Vilka grönsaker innehåller mest bekämpningsmedel?
Hur besprutade är egentligen de grönsaker vi äter? Den fristående organisationen Environmental Working Group (EWG) har varje år sedan 2004 rankat 47 populära frukter och grönsaker efter hur mycket rester av bekämpningsmedel som hittats i proverna.
Över 40 900 prover togs och testades av amerikanska myndigheter. EWG har sedan sammanställt två listor – de smutsigaste och de renaste livsmedlen i grönsaksdisken.
Här är de mest besprutade frukterna och grönsakerna
Jordgubbar
Den smutsigaste i undersökningen hade 23 olika rester efter bekämpningsmedel.
Spenat
76 procent av all testad spenat innehöll rester av ett potentiellt hjärnskadande insektsgift.
Grönkål
92 procent innehöll minst två bekämpningsmedel.
Övriga på listan var nektariner, äpplen, vindruvor, persikor, körsbär, päron, tomater, stjälkselleri och potatis.
Vilka frukter och grönsaker innehåller minst bekämpningsmedel?
Avokado och majs
Bara en procent av testad avokado och majs hade rester av bekämpningsmedel.
Ananas
Lika ren som söt.
Frysta gröna ärtor
Små, gröna och fria från bekämpningsmedel.
Övriga på listan var papaya, aubergine, sparris, kiwi, blomkål, nätmelon (cantaloupe), broccoli, svamp och honungsmelon.
Vilket är bästa sättet att undvika rester av bekämpningsmedel?
Vill du undvika bekämpningsmedel? Bästa sättet är att köpa ekologiskt. Det är också bra att köpa svenskt. Många bekämpningsmedel är förbjudna i EU och svenska livsmedel brukar inte besprutas lika hårt som i många andra länder eftersom vårt kalla klimat avskräcker en del skadedjur.
Tänk också på att den som äter mycket frukt och grönsaker, oavsett ursprung och om det är ekologiskt, generellt sett har mindre risk att få cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och typ 2-diabetes.
Vad kan man själv göra för att undvika bekämpningsmedel?
- Välj ekologiskt! Tänk på att t ex vindruvor också blir russin och vin.
- Var noga med att alltid skölja frukt och grönsaker eftersom de ofta innehåller rester av bekämpningsmedel.
- Var extra noggrann med vad barn äter då de kan äta stora mängder frukt och grönt i förhållande till sin kroppsstorlek.
Källa: Naturskyddsföreningen, CNN
Foto: TT