Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Vad är det som knakar och knastrar när man rör kroppen?

16 jul, 2019
author Åsa Österling
Åsa Österling
Kvinna stretchar
Varför krasar det när du vrider på nacken? Och ”knaket” i knät, är det farligt? Här förklarar naprapaten Johan Starre varför våra kotor och leder ibland ger ifrån sig underliga ljud.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det är lätt att börja tänka på plåtmannen i Trollkarlen från Oz när det händer. Han som i filmen börjar gnissla och knaka och regelbundet får hjälpas tillbaka till livet med hjälp av en liten oljekanna…

Är du där nu, att kroppen helt enkelt håller på att bli en utsliten maskin? Eller hur ska man se på sina leders ”knak och gnissel”-konsert?

Se också: Styrkeguiden – 3 enkla övningar för din höft

Styrkeguiden: 3 enkla övningar för din höftBrand logo
Styrkeguiden: 3 enkla övningar för din höft

– Visst är det så att vi med åldern får förändringar i ledernas ytbrosk som gör att brosket krackelerar lite grand, som ytan på en gammal kakelplatta. Men den största orsaken till förslitningarna och de knäppande ljuden som ofta är en följd, är att vi i dag är så inaktiva, säger naprapaten Johan Starre, som menar att särskilt ”allt sittande” är det nya förslitningshotet.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

För egentligen är vi ju gjorda för att stå och gå. Då är musklerna sammankopplade i en lång kedja som hjälper oss att hålla hållningen.

– Men så fort vi sätter oss går muskelverksamheten ner, särskilt om vi har en väldigt bekväm stol, förklarar Johan Starre som tycker att en stor pilatesboll egentligen är det mest ideala om man nu prompt ska sitta ner vid ett skrivbord till exempel.

Rörelse ”smörjer” kroppen

Rörelse är bra av flera skäl. Särskilt den rörelse som utmanar balansen (på ett säkert sätt förstås) är bra, eftersom det stärker kroppens fina nät av små muskelfibrer som ger stöd åt alla leder. Motion stimulerar också produktionen av ledvätska, och den fungerar precis som plåtmannens lilla oljekanna och skyddar lederna från friktionen vid rörelse.

Porträtt av Johan Starre, naprapat
Rör mer på dig, är naprapaten Johan Starres råd för mindre kras och knaster.

– Men även om vi rör på oss som vi ska, så kan vi faktiskt inte helt motverka de här förändringarna. Vi ärver ju också ofta våra förfäders kroppar. Dessutom finns artros och reumatiska sjukdomar som skadar brosket, förklarar naprapaten.

Annons

En bra grundregel menar vår expert är: Om knakandet inte gör ont, så behöver du inte göra något åt det. Fortsätt att röra på dig som vanligt bara.

– Och detta gäller även om man vet att man har artros, som också är en vanlig orsak till att det krasar, knakar och gör ont. Rörelse är alltid en bra medicin. Men om du inte vet orsaken, och om du känner smärta i samband med olika slags ljud från kroppen, se då till att gå och bli undersökt. Det kan vara en bit ledbrosk som har lossnat, förklarar Johan Starre.

Guide: Vad är det egentligen som låter i kroppen?

Det knastrar i nacken när jag vrider på huvudet

Det låter som små gruskorn, men knastret har att göra med att det finns små ojämnheter i ledytorna som gnids mot varandra när vi vrider på huvudet. Ljudet kallas krepitation och hänger oftast ihop med ”naturligt åldrande”, särskilt efter ett långt arbetsliv av mer eller mindre statiska rörelsemönster. Då kan facettlederna på baksidan av nacken ha tryckts ihop och förändrats på ytan. Oftast är det inget farligt, men om du ändå tycker att det är obehagligt att höra, så tänk på att träna dina nackmuskler, till exempel genom att regelbundet ligga på rygg och försöka pressa hakan mot halsen.

Det knäpper i mitt knä

Även här handlar det förmodligen om små ojämnheter i ledbrosket, eller lite ”stressade” kanter på menisken, eller brist på ledvätska som gör att det knäpper till när man böjer eller sträcker ut leden. Känner du samtidigt smärta så kan det vara någon flisa som släppt och hamnat på fel ställe, så smärtsamt knak ska alltid kollas upp. Men var också medveten om att många får bråkiga och ljudande knän med tiden. Träning är alltid bra, för då ökar cirkulationen och skyddande ledvätska bildas. Särskilt övningar som knäböj och utfall hjälper knät att hålla sin stabilitet och inte börja vingla farligt i sidled.

Annons

Det knakar i axeln

Axlar är komplexa saker av skelett, brosk, ligament, senor och två olika sorters vävnader som ”fodrar” hela leden, och ett knäppande kan därför bero på en skada eller inflammation i något av alla dessa lager, som då rubbar balansen. Axelleden har nästan all sin stabilitet i muskelstyrkan med fyra stycken stora muskler runt om. Tappar man styrka i någon av dessa, på grund av skada eller inflammation, så börjar axelleden glida i någon riktning, och då har du också direkt knak och knaster. Gör det ont, så sök hjälp!

Det knakar till i ryggen när jag sträcker på mig

Att det knakar i kroppen när man sträcker ut eller drar i en led (som exempelvis när man drar i fingerleden tills det knakar till) är faktiskt väldigt vanligt. Knaket handlar om att det blir ett undertryck i leden, som gör att syret i ledvätskan frigörs som vattenbubblor när du kokar vatten. Då blir det en smäll som liknar ett sugkoppsljud, och detta blir själva

knaket. Dessa slags knakningar är som sagt helt ofarliga och mycket vanliga. Samma sorts teknik används för övrigt hos naprapater och kiropraktorer som en del av behandlingen och kallas då ”manipulering”.

Se också: Vad är det egentligen som låter i kroppen?

Guide: Vad är det egentligen som låter i kroppen?Brand logo
Guide: Vad är det egentligen som låter i kroppen?

Det smäller till i min höft

Höftleden är en väldigt stor och stabil led som relativt sällan råkar ut för något. I de fall den ändå drabbas av skador så är det ofta artros, som alltid kan orsaka ljud vid rörelser. Men en knakade höft kan också bero på att musklerna på lårets framsida är för korta och strama, så att muskelfästet snäpper till över höftkulan. Det kan också vara en sena på utsidan av benet som dras över en benknöl högt uppe på lårbenet och orsakar ett snäppande ljud där. Som alltid, gör det ont så sök hjälp och utred ytterligare. Men allsidig träning i form av promenader, löpning, simning, yoga och så vidare är bra för alla våra muskler!

Av Marina Nilsson

Foto: TT, Privat

Annons