Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Vintertid 2019 – dags att ställa om klockan till normaltid

25 okt, 2019
author Redaktionen
Redaktionen
Trött kvinna efter övergång till vintertid 2019
Dags för vintertid! För att orka behöver du sova gott och ladda energi. Med bra säng, kudde och täcke blir det enklare.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

När ställer vi om till vintertid 2019?

Vintertid, även så kallad normaltid, infaller i Sverige 2019 söndagen den 27 oktober.

Ställer man bak eller fram klockan vid vintertid?

När vi går över till vintertid ställer vi tillbaka klockan en timme, vi får alltså en timmes extra sömn. För oss i Sverige innebär det 2019 att vi natten mellan lördagen den 26 oktober och söndagen den 27 oktober ställer tillbaka klockan en timme. Klockan 03.00 prick blir klockan alltså 02.00.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

En minnesregel som många använder sig av är att tänka på sin grill. Under vintern ställer vi tillbaka den i förrådet, garaget eller liknande och när våren kommer och det är dags att ställa om till sommartid plockar vi fram den igen.

Lätt som en plätt, eller hur!

Ställer telefonen om sig automatiskt?

Med dagens teknik behöver vi faktiskt inte tänka så mycket på det här med sommar- och vintertid. Har du inte aktivt stängt av funktionen ställer både Iphone- och androidtelefoner om klockan automatiskt. Eftersom många av oss använder telefonen som väckarklocka kan vi alltså vara helt säkra på att bli väckta i rätt tid – utan att så mycket som lyfta ett finger.

Tips för en smidig övergång till vintertid

Tillhör du en av många som tycker att det är lite jobbigt när det är dags att vrida fram eller tillbaka klockan? Här listar vi fyra enkla tips som förhoppningsvis underlättar något.

1. Kudden är viktig för god sömn

Här finns inget rätt eller fel, du måste prova dig fram. Ligger du helst på rygg så välj en tunnare kudde. På sidan? Då krävs att du kan fylla ut tomrummet mellan axel och nacke – kanske behövs två kuddar?

Tempurkuddar är tryckfördelande och formar sig efter kroppen, men de kan bli lite hårda om det är riktigt svalt i rummet. Varianter är exempelvis ortopediska nackstödskuddar.

Annons

Material då? Tänk på att syntet binder fukt – inget bra val om du svettas mycket. Då kan en kudde med funktionstyg vara ett bättre val. Och är du frusen av dig kanske du ska välja en syntetkudde. Dun är också bra när det gäller att transportera bort fukt, samtidigt som de håller värmen.

2. Sängen ska passa just dig

Avsätt tid för utprovningen av säng – minst 20 minuter (den tid det tar för kroppens muskler att slappna av inför och vid insomningen).

Bäst är om sängen du provar står lite avskilt, annars kan det vara svårt att känna sig avslappnad.

Undvik kläder som spänner och sitter åt.

Tänk på att ryggraden ska vara rak när du ligger på sidan (med kuddar som stöd för nacken). Din höft ska kunna sjunka ner. Är sängen för hård tippar du gärna över på mage (och den ställningen är ergonomiskt sätt sämst för kroppen).

En mjuk bäddmadrass befrämjar avspänning under sömnen. Har du en mjuk säng kanske du inte behöver en så tjock och mjuk bäddmadrass. Har du problem med ryggen eller värk finns det ergonomiska bäddmadrasser.

3. Välj rätt täcke

Ett täcke i naturmaterial transporterar fukten bäst. När det gäller duntäcke så häng inte upp dig på vikten utan kolla vilken värme det ger.

Säsongstäcke? Det är viktigt att det inte blir för varmt i sängen – då vaknar du bara. Men du vill såklart inte frysa heller. Kanske ska du ha ett tunnare täcke på sommaren och ett tjockare på vintern?

Tyngdtäcke? Ett tyngdtäcke ger lite tyngd. Den som sover känner sig mer ombonad och lugnare med ett tyngdtäcke, har gett bra resultat för personer med diagnoser som adhd, demens och ångest och används alltmer inom vården.

4. Byt säng och sängkläder

Ett sätt att kontrollera om sängen fortfarande håller måttet är att du (med lite fart) sätter dig ner där du brukar lägga dig. Fjädrar det bra och flera gånger? Om inte kan det vara dags att skaffa ny säng.

Kuddar då? Av hygieniska skäl bör du byta kudde minst vartannat år. Kanske kan du införa traditionen att ge dig själv en ny kudde i julklapp varje år?

Bäddmadrasser bör av samma anledning bytas ut minst vart sjunde år, gärna efter fem år. Men tänk på att en del bäddmadrasser går att tvätta.

Av Ann-Sofie Lindell, Åsa Österling

Foto: Shutterstock/TT

Annons