TV-doktorn: "Vanligaste orsaken till att vi söker vård"
Större delen av Sveriges befolkning har någon gång drabbats av ryggvärk. I den meningen kan ryggont, som de flesta av oss drabbas av någon gång i livet, betraktas som ett folkhälsoproblem.
– Det är den vanligaste orsaken till att vi söker vård och den vanligaste orsaken förlorad arbetsdag med sämre allmäntillstånd, säger Mikael Sandström, husläkare i TV4:s Nyhetsmorgon.
– Nummer ett är ospecifik ländryggssmärta.
Den som söker vård för ryggsmärtor får ha tålamod. Enligt husläkaren kan det handla om fyra veckor för att ställa en diagnos. Och det gäller bara för en del av dem som drabbas. För andra kan smärtan gå över av sig själv på kortare tid och då får man inte heller reda på vad ryggsmärtan beror på.
– 80 procent vet man inte vad det är som ligger bakom, säger husläkaren i programmet.
Förebygg med aktivitet
Ryggsmärtan kan, som bekant, uppstå på en rad olika sätt. Husläkaren tar det tunga lyftet med vridning som ett typexempel på en rörelse som orsakar smärta. Känslan kan berätta något om vad det är för typ av skada. Är det en nerv som skadats eller kommit i kläm så handlar det om en kittlande känsla. Som sockerdricka ungefär. Handlar det om ett ryggskott så kittlar det inte på samma sätt.
Husläkaren konstaterar att känsligheten förändras med åldern. Diskarna mellan ryggkotorna blir tunnare och skelettet mer poröst. Vi kan helt enkelt krympa och blir kutryggiga.
Medicinen är bland annat fysisk aktivitet i förebyggande syfte.
– Nu pratar jag inte styrketräning utan vanliga rörelser, gå ut med hunden eller hugga ved till exempel.
Domningar dåligt tecken
Förutom aktiviteter handlar det om kost och ergonomi. Och med ergonomi menas att man ska undvika dåliga lyft med tung belastning och vridning.
– Det är det sämsta man kan tänka sig.
Det finns en uppsjö av behandlingar för ”ospecificerad ländryggssmärta” som till exempel naprapat, kiropraktor och akupunktur.
– De lindrar smärtan men förkortar inte sjukdomstillfället, säger Mikael Sandström som menar att om smärtan inte upphört efter tre månader så är diagnosen kanske fel och behöver göras om.
Ryggont är, i de flesta fall, ofarligt. Diskbråck är den vanligaste diagnosen vid ryggont. De flesta, 80-85 procent går dock över av sig själva.
– De allra flesta diskbråck läker av sig själva. Därför kan man vänta 3–6 veckor innan man söker vård vid ryggont, säger Björn Strömqvist, professor i ortopedi vid Skånes universitetssjukhus i Lund till Hemmets Veckotidning.
Vid behandling av diskbråck är steg 1 sjukgymnastik samt smärtstillande och antiinflammatoriska läkemedel. Steg två är att spruta in kortison runt nerven för att blockera inflammationen. Om smärtan håller i sig längre än tre månader återstår operation.
– Men om man även får känselbortfall i underlivet och inte märker när man behöver gå på toaletten bör man söka vård akut. Då behöver man opereras akut, säger Björn Strömqvist.