Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

WHO:s nya riktlinjer: Ingen skärmtid alls för små barn

25 apr, 2019
author Redaktionen
Redaktionen
Barn sitter med telefon
WHO har publicerat nya riktlinjer för aktivitet, sömn och skärmtid hos barn under fem år – med målet att bryta den långvariga skärmtiden mot mer aktiv lek. Något som på sikt ska bidra till barns kognitiva utveckling och livslånga hälsa.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

För första gången har Världshälsoorganisationen, WHO, tagit fram riktlinjer för fysisk aktivitet, sömn och skärmtid hos barn under fem år. Förhoppningen är att de nya direktiven ska underlätta för länder att ta fram egna program som främjar till mer rörelse hos barn, samt hjälpa personer som arbetar med att stödja föräldrar i den här typen av frågor.

De nya riktlinjerna visar bland annat att barn under två år inte bör utsättas för någon skärmtid överhuvudtaget, och att barn mellan två och fem år max bör spendera en timme framför skärmen. Tillämpar man de nya rekommendationerna menar WHO att det kommer att förbättra barnens kognitiva utveckling och påverka den livslånga hälsan.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Att uppnå god hälsa för alla innebär att göra vad som är bäst för hälsan redan från början, säger WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus, i ett pressmeddelande.

Rörelse och sömn förebygger sjukdomar och barnfetma

De nya direktiven är framarbetade av WHO:s experter. Tillsammans har de utvärderat effekterna på unga barn som får otillräckligt med sömn, sitter stilla för mycket samt spenderar för mycket tid framför skärmar. Expertgruppen granskade också bevis på fördelarna med ökad aktivitet.

– Vad vi verkligen behöver göra är att ta tillbaka lek för barn. Det handlar om att göra en övergång från stillasittande tid till lektid, samtidigt som du skyddar sömnen, säger Juana Willumsen, som arbetar vid WHO:s avdelning för förebyggandet av icke smittsamma sjukdomar som hjärtkärlsjukdom, cancer och diabetes, och som är en del av styrgruppen som har tagit fram riktlinjerna.

I pressmeddelandet från WHO skriver de att 23 procent av vuxna och 80 procent av tonåringar inte är tillräckligt aktiva i dag. De skriver också att om man etablerar hälsosam fysisk aktivitet och goda sömnvanor tidigt i livet kommer det att forma ens framtida beteende och bidra till att förebygga ohälsa.

– Förbättrad fysisk aktivitet, minskat stillasittande och säkerställande av kvalitetssömn för unga barn förbättrar deras fysiska och mentala hälsa och välbefinnande samt hjälper till att förebygga barnfetma och sjukdomar senare i livet, säger Fiona Bull, programchef vid WHO, i pressmeddelandet.

WHO:s nya riktlinjer för barn under fem år

Barn under ett år:

  • Bör få minst 30 minuters fysisk aktivitet varje dag, till exempel genom att leka på golvet. Ju mer desto bättre.
  • Bör inte vara stillasittande i mer än en timme, exempelvis i barnvagn eller barnstol. Dessutom bör barn under ett år inte spendera någon tid framför skärmar (tv, surfplatta och så vidare). När barnet är stillasittande uppmuntras det att en vuxen läser, pysslar eller kommunicerar.
  • Är barnen mellan 0–3 månader bör de sova 14–17 timmar per dag, och är de mellan 4–11 månader bör de sova 12–16 timmar per dag. Tupplur inkluderas i denna tid.

Barn mellan ett och två år:

  • Bör få minst 180 minuter fysisk aktivitet av olika slag under flera tillfällen under dagen. Ju mer desto bättre.
  • Bör inte vara stillasittande i mer än en timme, i exempelvis barnvagn eller barnstol. Ettåringar bör inte spendera någon tid framför skärmar (tv, surfplatta och så vidare). För tvååringar rekommenderas max en timmes skärmtid per dag, och ju mindre desto bättre. När barnet är stillasittande uppmuntras det att en vuxen läser, pysslar eller kommunicerar.
  • Bör sova mellan 11–14 timmar per dag. Tupplur inkluderas i denna tid.

Barn mellan tre och fyra år:

  • Bör få minst 180 minuter fysisk aktivitet av olika slag under dagen. Av dessa bör minst 60 minuter vara av måttlig till hög intensitet. Ju mer desto bättre.
  • Bör inte vara stillasittande i mer än en timme, i exempelvis barnvagn. Bör max spendera en timme framför skärmar (tv, surfplatta och så vidare), och ju mindre desto bättre. När barnet är stillasittande uppmuntras det att en vuxen läser, pysslar eller kommunicerar.
  • Bör sova mellan 10–13 timmar per dag. Tupplur inkluderas i denna tid.

Källa: WHO

Av Emma Castman/Femina

Foto: TT/Shutterstock

Annons