Undersökning: Hälften av svenska kvinnor bajsar inte när de behöver
Det finns ett tabu runt att göra nummer två trots att vi alla behöver tömma tarmen regelbundet. Kanske har du inget problem med att säga att du ska kissa, men när du ska bajsa säger du hellre att du måste gå på toa.
Allas.se har gjort en undersökning för att luska i våra läsares bajsvanor – om de går och håller sig och undviker vissa toaletter eller om de är helt okej med att bajsa var som helst (så länge det finns en toalett det vill säga).
Majoriteten av läsarna är kvinnor. 53 procent svarar att de går på den toalett som finns till hands när de behöver, resterande 47 procent, det vill säga nästan hälften, svarar att de helst håller sig tills de kommer hem. Av 4 357 svarande är det alltså 2 047 som hellre håller skiten inne än går på toaletten när det trycker på.
Särskilt kvinnor tycker det är jobbigt att bajsa
Bara 609 personer, 14 procent, svarar att de bajsar på vilken toalett som helst. Resten undviker att skita på vissa platser eller gör det bara hemma.
– Det stämmer med den verkligheten jag har jobbat med. Våra erfarenheter är att särskilt kvinnor är så här, att de inte vågar gå på toaletten på till exempel jobbet, säger Bodil Ohlsson, professor i gastroenterologi på SUS i Malmö.
Det tillfälle då flest undviker att bajsa på är när det är kö bakom dem på offentliga toaletter. 18 procent svarar att de undviker att bajsa då, – och 16 procent undviker offentliga toaletter med bås. Hela tolv procent håller sig totalt borta från alla typer av offentliga toaletter.
– Det är väl det här att man är rädd att det luktar på toaletten när nästa kommer in, det måste vara det, säger Bodil.
Många svarar att de undviker att bajsa när de är med en ny partner, tolv procent gör det. Färre, runt sju procent, undviker det när de är med vänner och bekanta, och så många håller sig också helst från att göra nummer två på jobbet.
Kroppens reflexer försvinner om man håller sig
Att hålla sig ibland är ingen fara – det är när man gör det till en vana, eller snarare ovana, som det blir problem.
– Man tränar bort den här reflexen som som säger att nu vill jag gå på toaletten, så därför är det inte alls bra. Man slutar känna av när man behöver gå på toaletten, berättar Bodil.
Det vanligaste problemet som då uppstår är att man får förstoppning. Att vara förstoppad skapar obehag och kan göra ont. Har man varit förstoppad under en längre tid kan man bli illamående och få dålig aptit, man kan också få sprickor i ändtarmsöppningen som skapar blödningar.
Men det går att få hjälp om man fått problem med bajsreflexerna.
– Då får man ibland gå till en fysioterapeut för att träna upp det igen, säger Bodil.
Varför tror du att det ser ut så här?
– Det har alltid varit förknippat med att det är äckligt och orent, det är något i kulturen.
Men hon är optimistisk för framtiden.
– Är det inte så att vi blir mer och mer frigjorda? Tror du inte att den moderna människan tillsist slutar med detta? När jag träffar yngre så tycker jag de är mer frigjorda, de vågar prata mer med mig än vad jag vågade när jag var ung.
Resultatet från undersökningen om bajsvanor
På frågan när eller var man undviker att bajsa svarade våra läsare så här:
- På offentliga toaletter när det är kö – 18 procent (784 personer)
- På offentliga toaletter med bås – 16 procent (697)
- Jag bajsar på vilken toalett som helst – 14 procent (609)
- Jag bajsar bara hemma – 14 procent (609)
- När jag är med en ny partner – 12 procent (523)
- På alla offentliga toaletter – 12 procent (523)
- När jag är med vänner och bekanta – 7 procent (305)
- På jobbet – 7 procent (305)