Varningen – därför ska du inte äta rosa hamburgare: “Total brist på respekt för riskerna”
Marie-Louise Danielsson-Tham är professor i livsmedelshygien, och hon varnar nu för att äta hamburgare som inte är tillräckligt tillagade.
Sommaren är här och med den är det också dags att grilla. Och varför inte dra ihop en hemmagjord hamburgare att slänga på grillen?
Enligt Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet finns det anledning att vara försiktig. Om köttet inte tillagas rätt kan det nämligen leda ehec, enterohemorragisk E. coli.
De första symptomen av sjukdomen brukar vara magkramper och diarré, och illamående samt kräkningar och feber kan förekomma. Det kan också komma blod i diarrén efter två till tre dygn, skriver Folkhälsomyndigheten.
Kan ge njurskador
Angående blodiga burgare är Marie-Louise Danielsson-Tham kritisk.
– Det är nonchalant, okunnigt och med total brist på respekt för riskerna. Hela hamburgarna ska alltid värmas till 70 grader, då dör bakterierna omedelbart, säger hon till Svenska dagbladet.
Särskilt farligt är det för barn under fem år. De är extra känsliga för att drabbas av hemolytiskt uremiskt syndrom, HUS, vilket innebär sönderfall av röda blodkroppar och njursvikt. Det kan dock drabba folk i alla åldrar.
– I en del fall återkommer njurfunktionen, men omkring 40 procent får bestående njurskador, säger Marie-Louise Danielsson-Tham till SvD.
Därför är köttfärs extra känsligt
I Nyhetsmorgon förklarar hon varför det är extra viktigt att tillaga köttfärs till rätt temperatur.
– I tarmarna på djur finns det avföring, och när man slaktar ett djur så hamnar det alltid lite avföringsrester på slaktkroppen. Det sprids sedan vidare under styckningen till köttbitarna. Så länge köttbiten är hel sitter bakterierna bara på ytan, men när du maler den för att göra köttfärs så mals köttet sönder och det som var på ytan hamnar i centrum – och givetvis då även bakterierna, säger hon i programmet.
I Sverige får man inte slakta sjuka djur, men de kan fortfarande ha bakterier i tarmarna som är farliga för oss människor.
Ett annat problem som Marie-Louise Danielsson-Tham lyfter är så kallat syrechockat kött. Det förpackas med 80 procent syrgas för att få klarröd färg, och 20 procent koldioxid för att få längre hållbarhet.
– När man ska se om ett kött är genomstekt, då brukar man skära ett snitt och då ser man att det är gråvitt. Då har proteinerna koagulerat och stelnat. Då har det varit uppe i minst 70 grader och det är vad som behövs för att få död på de här bakterierna, säger professorn.
Syrechockat kött beter sig enligt Marie-Louise Danielsson-Tham annorlunda, och gör att man kan tro att köttet är klart när det inte är det.
– Köttet blir inte grått när det utsätts för temperaturer på över 70 grader, utan det blir grått redan vid 55 grader, säger hon.
Foto: Magnus Hallgren/DN/TT, TT