Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Varannan kvinna drabbas av benskörhet – osteoporos

27 nov, 2017
author Cecilia Ahle
Cecilia Ahle
Benskörhet blir allt vanligare och är nu så utbrett att den kallas en dold folksjukdom av vården. Konsekvenserna blir många brutna ben, vilket kostar samhället flera miljarder kronor varje år.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det är främst kvinnor över 50 år som drabbas av benskörhet. Osteoporos, som är den medicinska termen för benskörhet, försvagar skelettet så att benen i kroppen riskerar att brytas lätt. Var tredje kvinna och var sjätte man har benskörhet i 70-årsåldern och en av förklaringarna är att vi lever allt längre i dag, enligt SVT.

Benbrott
Benbrotten i Sverige kostar fem miljoner kronor. Foto: IBL

Sanna Barbir är specialist på området och överläkare på akutgeriatriken vid Region Kronoberg.

– Det handlar om en dold folksjukdom, som är så utbredd och tyst att man inte känner till att man har den tills en olycka händer och en fraktur uppstår, säger hon till SVT.

Kostar samhället många miljarder

Enligt statistiken kommer hälften av alla kvinnor i Sverige någon gång under sin livstid drabbas av benbrott, som en konsekvens av ett försvagat skelett. Förutom allt lidande, är det också en mycket kostsam sjukdom för samhället. Varje år lägger landets regioner fem miljarder på att laga brutna ben, och ofta är det benskörhet som ligger bakom.

Svenskar och norrmän är extra drabbade av benskörhet. Men Sanna Barbir eller andra experter i ämnet kan inte svara på varför det är två länder från Norden som toppar benskörhetsligan.

– Det spekuleras i solbrist, levnadsvanor och högre medelålder. Men vi vet inte. I Finland till exempel ser siffrorna inte likadana ut, säger Sanna Barbir.

Äldre kvinna tränar med en pilatesboll
Att vara duktig med träningen är en sak som hjälper förebyggande mot benskörhet. Foto: IBL

Fimpa och börja träna

Men det finns en hel den man kan göra själv. När man har blivit lite äldre så är det viktigt att träna, enligt Sanna Barbir. Det är inte bra att röka och alkohol bör drickas med måtta.

– Men framförallt handlar det om att skaffa kunskap om att problemet är så pass utbrett, att göra människor medvetna, säger Sanna Barbir.

Just nu pågår en särskild satsning vid lasarettet i Växjö där man under två veckor kan mäta skelettets kvalitet. Då kan man få svar på om man ligger i riskzonen för benskörhet.

Läs också: 5 tidiga tecken på osteoporos – så här känns det!

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons