7 otippade vanor som gör dig trött – utan att du tänker på det
Går du runt och känner dig trött mer eller mindre mest hela tiden? För många har det tyvärr blivit en slags vardag att aldrig känna sig riktigt pigg.
Men för att känna sig piggare kan man behöva både fokusera på att göra sådant som man får energi av och rensa bort mer av det man blir trött av.
Se också: 10 ovärderliga tips för morgontrötta
Vanor som kan göra oss tröttare
Det första man kan fokusera på är att sova och äta bra, att röra på sig och inte ta på sig för mycket. Men sedan finns det också energitjuvar vi ofta inte tänker på. Här är några av dem, enligt psykologen Tyson Lippe och Huffpost.
Du ser på tv
Om man lätt lever sig in i karaktärer man ser på tv kan man för en stund uppleva liknande känslor som karaktären. Det här kan göra att man blir överstimulerad, och för att sedan komma ner i varv igen så behöver man anstränga sig mentalt igen.
Det är olika vilka typer av program som påverkar oss mest, men du kan försöka undvika de som påverkar dig mest vid vissa tillfällen, kvällstid till exempel. Eventuellt mår du också bra av att begränsa din tv-konsumtion.
Du andas för små andetag
Blir vi stressade så börjar vi andas snabbare och tar inte lika djupa andetag. Det här gör att blodet inte syresätts lika bra och vi kan bli trötta.
Ta gärna pauser under dagen där du verkligen tänker på att ta långa, djupa andetag.
Du äter för sällan
Att äta bra, näringsrik mat är viktigt för att vi ska hålla oss pigga. Men det gäller också att äta med tillräckligt täta mellanrum.
Den perfekta frekvensen varierar från person till person men fundera gärna över hur du själv fungerar. När kommer dipparna och hur kan du planera dina måltider för att inte hamna i dem?
Kanske behöver du ha något bra mellanmål med dig nära till hands, för att inte bli för hungrig, äta för fort och för mycket och sedan bli ännu tröttare av det.
Du har dålig hållning
Att ha dålig hållning kan både påverka andningen, vi kan inte andas lika djupt om vi sitter framåtsjunkna, och ge en trötthetskänsla generellt. Känn bara till exempel skillnaden på att sitta som en ostkrok och att ställa dig och sträcka på dig och lyfta armarna uppåt.
Dessutom kan kroppen behöva jobba hårdare för att kompensera vid dålig hållning, och det kan leda till att man blir tröttare
Du planerar för mycket
Att ha koll på sitt schema kan ge bra struktur men att boka upp sig på för mycket och för långt framåt kan göra att du får svårt att fokusera på stunden.
Du behöver tid för återhämtning och för att kunna vara spontan också, för att kunna fortsätta vara uppmärksam och vara i nuet.
Du är alltid tillgänglig på telefon
Om du är fokuserad på något och får ett samtal händer flera saker om du väljer att svara direkt. Inte minst bryter du ditt fokus, som kan ta 20 minuter att komma tillbaka till igen.
Att prata i telefon kan också vara extra ansträngande för hjärnan som inte kan tolka uttryck eller kroppsspråk under samtalet.
Det kan vara bra att fundera på om det är ett samtal du behöver ta just i stunden innan du svarar i telefon. Kanske vill du ha egna ”telefontider”?
Du lämnar saker ofärdiga
Att inte göra klart en uppgift betyder att en del av dina tankar fortfarande kommer att finnas kvar där. Att hoppa mellan olika uppgifter kan därför vara mer tröttande än man tror.
Säg att du till exempel byter uppgift för att ta tag i något mer brådskande, då kommer ditt fokus till viss del fortfarande ligga på det du gjorde innan, samtidigt som du fokuserar på det nya.
Att försöka göra klart en sak i taget, utan avbrott emellan, kan göra stor skillnad. Även om det kanske inte alltid går att jobba så.
Källa: Huffpost