Trend: Wildswimming – med världen som simhall
Vi är många som känner ett instinktivt motstånd inför att ta en simtur i kallt vattnet, och de flesta av oss tänker inte ens tanken ifall årstiden är "fel". Men det kanske finns något härligt att hämta bakom motståndet? Det tycker i alla fall Helena Kubicek Boye, psykolog och författare.
Och det är hon inte ensam om. På sociala medier trendar hashtaggen #wildswimming tillsammans med bilder av badande människor i naturen. I havet, skogssjöar och klippor flockas det allt fler som vill ta sig en simtur, något som delvis är en yttring av restriktionerna i samband med corona.
Se också: Därför är det bra att kallbada
I Storbritannien har många badplatser blivit så packade att Outdoor Swimming Society (OSS) i juni stängde ner sin populära karta med wild swimming-platser. Även om ökningen har varit explosiv på senaste tiden så har medlemsantalet i OSS under ett decennium ökat från bara några hundra till närmre hundra tusen.
Helena tror att anledningarna till varför det har blivit ett fenomen är flera.
– Att bada har man gjort i alla tider. Men jag tror att det ligger i det tankesättet vi har nu att vi vill hitta hälsosamma naturliga sätt att må bra på, och heller inte göra skada på naturen. Jag tror också att vi behöver väga upp digitaliseringen och intensiteten med andra saker, ungefär som en vågskål.
Kritiker har drivit med att det kallas för "wildswimming" när det egentligen är ett annat ord för att bada i naturen. Men det kanske inte är helt fel metod att kalla det för något nytt för att fler ska pröva – det har ju trots allt blivit ett fenomen.
Att bada är vanligt så folk tar det för givet och tänker inte att det skulle betyda så mycket att göra det. Men jag tror det betyder mycket i vår tid, vi är i behov av sätt att stressa ner.
– Att bada är vanligt så folk tar det för givet och tänker inte att det skulle betyda så mycket att göra det. Men jag tror det betyder mycket i vår tid, vi är i behov av sätt att stressa ner.
Skogsbad på recept
Forskning visar att vi mår bättre av att vara i naturen. Något som Japan ligger i framkant med att använda inom sjukvård, där man kan bli ordinerad "skogsbad" av läkare, berättar Helena.
– Folk som lider av depression eller stress kan få på recept att de ska vistas i skogen, de ”badar” symboliskt i skogen, genom att vara närvarande och uppleva naturen.
Helena har själv badat regelbundet i tre år. Det började när hon en vanlig höstdag tog en springtur och kände en stark impuls att ta ett dopp i havet.
– Först tänkte jag, vad synd att jag inte kan bada för att det inte är sommar. Men så gjorde jag det ändå. Det kändes så fantastiskt att jag fortsatte och har gjort det sen dess.
Helena skulle inte kalla sig själv fanatiker, men ser alltid till att ha med badkläder och handduk i bilen ifall ett härligt tillfälle dyker upp.
– Det är ett sätt att vara nyfiken och upptäcka miljö. Det är ju någonstans ett sätt att upptäcka att leva, säger Helena och fortsätter:
– För mig kvittar vädret och årstiden, jag kan ändå uppleva något jättehärligt. Havet är alltid olika, de är vackert när de är grått eller regnigt.
Det finns både fysiologiska och psykologiska fördelar med wildswimming. I boken hänvisar Helena till en studie där hälften av testpersonerna fick duscha kallt och den andra hälften inte, och de som duschade kallt hade färre sjukdagar. Men den främsta anledningen till varför Helena badar är de psykologiska effekterna.
– Efteråt känner man sig lugn och lycklig hela dagen. De har blivit en vinst till tillvaron.
Efter Helena släppte boken "wildswimming" i november förra året har många hört av sig till henne och berättat hur de ändrat sina liv.
– Folk säger att de känner sig modig och att självförtroendet ökar, det finns också de som får mindre ångest. De blir en effekt av att folk känner "klarar jag detta så klarar jag mycket annat".
Den bästa årstiden för att bli en "wildswimmer" är nu under sommaren, för att sedan vänja sig gradvis vecka för vecka. Tycker man det är läskigt att bege sig ut i vattnet ensam är ett bra tips att samlas ett gäng och börja tillsammans. Förutom att det är ett roligt sätt att umgås kan det också bli lättare att hålla igång regelbundet.
– Först brukar även jag känna ett motstånd inför att kliva i vattnet, men jag vet att om jag andas djupt och släpper kampen efter sju till tio andetag och kroppens egna värmesystem sätter igång.
Här är delar Helena med sig av sina bästa tips för kallbad.
- Börja gärna med att duscha kallt. Första gången räcker tio sekunder. Andas lugnt och jämnt och räkna till tio andetag. Nästa gång kör du tjugo sekunder. När du fixar två minuter kan du absolut klara vinterbad!
- Starta med att bada utomhus på sensommaren eller tidig höst, så hinner du vänja dig vid att vattnet blir kallare. Bada två-tre gånger i veckan i början, så det snabbt blir en vana.
- Stanna upp innan du går i vattnet. Samla dig, andas lugnt in och ut. Känn hur varje andetag fyller dig med värme och lugn.
- Gå ner i vattnet långsamt och varsamt. Var närvarande i nuet, notera hur vattnet känns mot din kropp.
- Andas lugnt, även om du får impulsen att hålla andan.
- Kom ner lugnt i vattnet, fortsätt att andas in och ut i lugna, långsamma andetag.
- Notera din andning i vattnet, dina simtag och känslan i din kropp. Kämpa inte emot kylan utan släpp efter och ta emot den.
Därför är kallbad bra för hälsan
Att bada utomhus året runt kan hjälpa oss må bättre till både kropp och själ. Här är några av hälsofördelarna enligt Helena Kubicek Boyes bok Wild swimming:
- Minskade halter av stresshormoner
- Stärkt immunförsvar
- Bättre smärttålighet
- Minskad infektionskänslighet
- Bättre sömn
- Ökad förmåga att hantera stress och oro
- Mer energi och mindre trötthet
- Minskad risk för nedstämdhet