt konstig känsla att vara så pass sjuk, och samtidigt vara frisk på pappret.

Runt julen fick Yvette ett stort bakslag i sitt mående. Hon har en känsla av att immunförsvaret är så försämrat att hon numera blir väldigt sjuk även av en vanlig förkylning. Skovet höll i sig i flera veckor, och även om det värsta är över för den här gången är Yvette långt ifrån sig själv.

Annons

– Jag blir väldigt andfådd så fort jag gör något. Jag har nästan slutat hosta, men om jag anstränger mig mycket får jag svårt att andas. Det knyter sig, jag får ont i lungorna och så håller det på så i några dagar. Med det allra jobbigaste är att jag är så förlamande trött, jag orkar ingenting.

Hittar stöd i grupper för långtidssjuka

Och hela tiden finns rädslan att ett nytt skov ska komma – eller att hon ska smittas av coronaviruset en gång till. Covid-19 har påverkat Yvettes liv på nästan alla plan.

– Jag har inte kunnat träffa mina barnbarn som vanligt. Jag orkar knappt prata i telefon heller, så jag känner att det är ett avstånd mellan mina stora barn och mig. Det här har påverkat mina relationer, mitt jobb, min ekonomi och hur jag ser på mig själv.

I jobbiga stunder har stödet hon upplevt i olika Facebook-grupper varit oumbärligt. Bland andra drabbade som vittnar om lika märkliga symtom, minskar känslan av att vara ensam i sjukdomen.

– Det har varit ett stort stöd, för ibland har det känts som om man var galen.

Försöker vara positiv – trots allt

Trots att det gångna året har varit bland det tuffaste Yvette upplevt, är hon ändå positiv. Att gräva ner sig i det mörka leder ingenstans, konstaterar hon. Därför försöker hon se framåt och göra det bästa av situationen.

– Det finns hopp, jag tror att jag kommer tillbaka även om det kanske tar lång tid. Och annars måste jag hitta ett sätt att bli så bra som jag kan bli. Det hjälper inte att älta. Men det är klart att det har varit fruktansvärt jobbigt och tufft emellanåt. Jag har haft mycket dödsångest och trott att det här går aldrig.

Yvette Lissman fotograferad utomhus i Alingsås.
Även om det gångna året har varit oerhört tufft, ser Yvette med tillförsikt på framtiden och känner tacksamhet över att hon trots allt lever.

Just nu läser Yvette flera kurser på distans – att jobba har hon tillfälligt gett upp. Även om hon inte läser lika snabbt som tidigare fungerar det bra att studera. Men på sikt hoppas hon såklart kunna återgå till sin vanliga vardag.

Annons

– Jag får vara positiv ändå – jag lever ju i alla fall. Förhoppningsvis blir jag frisk också.

Fakta: Långtidscovid

  • Allt fler människor vittnar om att de har symtom efter covid-19 som inte går över. För vissa håller symtomen i sig i flera veckor, för andra handlar det om månader.
  • Än så länge är kunskapen ganska liten om så kallad långtidscovid, men många forskningsstudier pågår.
  • I februari 2021 meddelade regeringen att Vetenskapsrådet får i uppdrag att finansiera forskning om långvariga symtom till följd av covid-19. 50 miljoner kronor har avsatts till ändamålet.
  • Trötthet, andfåddhet, hosta, hjärtklappning och försämrat luktsinne är vanliga symtom som personer med långtidscovid upplever. Men även bröstsmärtor, muskel- och ledvärk, viktnedgång, mag-tarmbesvär och hudförändringar är andra symtom. Även en försämrad livskvalitet och en allmänt försämrad fysisk respektive psykisk hälsa upplevs av många som drabbats.
  • Många av de som drabbas av långtidscovid är kvinnor i åldern 25-49 år, som tidigare varit både friska och aktiva.

    Källor: Regeringskansliet, SBU – Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, Vårdfokus

Annons