Vad är telomerer och hur påverkar de vårt åldrande?
Vad tusan är nu telomerer, undrar du kanske? Lättaste sättet att förklara är att likna dem vid de där plasthylsorna som sitter längst ut på skosnörenas ändar. Tänk dig att kromosomerna är skosnörena och telomererna är plasthylsorna, så är det kanske lättare att förstå. Ju kortare telomerer vi har desto snabbare åldras vi eftersom cellerna slutar dela sig. Men det positiva är att vi på många olika sätt kan bygga upp telomererna igen.
För att vi vanliga dödliga ska ha en chans att förstå vad dessa yttepyttesmå beståndsdelar i vår kropp är och hur vi behöver skydda dem för att leva längre har Elizabeth Blackburn, Nobelpristagare och en av världens ledande forskare när det kommer till den stora frågan varför vi åldras, tillsammans med forskaren Elissa Epel gett ut boken Telomereffekten (Natur och Kultur). I den får vi bland annat lära oss att Medelhavskost, meditation och mindfulness är genvägar till ett friskare och längre liv.
Redan när vi låg i mammas mage bestämdes längden på våra telomerer, och Elissa Epel förklarar att en hälsosam och icke-stressig graviditet ger barnet långa kromosomändar.
Samtidigt menar hon att det genetiska arvet i själva verket spelar en väldigt liten roll.
– Faktum är att de 30 telomerrelaterade gener vi funnit förklarar en procent av den observerade telomerlängden hos vuxna. Det betyder att vår miljö och vårt beteende spelar en stor roll.
Förhindra inflammation i kroppen
En som också är övertygad om att man kan förlänga livet med rätt kost, träning och andlighet är biologen och vetenskapsjournalisten Maria Borelius som har skrivit boken Bliss (Harper Collins). Och ännu mer övertygad blev hon efter att själv ha träffat forskaren Elissa Eppel. Maria Borelius menar att hela meningen med begreppet Bliss – som står för Boost, Lägre mängd mat, Igång (rör på dig), Stillhet, Sök förundran – är att förlänga telomererna.
– Min hypotes är att åldrande och låggradig inflammation är sammankopplat, och att saker man kan göra som sänker den låggradiga inflammationen därmed skulle öka chansen att leva längre. Samtidigt har vi alla en medfödd genetik, och det får man hantera med jämnmod.
Vilka stora och små förändringar har du själv gjort?
– Mina viktiga förändringar är att boosta med mera bra mat (fet fisk, nötter, gröna grönsaker, bär, youghurt, mjölksyrade grönsaker), att dra ner på socker och gluten, att röra på mig varje dag, och meditera regelbundet.
Det finns forskning som visar att förundran kan sänka inflammation
En annan viktig faktor är enligt Maria Borelius att ständigt leta upp saker som ger henne stor livskänsla eller förundran.
– I mitt fall handlar det om härliga naturupplevelser, musik och andlighet. Det finns forskning som visar att just känslan av förundran kan sänka inflammationsmarkörer i saliven hos försökspersoner.
Maria Borelius förklarar att hon reda märker skillnad på sin livskvalitet.
– När jag sköter det här har jag en annan energi, ett annat sinne, en annan hy, är starkare och gladare. När jag inte sköter det känner jag mig mera som i min ålder, det vill säga 58 år.
Har du mätt dina telomerer?
– Nej, inte ännu. Men efter att ha kollat in mitt DNA, som jag gjorde nyligen, är kanske detta nästa steg.
Dyrt att mäta sina telomerer
I dag finns väldigt dyra tester man kan göra för att se statusen på sina telomerer, även om det ska tilläggas att det inte behöver säga så mycket om ens framtidsutsikter. Varför ska vi då bry oss om de där små miniskydden på kromosomerna?
Marita Cohn, är en svensk forskare, verksam vid Lunds universitet och som tidigare arbetat tillsammans med nobelpristagaren Elizabeth Blackburn. Marita är specialiserad på att undersöka de molekylära mekanismerna som gör att telomerer förlängs och förkortas.
Du får ett bättre motstånd mot sjukdomar
– Du ger dig själv goda förutsättningar om du äter och lever hälsosamt och ser till att bibehålla dina telomerer långa. Och du får ett bättre motstånd mot sjukdomar, säger hon.
Åldersrelaterade sjukdomar som är tydligt kopplade till korta telomerer är kroniska sjukdomar i hjärta och kärl, stroke, cancer och alzheimer.
Ett sätt som kan hjälpa till att förebygga dessa sjukdomar är att ändra sin kost, bland annat Medelhavskost rekommenderas, det vill säga grönsaker, frukt, bär, nötter, fullkornspasta och -ris, olivolja, fisk och skaldjur. Det man ska undvika är processad mat som varmkorv eller raffinerade kolhydrater som vitt bröd, den maten avskyr telomererna.
Och precis som vetenskapsjournalisten Maria Borelius är inne på är det inte bara maten som påverkar telomererna negativt. Även ditt sinnelag och dina tankemönster kan förstöra chanserna till ett långt liv. Enligt Elizabeth Blackburn och Elissa Epel har det nämligen visat sig att pessimister har kortare telomerer, såväl som cyniska och fientliga personer. De som ofta fastnar i att älta ligger också illa till. När man gjorde en studie på kvinnor i åldern 55-65, visade det sig att gruppen som i högst utsträckning rapporterade att de hade många tankar som irrade, svårt att vara i nuet och ”längtade bort” också hade kortast telomerer.
Men hur kan det komma sig att man blir ”äldre” av att vara pessimist? Enligt Elissa Epel är det svårt att avgöra. Det kan vara så att de är känsligare för psykologisk stress genom hela livet. Eller att pessimism är en följd av att ha korta telomerer från början.
Långvarig depression påverkade telomererna
Svenska forskaren Marita Cohn menar att man ska inte dra alltför stora växlar på att man skulle sabba för sig för att man till exempel är pessimistiskt lagd. Däremot kan man se en tydlig koppling till depression.
– En av de uppseendeväckande upptäckterna utifrån Elizabeth och Elissas forskning är att effekten av en långvarig djup depression, där mödrar vårdat väldigt sjuka barn, under längre tid hade en drastisk effekt på telomererna, säger Marita.
Riktigt hur det hänger samman är fortfarande inte utrett.
– Man kan se korrelationer där man kan koppla längden på telomererna med olika faktorer, som psykologiska eller inflammationer i kroppen, men man känner inte helt till processen.
I dagens digitala samhälle kan splittrad uppmärksamhet och så kallad multitasking vara en lågintensiv källa till skadlig stress. Mindfulness och meditation är ett bra hjälpmedel för att skapa en känsla av närvaro och lugn.
I en undersökning där man lät en grupp människor vistas tre månader på en mediationsretreat uppgav testpersonerna att de efteråt var mindre oroliga, mer empatiska och upplevde ett större syfte i livet. Dessutom hade deltagarna i gruppen 30 % mer telomeras (det enzym som förlänger telomererna på kromosomer) än den testgrupp som stod på väntelista för en retreat.
Genombrott i kampen mot cancer
Marita Cohn menar att forskningen inom detta område kan göra att vi får genombrott inom till exempel bekämpandet av cancer.
Bland annat har man upptäckt att anledningen till att cancerceller fortsätter att dela sig är att telomeraset aktiveras i dem. I framtiden kan man kanske hämma enzymet i cancercellerna så att de dör.
En annan möjlig framtidsvision är att man med hjälp av läkemedel kan aktivera telomeraset i friska celler och på så sätt kunna fördröja åldrandet. Redan nu finns ett hälsokostpreparat på marknaden som lovar att hålla oss yngre längre och den typen av produkter lär vi nog se fler av i framtiden. Men Elissa Epel är tveksam.
– Vi vill alla ha en medicin som stabiliserar våra telomerer men det är inte troligt att det kommer hända, säger hon.
Snarare ligger ansvaret hos oss själva, där både livsstil och inställning spelar in.
Kan man få grått hår över en natt?
Men hur mycket påverkar då stress vårt åldrande? Drottning Marie Antoinette sägs ha blivit vithårig över en natt medan hon väntade på sin avrättning, finns det någon sanning i det, kan man chockåldras av en psykologisk kris?
Marita Cohn tror att det i viss mån är möjligt att åldras snabbare under en psykiskt påfrestande period, och därmed få fler grå hår, även om det snarare kanske handlar om ett år än att man åldras över en natt.
– Man har gjort experiment på möss där man tagit bort deras telomeras, vilket har gjort att de åldras snabbare. När man sedan återaktiverade enzymet så föryngrades mössen. Man såg då att ålderstecknen gick tillbaka samt en reduktion i DNA-skador i de åldrande cellerna. Det visar att det aldrig är för sent att börja leva ett bättre liv och sköta sig, det ger alltid någon effekt och det påverkar hela livet.
Telomererna gillar inte:
- Raffinerade kolhydrater
- Artificiella sötningsmedel
- Transfetter och mättade fetter
- Självkritik
- Mulitiasking
- Negativa tankar
- Ältande
- Pessimism
- Negativ stress
Telomererna gynnas av:
- Meditation
- Positiva tankar
- Lugn
- Medelhavskost
- Unitasking (Gör en sak i taget)
- Vara snäll mot sig själv
- Positiv stress – nya utmaningar
- Syfte i livet
Källa: Telomereffekten (Natur och Kultur)
Foto: Robin Gautier