Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Ylvas cancer försvann med ny behandling: "Som magi"

06 apr, 2018
author Anette Bülow
Anette Bülow
Ylva blev fri från cancer med ny behandling.
När Ylvas hudcancer kom tillbaka för några år sedan fick hon prova en ny behandling, immunterapi. ”Efter fyra eller fem behandlingar var alla knutorna borta. Det kändes nästan som magi”, säger hon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ylva Jacobsson, 70 år, är sportig och har alltid gillat att röra på sig. Hon gympar, åker skidor, cyklar och spelar både boule och bowling. Det och hennes positiva livssyn har säkert varit viktigt för tillfrisknandet när hon drabbades av hudcancer för några år sedan. Och att hon fick prova en ny behandling – immunterapi.

– Jag och min dotter Anneli var i Dalarna och åkte Kort-vasan 2012. När vi stod i duschen efteråt sa min dotter att jag borde kolla upp en leverfläck vid stortån på höger fot. Jag hade haft den där leverfläcken länge och den hade varit skorvig ett tag och nu blödde den, berättar Ylva när vi träffas hemma hos henne i radhuset i Malmö där hon bor med sin man Jonas.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Leverfläcken undersöktes först på vårdcentralen och hon skickades sedan vidare till hudkliniken på Skånes universitetssjukhus i Malmö där leverfläcken togs bort, en snabb och enkel operation med lokalbedövning. Som rutinen är skickades den för analys.

– Jag fick besked om att det var cancer, malignt melanom, och att en större operation måste göras. Jag är en positiv person som inte brukar bekymra mig så jag tänkte att det skulle gå bra, säger Ylva.

Cancern spred sig

Vid operationen som gjordes på Skånes universitetssjukhus i Lund visade det sig att cancern spridit sig via lymfsystemet upp genom benet, så det blev en mer omfattande operation än vad som först planerades. Det innebar också att Ylva fick genomgå strålbehandling med 40 strålningsdoser efteråt.

– Det var förstås allvarligt, men jag har ju alltid tränat mycket och kände mig stark så det tror jag hjälpte mig efter operationen och genom strålningen. Jag jobbade och levde som vanligt, berättar Ylva som då var löneadministratör inom Svenska kyrkan.

Annons

– Jag behöll mitt glada humör och fick inga biverkningar av strålningen. Folk trodde knappt att jag var sjuk.

Utslag på låret

Behandlingen avslutades och livet rullade på fram till slutet av 2013 då cancern kom tillbaka på höger lår.

– Jag fick stora, bruna utslag på låret, berättar Ylva som då fick läkemedel i tablettform.

I slutet på 2014 kom det fler utslag, några av dem blev lite större och upphöjda, och Ylva fick frågan om hon ville prova en ny medicin som då ännu inte godkänts i Sverige. Det var immunterapi och hon skulle få läkemedlet som dropp.

Inga biverkningar

– Jag fick dropp var tredje vecka och det tog en halvtimme varje gång. Jag tyckte att det gick lätt det också och jag fick inga biverkningar. Efter fyra eller fem behandlingar var alla knutorna borta. Det kändes nästan som magi. Läkaren var förvånad också, hon trodde inte att det skulle gå så snabbt.

Cancern var borta och nu har det snart gått tre år sedan behandlingen avslutades.

– Jag har gått på kontroller var fjärde månad och cancern har inte kommit tillbaka, men det tar ytterligare två år innan jag blir friskförklarad, säger Ylva.

Hon är numera pensionär och trivs med att ha ett aktivt liv fyllt med sport, dans, konserter, teater, kortare resor och umgänge med barn och barnbarn.

– Jag och min man lever livet och sätter sprätt på pengarna, säger Ylva och skrattar.

Men en sak gör hon inte längre och det är att sola.

– Jag har alltid tyckt mycket om att vara på stranden, men efter att jag fick veta att hudcancern troligen berodde på att jag hade solat och att jag bör undvika det så gör jag det. Jag försöker numera att hålla mig i skuggan och har på mig en stor solhatt.

Experten om ny behandling mot hudcancer: Effekten kan vara livslång

Ulrika Stierner
Ulrika Stierner. Foto: Cecilia Hedström

Ulrika Stierner, överläkare och specialist i allmänonkologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, svarar på frågor om immunterapi.

Annons

Vad är immunterapi?

– Immunterapi aktiverar och stärker immunförsvaret. I vanliga fall ska ju immunförsvaret bekämpa sjukdomar som drabbar oss, som tumörsjukdomar. Men tumörcellerna kan hindra immunförsvaret genom att skicka en hämmande signal till immuncellerna så att de inte angriper tumörcellerna. Då kan tumören växa och spridas. Det finns flera olika former av immunterapi, men vid den vanligaste använder man en antikropp som blockerar den här hämmande effekten och då har immunförsvaret större möjlighet att bekämpa tumörcellerna.

Hur går behandlingen till?

– Den ges i dropp och det tar 30-60 minuter. Man kan få behandlingen varannan, var tredje eller var fjärde vecka. Man brukar ge immunterapibehandling i tre månader för att se om patienten svarar på den och det kan ibland gå snabbt och ibland tar det längre tid. Behandlingen kan sedan pågå i upp till två år.

Vem kan få immunterapi? Passar det för alla cancerpatienter?

– Nej, det gör det inte. Man bör ha ett gott allmäntillstånd och inte vara för nedsatt av cancern. Man får inte heller ha en cancer som växer väldigt snabbt då det ibland dröjer innan immunterapin får effekt. Om man har en autoimmun sjukdom, till exempel ulcerös kolit eller en reumatisk sjukdom, kan man inte få immunterapi. Inte heller om man behandlas med kortison.

Vid vilka typer av cancer ges immunterapi?

– Immunterapi ges vid flera typer av cancer, men inte vid alla. Man har sett att det fungerar bra vid hudcancer, malignt melanom och vid cancer i njurarna, lungorna och urinblåsan.

Vilka fördelar har immunterapi?

– Om man svarar på behandlingen kan effekten vara långvarig, kanske till och med livslång. Men det vet vi inte än, eftersom behandlingen fortfarande är så ny och bara har använts i några år. Nu forskas det på hur man kan kombinera olika immunterapibehandlingar med varandra för att kunna angripa tumörcellerna från olika håll. Vi är bara i början när det gäller användning av immunterapi och det kommer att hända mycket framöver.

Annons