Underfunktion i sköldkörteln orsakade depression
Lindas depression berodde på underfunktion i sköldkörteln
När doktorn sjukskrev henne och skrev ”depression” i sjukintyget slog Salabon Linda Markén, 38, bakut. Hon var inte psykiskt sjuk. Punkt slut!
– Jag tvingade doktorn att ändra diagnosen i sjukintyget, jag kände ju att det var något i kroppen som felade. Den psykofarmaka sjukvården skrivit ut till mig i flera år hade jag konsekvent vägrat ta.
Linda säger att hennes historia känns rätt typisk för hypotyreospatienter. Efter att hon själv fick sin diagnos har hon varit aktiv i en rad snackgrupper på internet och många har samma erfarenhet som hon. Underfunktion i sköldkörteln förväxlas ofta med depression.
– För mig började allt strax efter att min son Bobbo, 7, föddes. Först domnade ansiktet och tungan bort. Jag blev livrädd och tänkte att det var stroke men på akuten kunde den diagnosen uteslutas. Jag fick veta att jag var en trött och ängslig småbarnsmamma.
Fler och fler symptom
Under åren som följde fick Linda fler och fler symtom. Yrsel, hjärndimma, viktuppgång, munsår som aldrig läkte, huvudvärk, blodsmak i munnen och svullna ögonlock är bara några av alla de symtom som försämrade Lindas livskvalitet kraftigt. Om och om igen sökte hon läkarhjälp, och flera gånger åkte Linda in akut när hon drabbades av panikångest.
Till slut förlorade livet alla färger. Den förut så lekfulla och aktiva Linda orkade inte med något annat än det allra nödvändigaste.
– Jag missade de första åren med min son. Jag orkade aldrig leka med Bobbo. Att springa, cykla, leka med bollar eller studsa studsmatta var otänkbart. Jag kunde på min höjd sitta stilla och bygga med lego. Det är en sorg att han inte fick ha den aktiva och glada mamma han förtjänade, säger Linda.
Ständigt trött och yr
Linda är teaterpedagog, men hon orkade heller inte delta i de improvisationsgrupper hon brukade vara med i. Hon säger att det är ett under att hon mäktade med att genomföra den utbildning till behandlingsassistent inom kognitiv beteendeterapi som hon gick under den svåra sjukdomstiden.
– När jag körde bil från Sala till skolan i Västerås hände det att andra bilister tutade åt mig, kanske körde jag vingligt? Jag var ju så yr. Jag orkade inte ha något socialt liv, jag orkade inte ens gå ut med hunden. Det var en hemsk tid och jag delar numera in livet i tiden före och efter diagnosen.
Letade efter en bot
Hon berättar om all tid och alla pengar hon lagt ner på att finna en bot mot sitt mående:
– Jag har gått hos allt ifrån osteopater till naprapater, massörer och psykologer. Jag har utrett ifall yrseln kommer från problem i nacken och ja, jag har verkligen testat allt!
Linda säger att hon aldrig hade orkat igenom de tuffa åren om hon inte haft sin man Mikael Lundgren, 46, vid sin sida.
– Han har stöttat mig fullt ut, trott på mig och haft ett stort tålamod med mig. Micke jobbar också som behandlingsterapeut, och många nätter när han varit i tjänst och jag ringt till honom och gråtit mitt i natten har han tvingats avbryta sitt arbete för att ta hand om mig.
Låga sköldkörtelvärden
Det var en lättnad den dagen doktorn ringde och sa att hennes sköldkörtelvärden var för låga. Hon skulle börja ta läkemedlet Levaxin. Visst hade sjukvården tagit sköldkörtelprover förut, men nivåerna hade alltid legat inom ramen för det normala.
– Det är också något som väldigt många hypotyreospatienter verkar ha upplevt, att proverna ser normala ut – trots att de är sjuka. För mig var det både en lättnad och en sorg att få diagnosen. Hypotyreos är ju en kronisk sjukdom, den ska jag leva med resten av livet.
Riktigt bra blev Linda inte förrän endokrinologen skrev ut även Liothyronin, en medicin som Linda själv bad att få sedan hon läst om andra som mådde bra av att kombinera de båda medicinerna.
Levaxin och Liothyronin hjälper
I dag har Linda fått tillbaka orken och livsgnistan.
– När medicinen sattes in så tog det någon månad innan jag började märka någonting alls. Det var mycket frustrerande innan jag kände skillnaden. Så fort man har svalt första tabletten hoppas man på bättring och känner efter extra noggrant. När jag kompletterat med Liothyronin började jag bli bättre.
Yrseln avtog, värken i musklerna försvann och hon blev piggare.
– För mig blev det skillnaden mellan liv och död när äntligen medicinen gjorde sitt.
Orken kom tillbaka
Hon berättar att hon kunde gå en rask promenad med hunden och känna sig nästan pånyttfödd. Tidigare fick hon hålla i sin man för att hon var så yr.
– Ångesten försvann och jag kunde tänka klart. Äntligen kunde jag sitta uppe på kvällarna och titta på tv. Min kreativitet kom också tillbaka. Jag gick åter med i mina teatergrupper som ger mig så mycket.
I somras hade hon en roll i en sommarteater, plus att hon jobbade som behandlingsassistent.
– Dessutom orkar jag vara aktiv med Bobbo. Han har fått tillbaka sin mamma och jag har fått tillbaka mitt liv!
Av: Birgitta Lindvall Wiik
Foto: Stefan Nilsson, privat