Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Whiplash-operationen i USA räddade livet på Pernilla

17 aug, 2018
author Margaretha Malmgren
Margaretha Malmgren
Whiplash-skadorna gjorde Pernilla allt sämre. En nackoperation i USA blev vändningen. – Nu lever jag. Det gjorde jag inte innan.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Pernilla drömmer om att driva ett center för andra med whiplashskador.
Pernilla drömmer om att driva ett center för andra med whiplashskador.

När Pernilla Henriksson öppnar dörren till villan i Gävle ser hon oväntat pigg och glad ut. I alla fall för någon som levt med ständig smärta i halva sitt liv. Hon skadades i två bilolyckor och i en vattenrutschkana, blev allt sämre och riskerade att dö. Efter en operation som gjordes i Florida i fjol mår hon betydligt bättre än på länge.

– Får jag ha det så här är jag otroligt tacksam. Det bästa är att jag kan ta en kort promenad och ta igen förlorad tid med min man och mina barn, säger hon.

Blev påkörd

Pernillas livshistoria är på sätt och vis dubbel. Samtidigt som hon berättar om den nästan osannolika otur som drabbat henne i livet och hur det påverkat hälsan, ser hon varje framgång som något positivt.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Visst har jag funderat på vad det är för mening, varför just jag skulle drabbas. Samtidigt är jag väldigt stark och inget blir bättre av att jag tycker synd om mig själv, säger hon.

Den första olyckan inträffade sommaren 1995, när Pernilla skjutsade några kompisar från fotbollsträningen.

En bil körde rakt in i förar­sidan.

– Jag blev yr, mådde illa, fick huvudvärk och ont i musklerna, säger hon.

Det visade sig vara en all­varlig så kallad pisksnärtskada med symtom som förvärrades successivt. Sjukgymnastik hjälpte till­fälligt, men besvären kom tillbaka.

Trots att hon inte mådde bra fortsatte Pernilla på sjuksköterskeutbildningen och tog examen 1996.

– Jag är så envis att jag tänkte att inget ska få hindra mig, och så småningom vande jag mig vid smärtan, säger hon.

Annons

Vidareutbildade sig

Året därpå föddes äldsta dottern Olivia. Efter det fick Pernilla svåra käkbesvär, något som är vanligt vid pisksnärtskador.

Två år senare opererades hon och det blev tillfälligt bättre, men smärtorna kom tillbaka.

För att få en lugnare arbetsmiljö vidareutbildade Pernilla sig till distriktssköterska. Hon började jobba på en vårdcentral. Där fortsatte problemen med nacke och rygg.

– Som tur är har jag hela tiden haft en fantastisk sjukgymnast, som sett mig för den jag är och förstått att jag inte hittar på, säger Pernilla.

Hon är besviken på att ingen i sjukvården tog henne på allvar under alla år.

– Jag fick verktyg för att lära mig uthärda smärtan och få ett smidigare vardagsliv, men ingen fokuserade på orsaken, bara på hur jag skulle leva vidare och stå ut.

Till slut kunde läkarna inte ignorera Pernillas ryggskott, domningar och smärtor i ryggen, och 2006 opererades hon.

Efter operationen njuter Pernilla av långa promenader.
Efter operationen njuter Pernilla av långa promenader.

Skadades i vattenrutschkana

Åter kände Pernilla en viss förbättring, men då inträffade nästa olycka. I juni 2011, när Pernilla var på semester med familjen, flög hon ur en badring i en vattenrutschkana.

– Jag slog i huvudet och svimmade. Sedan vaknade jag med kraftig huvudvärk, berättar Pernilla.

Läkarna sa att hon hade fått en kraftig hjärnskakning, men värken i nacken höll i sig hela sommaren. Det blev nya besök hos sjukgymnasten, men inget hjälpte. Nu fick Pernilla även kraftiga nervsmärtor. Man gjorde en utredning på Försäkringskassan, och hösten 2015 blev Pernilla sjukskriven på heltid.

Annons

En dag skulle hon träffa arbetskamraterna för en lunch när en bil körde in i henne bakifrån. Kollisionen var kraftig.

– Då var jag redan så dålig i nacken att jag fick panik över vad det skulle innebära.

Så småningom gjordes en undersökning för att se vilka kotor i nacken som var skadade, en så kallad nervblockad. Det blev en underbar upplevelse, men samtidigt en sorglig påminnelse om hur livet skulle kunna vara.

– Bedövningen gjorde att jag blev helt smärtfri. Tårarna bara rann i flera timmar, säger hon.

Dramatiskt sämre

Nya operationer hjälpte till­fälligt men inte helt, eftersom det fanns mer skador högre upp i nacken.

Genom Nackskadeförbundet fick Pernilla kontakt med olika specialistläkare. I Finland och Storbritannien undersöktes hon med en teknik som inte finns i Sverige.

Det visade sig att skadan var betydligt allvarligare än de svenska läkarna hade trott. Ligamenten mellan huvud och nacke var sönderslitna, något som gör hela huvudet instabilt.

Hon fick så småningom kontakt med neurokirurgen Joel Franck i USA, som erbjöd sig att hjälpa Pernilla.

Hon kände att det var sista chansen till bättre livskvalitet, för efter februari 2016 blev hennes hälsa dramatiskt sämre med flera neurologiska symtom.

Hon fick nervsmärtor, svårt att svälja och orkade knappt kliva upp ur sängen. Även andningen och balansen blev sämre och hon skakade. Hennes man Mats fick hjälpa henne med allt.

– Jag kände att kroppen inte orkade mer. Det var inget liv.

Pernillas familj, speciellt döttrarna Olivia och Elin, i dag 20 och 17 år, tyckte att det var jobbigt att se sin mamma så dålig. Pernilla ville finnas för sina anhöriga, men orkade till slut varken engagera sig i barnen eller göra något hemma.

I hemmet och med familjen hämtar Pernilla kraft.
I hemmet och med familjen hämtar Pernilla kraft.

Ny känsla i kroppen

Till slut var läget så akut att hon fick åka till USA tidigare än planerat.

– Det handlade om liv och död. Hade jag inte gjort den här operationen så hade jag inte överlevt, eftersom hjärnstammen och centrala nervsystemet påverkas, säger Pernilla.

Annons

I april 2017 kom Pernilla tillsammans med bästa väninnan Camilla till kliniken i Clearwater i Florida.

Prognosen för en operation var lovande, men det fanns risker.

– Det fick bära eller brista, jag hade bestämt mig för att det skulle gå!

Efter cirka fem timmar på operationsbordet vaknade Pernilla upp med en ny känsla i kroppen.

– Jag tänkte: Har jag vaknat upp i en ny värld? Blicken var fokuserad, kroppen hade gått ihop till en och marken under fötterna kändes fast.

En tredje bilolycka

Efter operationen fick hon åka direkt till hotellet, där en sjuksköterska från kliniken fanns tillgänglig det första dygnet.

Väninnan Camilla satt vid ratten när det osannolika hände. Olyckan var framme, igen. En bil körde rakt in i sidan på bilen där Pernilla satt.

Bilen snurrade på motorvägen innan de kraschade rakt in i garaget på ett bostadshus.

– Det var helt absurt, jag flög omkring som en vante, var fortfarande drogad och Camilla blev väldigt rädd eftersom jag var nyopererad.

Som tur var hade Pernilla nackkrage på sig. Hon fick inga frakturer men en del skador, som enligt efterkontroller läkt som de ska.

Som tur var hade Pernilla nackkrage när hon för tredje gången var med i en bilolycka.
Som tur var hade Pernilla nackkrage när hon för tredje gången var med i en bilolycka.

Betalade med banklån

I dag är Pernilla glad att hon gjorde operationen.

– Jag är otroligt tacksam för det nya liv jag har fått. Samtidigt finns det bestående neurologiska skador som aldrig går över och som jag får lära mig leva med, säger hon.

Pernilla betalade operationen själv med hjälp av banklån.

Hon önskar att kunskapen och metoderna skulle finnas i Sverige och brinner för att politiker och sjukvården ska få upp ögonen för möjligheten.

Annons

– Det finns tusentals med sam­ma typ av skador i Sverige, säger hon.

Whiplash är ingen diagnos utan ett skeende, och säger inget om vad som är skadat. Det är konsekvenserna, som är allvarliga, som leder till ligaments- och instabilitetsskador mellan huvudet och nacken, skador som inte kan ses på vanlig röntgen.

– Det krävs en särskild undersökning när huvudet är i rotation och rörelse, och den finns inte i Sverige tyvärr, säger hon.

Pernilla är sjuksköterska, men har aldrig kunnat jobba heltid.

– Jag har en dröm att kunna använda den kunskap jag har och driva ett center där diagnostiken finns, där man förstår symtombilden och kan fånga upp patienterna för utredning och operation. Jag tycker det är viktigt att folk får veta hur svåra skador man kan få.

Detta är whiplash

Pisksnärtskada, eller whiplash, är ett skeende som leder till att nackens ligament och muskler utsätts för en kraftig översträckning, ofta vid någon typ av olycka.

Konsekvenserna av whiplash kan variera från måttliga till mycket allvarliga neurologiska symtom.

Pernillas diagnos är posttraumatisk whiplash med skador på ledband och ligament. Det leder till instabilitet mellan nackkota 1 och 2, som påverkar och trycker på hjärnstammen, rygg­- märg och lillhjärnan.

Text: Annika Sohlander

Foto: Pernilla Wahlman

Annons