Urinvägsinfektion hos ditt barn – så ska du tänka
Det finns två olika typer av urinvägsinfektion, en lite mildare variant och en som är mer allvarlig.
Blåskatarr
Den mildare kallas för blåskatarr och beror på att bakterier har kommit in i urinröret och urinblåsan. Vanliga symtom är att det svider när barnet kissar, frekvent kissande, blod i urinen och att barnet har svårt att hålla tätt.
Gör detta om du misstänker att ditt barn har blåskatarr!
Om du misstänker att ditt barn har blåskatarr, tveka inte att ta kontakt med vården. Är ditt barn under två år, sök vård direkt. Spädbarn visar ofta inte så tydliga tecken på urinvägsinfektion. Ibland kan feber och minskad aptit vara de enda symtomen. Åk då till akuten om inte vårdcentralen har öppet.
Är ditt barn över två år, kan du vänta till nästa dag om det är på kvällen eller natten.
Njurbäckeninflammation
Den allvarligare formen av urinvägsinfektion heter njurbäckeninflammation. Den kan inträffa om bakterierna sprider sig vidare till njurarna och njurbäckenet. Då är symtomen samma som vid blåskatarr men innefattar också hög feber, illamående och kräkningar.
Gör detta om du misstänker att ditt barn har njubäckeninflammation!
Här gäller det bara att söka vård direkt, oavsett ditt barns ålder. Åk till akuten om inget annat är öppet. Tänk på att du får söka vård på vilken mottagning som helst i landet. Om njurbäckeninflammation inte behandlas finns risk för njurskador eller blodförgiftning.
Förebyggande vård – två tips
För att undvika urinvägsinfektion, se till att barnet kissar regelbundet och får lov att kissa klart vid varje tillfälle. Om urin finns kvar ökar risken för infektion i blåsan.
Undvik också att tvätta underlivet alltför ofta. Hudens naturliga skydd försämras, särskilt om det används tvål. Använd istället parfymfri tvättkräm eller barnolja.
Källa: 1177.se