Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Undvik magbesvär med hjälp av probiotika

18 jul, 2019
author Celia Stahl
Celia Stahl
Kvinna äter frukt ur en burk
Visst går det att förebygga magbesvär och turistdiarré. Här är knepen som hjälper din mage att klara sommarens påfrestningar!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Magsjuka är aldrig kul, särskilt inte under en efterlängtad semesterresa. Tyvärr är det då risken att drabbas är som störst. Men det går att förebygga magbesvär med hjälp av probiotika. Det är snälla bakterier som sätter sig på tarmens slemhinnor och gör det svårare för skadliga bakterier att få fäste.

– Min rekommendation är att öka intaget av bra bakterier genom att äta mer syrade livsmedel, som naturell yoghurt, surkål, kimchi och sojasås – och samtidigt öka intaget av lösliga fibrer från frukt, grönsaker, psylliumfrön, chiafrön, havregryn och bönor, säger David Ek, som är näringsfysiolog.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Genom att äta mer syrad och fiberrik mat kan man alltså förbättra sin hälsa rent generellt och dessutom minska risken för magåkommor på resan.

Mat som innehåller bra probiotika

  • Vitkål
  • Surkål
  • Vitlök
  • Gul lök
  • Havre
  • Naturell yoghurt
  • Honung (särskilt råhonung)

Extra tillskott av probiotika

Det kan vara vettigt att ta tillskott av probiotika när du ska resa. Tabletterna kan inte garantera att du slipper magbesvär, men de kan göra din mage mer motståndskraftig mot infektioner. Börja ta tillskottet två veckor före avresa och fortsätt en vecka efter hemkomst. I dag finns flera sorters kapslar med mjölksyrebakterier att köpa på apotek.

Tips som skyddar mot turistdiarré

  • Ät bara mat som är väl tillagad.
  • Undvik bufféer där maten stått framme länge.
  • Tvätta händerna ofta och torka dem ordentligt. Ta med handsprit i väskan om du vistas på platser där du inte har tillgång till tvål och vatten.
  • Var försiktig med rå fisk, skaldjur, råa ägg, majonnäs och salladsdressingar.
  • Skala frukt och köp inte frukt som redan är uppskuren och har legat framme.
  • Se upp med kulglass och mjukglass utomlands.
  • Ät på populära matställen. Är en restaurang välbesökt tyder det förhoppningsvis på att den sköter hygien och tillagning samt har en bra omsättning på råvarorna.

Visste du att 80 procent av immunförsvaret sitter i magen och att det i tjocktarmen finns cirka 100 000 miljarder mikroskopiska små bakterier?

Fyll på med goda bakterier och njut av sommaren!

Av Celia Stahl

Foto: TT/Shutterstock

Annons