Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Därför ska du inte använda tops till att göra rent öronen

06 okt, 2021
author Julia Jarvi
Julia Jarvi
Bild på en tjej i vit skjorta som stoppar fingret i örat och ser besvärad ut. Bilden har en ljusblå bakgrund.
Öronvax är jobbigt men det finns skonsamma sätt att göra det bättre – utan tops.

Problem med öronen är inget ovanligt och drabbar oss alla någon gång i livet. Till de vanligaste problemen som kan uppstå hör vaxproppar. Det kan vara riktigt besvärligt och man vill bara få ut det så snabbt som möjligt. Men var försiktig med vad du stoppar i örat!

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Våra hörselgångar är en känslig miljö som lätt kan bli störd. Samtidigt vill man ju hålla rent även i öronen. Hur håller man bäst rent? Vad är öronvax och varför har man det? Vi reder ut allt!

Se också: 5 myter om kroppen

5 myter om kroppen – som vi avfärdar här och nuBrand logo
5 myter om kroppen – som vi avfärdar här och nu

Vad är öronvax?

Öronvax består av en blandning av oljor, sekret, smuts och döda hudceller som tillsammans bildar ett vax. Kroppens avfall kan man också säga. Det är lätt att tro att öronvax är smuts som ska tas bort, men faktum är att vaxet fyller en jätteviktig funktion i örat. Det fungerar som en barriär som håller hörselgången ren och skyddar mot sådant som kan komma in i örat, till exempel insekter, bakterier och smuts som inte ska vara där. Under normala omständigheter rinner vaxet ut ur hörselgången av sig själv när det har bildats mycket.

En illustrerad bild på hur örat ser ut inuti i genomskärning och när det bildats mycket vax i hörselgången.
Såhär ser örat ut när det bildats mycket vax i hörselgången.

Tops gör mer skada än nytta

När det bildats för mycket öronvax kan en vaxpropp bildas. Det kan vara riktigt besvärligt. Örat känns tilltäppt, man får lock för örat, nedsatt hörsel och ibland kan det till och med göra ont. Då är det frestande att plocka fram en tops att försöka få ut det. En tops kan verka bra för ändamålet men så är inte fallet. Risken är stor att vaxet trycks längre in i örat och att huden i hörselgången skadas när topsen skrapar emot.

Annons

Däremot fungerar tops jättebra till att rengöra utsidan av örat. Men inte in och gräva runt för det riskerar att förvärra besvären. Huden i hörselgången är tunn och mycket känslig. Om den blir irriterad kan det leda till en inflammation. Om det vill sig riktigt illa når topsen ända in till trumhinnan som då kan bli skadad, vilket i sig leder till större problem. Det är inget man vill vara med om då det gör väldigt ont och man kan behöva uppsöka vård.

Bild på en persons öra och en hand som håller en tops mot örat.
Tops ska endast användas till att rengöra ytterörat.

Förebygg vaxproppar och rengör örat med olja

Alla sätt är bra utom de dåliga. Läkare inom öron-näsa-hals området rekommenderar att skölja örat rent med vatten eller använda olja. Ja, du läste rätt. Helt vanlig olivolja fungerar jättebra till att få bukt med vax. Droppa några droppar olja i örat och låt det sedan vara. Oljan gör vaxet mjukt så att det lättare kan rinna ut av sig själv. På apoteket kan man också köpa oljebaserade öronsprayer. Det är praktiskt att bara spraya in i hörselgången och kan även göras i förbyggande syfte innan en propp hinner bildas. En annan vanlig metod är att rengöra örat med vatten antingen medan du duschar eller med en spolballong som finns på apotek.

Bild på en hand som håller en liten sprayflaska med gul vätska i handflatan mot vit bakgrund.
Olja mjukar upp öronvaxet. Oljebaserad öronspray finns att köpa på apotek.

När ska man söka vård?

Om man har smärta i örat som inte går över efter ett par dagar och inte vet orsaken bör man kontakta vårdcentralen. Lock för örat och nedsatt hörsel som inte går över bör också kollas upp. Om du misstänker vaxpropp och du inte lyckas få bort den själv kan en läkare göra det – och om ditt barn får en vaxpropp ska den tas bort av läkare.

Vissa hudsjukdomar kan orsaka återkommande problem med vaxproppar därför att det bildas mycket hudflagor i hörselgången som blandar sig med vaxet och gör att det fastnar. En del personer har naturligt en överproduktion av vax så att det byggs upp snabbare än det försvinner. Genom att använda snälla metoder som olivolja kan man förebygga detta.

Annons